Przepisy

Bataty z jarmużem

Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać). 

Składniki:

  • 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę,
  • cebula, drobno pokrojona,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki).
  • 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron,
  • 1/4 łyżeczki szałwii,
  • 1/4 łyżeczki estragonu,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli morskiej.
  1. Olej rozgrzać na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodać bataty, cebulę, czosnek, szałwię i estragon.
  3. Wymieszać i smażyć przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie dodać jarmuż, paprykę, rozmaryn oraz sól i smaż do momentu, gdy bataty będą zbrązowione na brzegach i miękkie.

Mój komentarz:
Przepis znalazłam na stronie isabeleats.com i powiem jedno – danie wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach. Wyraziste zioła i bataty najwyraźniej się lubią, dlatego nie warto rezygnować w tym przepisie z ziół, bo one wznoszą je na wyższy poziom.

Tak przygotowane warzywa mogą być w fazie 3.:

  • dodatkiem do każdego dania głównego,
  • przekąską (może dorzucić jeszcze jakieś zdrowe tłuszcze, np. łyżkę pestek dyni)
  • śniadaniem z jajkiem sadzonym – wybić na wierzch jajko, jak w szakszuce,
  • sałatką na ciepło z dodatkiem strączkowych, np. z fasolą (wymieszać porcję batatów z pół szklanki dowolnej ugotowanej fasoli).

Wariant dla fazy 1. – zamiast smażenia, dusić na wywarze z warzyw.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

  • ewe

    Zrobiłam, naprawdę pyszne. Zajadaliśmy się całą rodziną. Do tej pory jarmuż występował u mnie jedynie w koktajlach ale już zaczynało wiać nudą 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *