10 produktów, które warto zawsze mieć w kuchni

Co zrobić, żeby w domu zawsze było do zjedzenia coś dobrego i zdrowego? Wiedzieć, co kupić na zapas oraz co w razie potrzeby z tych zapasów wyczarować. Dotyczy nie tylko osób na diecie przyspieszającej metabolizm, także niedietujący mogą ułatwić sobie życie. 

Przedstawiam listę 10 produktów:

  • wszystkie można długo przechowywać,
  • drukuję ich listę i pilnuję, żeby zawsze były w domu,
  • kiedy trafiam na korzystną promocję tych produktów – kupuję jeszcze więcej,  co pozwala sporo zaoszczędzić,
  • każdy z produktów pasuje do co najmniej do dwóch faz diety, a jeśli nie jesteś na diecie, masz dużą swobodę komponowania posiłków,
  • zakładam, że masz w domu takie dodatki jak przyprawy, oliwę i musztardę – takie rzeczy na ogół mamy,
  • pozycje z listy same w sobie mogą stanowić bazę posiłków, a jeszcze więcej możliwości mamy łącząc je z innymi rzeczami, które akurat są w domu,
  • ta lista to tylko moja propozycja, możesz stworzyć własny wykaz produktów, które zawsze warto mieć.

1. Tuńczyk w puszce w sosie własnym

Wszystkie 3 fazy. Do wszelkiego rodzaju sałatek, na kanapki, a w fazie 2. jako białko obiadowe i przekąskowe.

2. Przecier pomidorowy (passata)

Faza 1. i 3. Idealny do przyrządzania szybkich zup (przepisy poniżej).

3. Soczewica (sucha lub w puszce)

Faza 1. i 3. Jako produkt białkowy w obu fazach. Do sałatek, zup. curry.

4. Fasola (sucha lub w puszce)

Faza 1. i 3. Analogicznie jak cieciorka – dla odmiany.

5. Mrożonka warzywna, np. fasolka szparagowa

Wszystkie 3 fazy. Warzywa to podstawa, a fasolka szparagowa jako dozwolona we wszystkich fazach jest super uniwersalna. Nie musi to być oczywiście fasolka, wszelkie mrożone warzywa będą bardzo pomocne. Im więcej mamy mrożonek w zamrażalniku – tym lepiej: więcej możliwości szybkiego, zdrowego posiłku.

Zobacz także: 8 mrożonek wielowarzywnych przydatnych na diecie

6. Mrożonka owocowa, np. wiśnie

Faza 1. i 3. Wiśnie, jeżyny, jagody, borówka amerykańska, maliny – wszystkie te owoce poza sezonem w wersji mrożonej będą stanowić wspaniałe urozmaicenie porannej owsianki lub stanowić bazę do smoothie. Zajrzeć rano do zamrażalnika i zobaczyć tam wybór owoców to czysta przyjemność.

7. Płatki owsiane

Faza 1. i 3. Produkt typu must have w każdej kuchni przy założeniu, że jadasz owsiankę na śniadanie, a szczerze zachęcam, bo nie ma lepszego początku dnia dla naszego metabolizmu.

8. Kasza pęczak

Faza 1. i 3. Może to być także kasza owsiana lub gryczana. W fazie 1. służy jako ważny dodatek do obiadu i kolacji, może być bazą sałatek i dodatkiem do zup.

9. Pestki dyni lub słonecznika (bądź orzechy)

Faza 3. Awaryjne zdrowe tłuszcze w czas 3. fazy – przekąska lub dodatek do dań głównych, np. zup czy sałatek.

10. Mleczko kokosowe

Faza 3. Dobrej jakości mleczko (sprawdź przykładowe marki) może być użyte do owsianki, smoothie lub jako składnik curry.

Co zrobić z tych produktów?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • kalpeczka

    Kasza, ryz i makaron zawsze jest w szafce , tego nie brakuje w mojej kuchni nigdy, podobnie jak pasaty, którą uwielbiam, bardzo smaczna jest z primo gusto, pachnąca i słodka. Poza tym mrożonych warzyw też mam trochę, jeszcze maliny i dynia.