Batony orzechowo-kawowe

Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka),
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kakao lub karobu,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody,
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
  1. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami).
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę łyżką w dno.
  4. Odstawić na godzinę do lodówki.
  5. Wyjąć, pokroić na 6 kawałków. Przechowywać w lodówce, w temperaturze pokojowej mogą się kruszyć, co nie zmienia ich fantastycznego smaku 🙂

Mój komentarz:
Kiedy Agnieszka zamieściła ten stworzony przez siebie przepis w facebookowej grupie „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie” od razu dodałam go do ulubionych, odczekał swoje w kolejce i w końcu nadeszła chwila realizacji. Szkoda, że tak późno, bo batony smakują niebiańsko. A wykonanie trwa dosłownie moment. Polecam, także jako zdrową słodkość dla dzieci (moje bynajmniej nie pogardziły).

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Konrad

    znalazłem fajny przepis na kokosanki które są idealne na przekąskę w fazie 3 ale kompletnie nie wiem ile wyjdzie z podanych składników porcji, czy ktoś może pomóc?poniżej link do przepisu

    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/2016/11/kokosanki-swiat-dzieli-sie-na-miosnikow.html

    • Żeby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba by zmierzyć na szklanki wiórki kokosowe, mąkę kokosową oraz olej kokosowy. Na jedną porcję 1/4 szklanki takiego składnika (czyli hipotetycznie zakładając, że wyjdą tych składników np. 3 szklanki – mamy 12 porcji). I mąka kokosowa nie powinna być odtłuszczona.

  • Alexinmood

    Batony obłędne! Smakowały nie tylko mi ale i mojemu chłopakowi który uwielbia głównie sklepowe batoniki „ulepki”
    Polecam koniecznie!