Zasady diety

30 pomysłów na przekąski w fazie 3.

3. faza diety przyspieszającej metabolizm jest wręcz uwielbiania, a to dlatego, że do menu wkraczają wówczas zdrowe tłuszcze. Przekąska w tej fazie powinna składać się właśnie ze zdrowych tłuszczy i warzyw. Przedstawiam sporą dawkę podpowiedzi i inspiracji przekąskowych w fazie 3. 

Zobacz także:

  1. 2 łyżki humusu, kilka marchewek
  2. 2 łyżki humusu posypanego chili, kilka gałązek selera naciowego
  3. 2 łyżki humusu, natka pietruszki, ogórek
  4. 2 łyżki humusu, koperek, pomidor
  5. 2 łyżki humusu wymieszać z pół łyżeczki curry, pół łyżeczki wiórków kokosowych, podawać z selerem naciowym
  6. pół awokado, pomidor – posiekać drobno, posolić, dodać czosnek granulowany, pieprz, chili, łyżeczkę oliwy z oliwek
  7. pół awokado rozgnieść z łyżeczką oliwy z oliwek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, chili, kolendrą, podawać z ogórkiem
  8. pół awokado wymieszać z łyżeczką majonezu, doprawić do smaku pieprzem, napełnić nim połówkę wydrążonej czerwonej papryki
  9. pół awokado rozgnieść i wymieszać z drobno pokrojoną małą cebulą,rozgniecionym małym ząbkiem czosnku, ogórkiem, pomidorem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem
  10. 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), pomidor
  11. 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), kapusta kiszona,
  12. 1/4 szklanki migdałów lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców), papryka czerwona
  13. 2 łyżki masła migdałowego, kilka gałązek selera naciowego,
  14. 2 łyżki masła migdałowego, szczypta cynamonu, kilka marchewek,
  15. 2 łyżki masła migdałowego, cukinia surowa
  16. 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, kilka rzodkiewek,
  17. 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, 2-3 ogórki kiszone lub małosolne,
  18. 1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika, kawałek ugotowanego kalafiora
  19. pół ugotowanego patata i jeden ogórek pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami pestek z dyni, łyżką oliwy z oliwek, doprawić na solą, pieprzem, chilli na ostro
  20. chipsy z jarmużu
  21. 2 szklanki młodego szpinaku, pokrojony duży pomidor wymieszać z sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżką octu jabłkowego lub soku z cytryny, pół łyżeczki ksylitolu, łyżeczką musztardy i solą, pieprzem do smaku
  22. 2 szklanki pokrojonych pieczarek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, podawać na sałacie z pomidorem lub innymi warzywami 3-fazowymi
  23. frytki z patatów podane na rukoli,
  24. pół roladki Newelli i duży pomidor pokroić w plastry, ułożyć naprzemiennie na talerzu, polać sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki ksylitolu, bazylii, soli, pieprzu
  25. pasta z pieczonego kalafiora, podana z ogórkiem i rzodkiewką
  26. szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, kilka pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
  27. pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa podana na liściu sałaty lub cykorii
  28. pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa podana w łódeczkach z ogórka
  29. szklanka kiszonej kapusty, starta marchewka, mała cebula drobno posiekana + 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, kminek, łyżeczka ksylitolu
  30. czekoladowy pudding chia + warzywo (pomidor, marchew, ogórek itp)
image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *