Batony zbożowe bez pieczenia

Prosty i szybki przepis na słodkie, chrupiące batoniki zbożowe o smaku kokosa, cynamonu, orzechów i maku. Bez cukru, mąki, nabiału i jaj. 

batony-zbozowe-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie. Składniki na 10 porcji.

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/3 szklanki nasion chia,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki masła słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka maku lub sezamu.
  1. 1/2 szklanki płatków, chia i ksylitol zemleć na drobny proszek.
  2. Dodać pozostałe 2 szklanki płatków oraz wszystkie pozostałe składniki.
  3. Miksować pulsacyjnie ok. 7 razy (robiłam w mikserze kielichowym z ostrzem w kształcie litery „s”). W trakcie zeskrobywać łyżką masę przylepiającą się do ścianek.
  4. Wymieszać łyżką.
  5. Małą prostokątną blaszkę (u mnie 26 x 16 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, docisnąć, wyrównać. Myślę też, że można wykorzystać standardową keksówkę, wówczas batony będą krótsze i wyższe, a przez to może bardziej poręczne.
  6. Chłodzić w lodówce 4 godziny lub w zamrażalniku 30 minut.
  7. Pokroić na 10 kawałków. Przechowywać w lodówce.

Mój komentarz:
Powiem krótko – są przepyszne i niech się schowają kupne batoniki musli. Chrupiące, słodkie, bogate w smaku – w każdym kolejnym kęsie wyczuwa się inny składnik. To przepis autorki diety z jej strony.

Najlepiej przechowywać je w lodówce, bo w temperaturze pokojowej stają się kruche – jedyne spoiwa to masło słonecznikowe i olej kokosowy, które nie mają zbyt twardej konsystencji. Można je także zamrażać i jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ nie zamarzają na kość.

Jako śniadanie w 3. fazie – dostarczają zdrowych tłuszczy i ziaren, więc trzeba dodać jeszcze owoce i warzywa, można też – opcjonalnie – proteiny.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Ela

    Ewo, w składnikach jest 2,5 szklanki płatków a w przepisie, aby 1/2 szklanki zemleć. A co z reszta?

  • Justyna

    Cześć, ktoś skutecznie się inspiruje Twoim blogiem – baaardzo podobny przepis pojawił się kilka dni później na innym blogu, którego autorka do żadnych inspiracji się nie przyznaje…

  • Razem z resztą płatków.

  • zeza

    Zrobiłam według przepisu, ale zamiast masła słonecznikowego dałam więcej oleju i strasznie mi się kruszą mimo chłodzenia w lodówce całą noc… Co z tym fantem zrobić? Poza tym są pyszne:)

    • One są takie kruche (może z masłem słonecznikowym ciut mniej), chyba trzeba się z tym pogodzić 🙂

  • Weronika

    Czy ilość płatków jest tak duża że nie nadają się na przekąski np w połowie porcji? W zasadzie poza płatkami (wtedy 1/8 szklanki na porcje) to same tłuszcze. I do tego warzywo o niższym ig niż przykładowa marchewka?

    • Teoretycznie nie powinno być ziaren w przekąsce, ale sama czasem to naginam, gdy jest ich mało, sądzę, że od czasu do czasu + warzywo – można sobie pozwolić.

  • aklime585

    ile można zjeść na śniadanie tych batonów? 1 sztukę?