Aminokwasy kokosowe i inne produkty diety niedostępne w Polsce

dieta-przyspieszajaca-metabolizm-produkty-niedozwolone2Otrzymałam w ostatnich dniach tak dużą ilość zapytań o aminokwasy kokosowe (co to jest, gdzie można kupić itd.), że postanowiłam poświęcić im osobny wpis. Im oraz innym produktom występującym w książce Pomroy, których w Polsce ze świecą szukać.

Aminokwasy kokosowe (coconut aminos ) – z tego co sprawdzałam niedostępne w Polsce. Jest to sos w małej ciemnej buteleczce (przypominającej kształtem i wielkością opakowanie sosu sojowego). Jego skład to „organiczny sok z kokosa z dodatkiem suszonej na słońcu, bogatej w minerały soli morskiej”. W fazie 1. i 2. można je zastąpić sosem tamari (ma co prawda inny smak, ale do tych dań będzie pasował), a w fazie 3. mlekiem kokosowym.

Jícama, czytaj „hikama” (kłębian kątowaty, rzepa meksykańska), na zdjęcia u góry z prawej – warzywo uprawiana w Ameryce Południowej, podobno można je uprawiać także u nas, trzeba tylko zapolować na nasiona (były kiedyś na Allegro). Jest to bulwa korzeniowa, chrupiąca, soczysta, o orzeźwiającym smaku. Dozwolona we wszystkich fazach! Tak, nawet w  fazie 2., bez ograniczeń, bo to warzywo. Z tego względu szkoda, że u nas jest nieznana. W Meksyku podaje się ją jako przekąskę, pokrojoną w słupki jak frytki, z sokiem cytryny, posypaną solą i chili. Prawda, że dobrze brzmi oraz wygląda (zdjęcie na dole po prawej)?

Mięso bizona – taaaaa, to „hit” pierwszej książki H. Pomroy, podejrzewam, że wiele osób po zerknięciu na przepisy wycofało się w panice. Mięso to jest czerwone, chude i delikatne w smaku, można je zastąpić dobrej jakości wołowiną.

Bajgle, angielskie muffiny i tortille ze skiełkowanego ziarna – u nas ze skiełkowanego ziarna mamy dostępny jedynie chleb esseński i to by było na tyle. W większości przepisów można zastąpić nim np. bajgle czy muffiny.

Bekon z indyka – to kolejny amerykański wynalazek i wygląda tak:

bekon-z-indykaOczywiście w naturze nic takiego jak bekon z indyka nie występuje. Jest produkowany z mięsa indyka, wody i całej masy różnych dodatków typu cukier, azotany, aromaty. W czasie diety przyspieszającej metabolizm dozwolona jest wyłącznie wersja bez chemii. Czym go zastąpić? Myślę, że dowolną wędliną bez azotanów.

Czy jeszcze jakieś produkty powinny znaleźć się na tej liście? Dajcie znać, dodamy. 

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Zdjęcie: producenci, licencja, ta strona




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Turja

    A czy ktoś widział bekon z indyka? 😉

    • O, to kolejny produkt do listy, dopiszę go wkrótce. U nas oczywiście nie ma.

  • Turja

    Nie mam pewności co do dostępności tych produktów w Polsce, ale brzmią one bardzo egzotycznie np.maranty, serca palm, okra czy płaszczka 😉 Zastępować chyba nie ma sensu, pozostaje zostać czy dobrej, polskiej marchewce 😉

    • Maranta (mąka arrarutowa) jest dostępna przez internet, serca palmowe też można gdzieniegdzie kupić, okra (warzywo) ciężko dostępna, ale jest. Tylko płaszczki u nas brak.

  • Isiabelka

    Co do bekonu z indyka, to szukałam go zaraz po przeczytaniu pierwszej, „podstawowej” książki Pomroy. Na bazarkach sprzedający ze stoisk mięsnych patrzyli się na mnie ze zdumieniem, gdy o to pytałam. Kiedyś „odkryłam” po prostu udziec z indyka, który jest tłustszą częścią indyka niż np. pierś, przez co pewnie zdecydowanie lepiej mi smakuje niż chude mięso z indyka. Uznałam więc samozwańczo, że ten udziec po prostu oznacza Pomroy’owski bekon z indyka i tak go traktuję na diecie:)

  • Marta-Sara

    Isiabelka – to na pewno dobry pomysł 🙂 Podoba mi się.
    Ja regularnie jadam udka z kurczaka – ale na gotowane już patrzyć nie mogę, za to wybornie smakują w sosie curry (zresztą z tego, co kojarzę jakiś przepis typu azjatyckiego jest w książce z filetów z uda, robiłam go rok temu oraz na pewno „zupa z zieleniny” 2. fazowa)
    odkryłam też kabanosy z kurczaka bez chemii i traktuję je jak kiełbaski z kurczaka

    A te aminokwasy kokosowe to na pewno można zastąpić wodą wylewaną z kokosa – zazwyczaj ją wylewałam, bo ma nieciekawy smak, a tu się okazuje, że to w sam raz do sosów!!! Czyli kokos w fazie 3. (mnie smakuje jak orzech laskowy), a woda na fazę 1. lub 2. (powinna wytrzymać w lodówce).
    Ale mam też złą wiadomość 2 razy trafił mi się zepsuty kokos 🙁 trochę się zraziłam… nie da się tego ocenić po twardej skorupie. Choć raz wyglądało właśnie jakby mono się obił i zaczął pleśnieć, gnić i kisnąć od ścianki, ale skorupka była cała. Za to, gdy otwierałam psykło, jak przy otwieraniu napoju mocno gazowanego! Świeżość podobno się sprawdza potrząsając i nasłuchując chlupotania – to zawsze było OK (jak mi się wydawało).

  • Dodałam informacje o bekonie z indyka.

  • Magda

    Ja mam pytanie, co do tych patatów, czy można je zastąpić naszymi polskimi ziemniakami?

  • Olaszka

    Hej wszystkimi, organiczny sok z mlodego kokosa mozna kupic w niektorych sklepach ze zdrowa zywnoscia. W takim malym Swinoujsciu jest, to mysle, ze i w wiekszych miastach nie bedzie problemu. Dr. Antonio Martins – Coco juice.

    • Olaszka

      Jeszcze tylko dodam, ze koszt u mnie to 7.8zl 🙂

  • Katie

    Ja pochwalę się znajomością bizona, mięso pyszne, lepsze od krówki i do tego w Stanach prawo zabrania jakiegokolwiek dodawania hormonów czy używania paszy! Mięso z bizona jest czyste od chemii i karmione trawą;) Jak tylko będziecie mieć możliwość spróbowania, Polecam!