30 pomysłów na przekąski w fazie 3.
3. faza diety przyspieszającej metabolizm jest wręcz uwielbiania, a to dlatego, że do menu wkraczają wówczas zdrowe tłuszcze. Przekąska w tej fazie powinna składać się właśnie ze zdrowych tłuszczy i warzyw. Przedstawiam sporą dawkę podpowiedzi i inspiracji przekąskowych w fazie 3.
Zobacz także:
- Przekąski w fazie 3. – zmiana
- Jedz przekąski, jest w nim moc!
- 50 pomysłów na przekąski proteinowe w fazie 2.
- 2 łyżki humusu, kilka marchewek
- 2 łyżki humusu posypanego chili, kilka gałązek selera naciowego
- 2 łyżki humusu, natka pietruszki, ogórek
- 2 łyżki humusu, koperek, pomidor
- 2 łyżki humusu wymieszać z pół łyżeczki curry, pół łyżeczki wiórków kokosowych, podawać z selerem naciowym
- pół awokado, pomidor – posiekać drobno, posolić, dodać czosnek granulowany, pieprz, chili, łyżeczkę oliwy z oliwek
- pół awokado rozgnieść z łyżeczką oliwy z oliwek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, chili, kolendrą, podawać z ogórkiem
- pół awokado wymieszać z łyżeczką majonezu, doprawić do smaku pieprzem, napełnić nim połówkę wydrążonej czerwonej papryki
- pół awokado rozgnieść i wymieszać z drobno pokrojoną małą cebulą,rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, ogórkiem, pomidorem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem
- 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), pomidor
- 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), kapusta kiszona,
- 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), papryka czerwona
- 2 łyżki masła migdałowego, kilka gałązek selera naciowego,
- 2 łyżki masła migdałowego, szczypta cynamonu, kilka marchewek,
- 2 łyżki masła migdałowego, cukinia surowa
- 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, kilka rzodkiewek,
- 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, 2-3 ogórki kiszone lub małosolne,
- 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, kawałek ugotowanego kalafiora
- pół ugotowanego patata i jeden ogórek pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami pestek z dyni, łyżką oliwy z oliwek, doprawić na solą, pieprzem, chilli na ostro
- chipsy z jarmużu
- 2 szklanki młodego szpinaku, pokrojony duży pomidor wymieszać z sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżką octu jabłkowego lub soku z cytryny, pół łyżeczki ksylitolu, łyżeczką musztardy i solą, pieprzem do smaku
- 2 szklanki pokrojonych pieczarek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, podawać na sałacie z pomidorem lub innymi warzywami 3-fazowymi
- frytki z patatów podane na rukoli,
- pół roladki Newelli i duży pomidor pokroić w plastry, ułożyć naprzemiennie na talerzu, polać sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki ksylitolu, bazylii, soli, pieprzu
- pasta z pieczonego kalafiora, podana z ogórkiem i rzodkiewką
- szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, kilka pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
- pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa podana na liściu sałaty lub cykorii
- pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa podana w łódeczkach z ogórka
- szklanka kiszonej kapusty, starta marchewka, mała cebula drobno posiekana + 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, kminek, łyżeczka ksylitolu
- czekoladowy pudding chia + warzywo (pomidor, marchew, ogórek itp)
7 komentarzy
lui
majonez kielecki?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Trochę się zagalopowałam z tym majonezem kieleckim, zmieniłam na majonez własnej roboty. Kielecki co prawda ma moim zdaniem najlepszy na rynku skład, jednak odkąd olej rzepakowy został zdemitologizowany, lepiej zachować ostrożność 😉
olaa
białko w przekąskach jest obowiązkowe?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie, w przekąskach fazy 3. jest opcjonalne.
Pingback:
Pingback:
Pingback: