Alkohol a metabolizm

Robi się coraz cieplej, nadchodzi sezon grillowania, wesel i letnich imprez na świeżym powietrzu. Będzie wiele okazji do picia alkoholu. Jak pić, żeby nie nadszarpnąć przy tym naszego metabolizmu?

alkohol a metaboizmWszystko jest dla ludzi, alkohol również. H. Pomroy, autorka diety przyspieszającej metabolizm, nazywa go co prawda stratą czasu dla wątroby (bo musi przetwarzać procenty, zamiast spalać nasz tłuszcz), ale podaje też kilka tricków, które pomogą zminimalizować jego niekorzystne skutki.

Przed imprezą

Alkohol, także ten najczystszy, zawsze zawiera cukier, dlatego dobrze jest zneutralizować go białkiem. W dniu imprezy:

  • Jedz co 3 godziny.
  • W każdym posiłku (głównym oraz w przekąskach) zapewnij sobie 10-15 gramów czystego białka. Odpowiada to np. połowie ugotowanej piersi kurczaka
  • Pół godziny przed planowanym piciem alkoholu zjedz białkową przekąskę, np. kawałek mięsa lub ryby, jajko na twardo czy nawet garść orzechów będzie lepsza od chipsów czy paluszków. Jeśli jesz nabiał, może to być kawałek sera.

W czasie imprezy

  • Pij dużo wody – po każdym drinku co najmniej szklankę. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że takie postępowanie ma inną dodatkową zaletę – wypijamy wtedy mniej alkoholu, ta woda jakoś hamuje ochotę na wzmożone picie.
  • Warto pić również wodę z wyciśniętym sokiem z limonki (całej limonki, nie plasterka), ponieważ zawiera wapń i 2,5 raza więcej witaminy A niż cytryna, a to pomoże naszej wątrobie uporać się ze skutkami alkoholu.
  • Wybieraj najlepsze alkohole:
    Wino czerwone wytrawne to najlepszy wybór dla naszej wątroby, idealne byłoby ekologiczne, bez siarczynów.
    Alkohole wysokoprocentowe najwyższej jakości. Te czyste, bez barwników, niedosładzane cukrem, takie jak wódka, rum, gin.
    Uważaj na drinki, koktajle. Wybieraj te z dobrych alkoholi, jeśli z sokami, to najlepiej świeżymi, nie z kartonu. Woda gazowana jest oczywiście OK, ale już np. tonik to sam cukier.
    Odpuść piwo. Najgorszy wybór z punktu widzenia wątroby. Jeśli uwielbiasz piwo, spróbuj odzwyczajać się od niego stopniowo, zmniejszając ilość, próbując lepszych alkoholi – może z czasem coś innego Ci zasmakuje.

Następnego dnia

Pij dużo wody, a dodatkowo może zrobić sobie zupę oczyszczającą, która skutecznie pomoże usunąć alkoholowe toksyny z wątroby. Jedz 1-3 szklanki dziennie.

Zupa oczyszczająca „Dzień po”:

  • 4 średnie cukinie pokrojone w plasterki,
  • 450 gramów fasolki szparagowej pokrojonej na pół,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 duże pęczki natki drobno posiekanej,
  • po gałązce tymianku, rozmarynu i estragonu związane razem w pęczek (opcjonalnie),
  • litr wody źródlanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki włóż do garnka. Postaw na ogniu i czekaj, aż się zagotuje. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Następnie usuń zioła (jeśli były dodane) i zmiksuj w blenderze.

Zobacz także: Jak pić alkohol na diecie (bez konsekwencji)?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.