Przepisy

Batony orzechowo-kawowe

Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka),
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kakao lub karobu,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody,
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
  1. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami).
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę łyżką w dno.
  4. Odstawić na godzinę do lodówki.
  5. Wyjąć, pokroić na 6 kawałków. Przechowywać w lodówce, w temperaturze pokojowej mogą się kruszyć, co nie zmienia ich fantastycznego smaku 🙂

Mój komentarz:
Kiedy Agnieszka zamieściła ten stworzony przez siebie przepis w facebookowej grupie “Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie” od razu dodałam go do ulubionych, odczekał swoje w kolejce i w końcu nadeszła chwila realizacji. Szkoda, że tak późno, bo batony smakują niebiańsko. A wykonanie trwa dosłownie moment. Polecam, także jako zdrową słodkość dla dzieci (moje bynajmniej nie pogardziły).

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

8 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *