• Przepisy

    Naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

    Bardzo smaczne i sycące śniadanie w fazie 1. diety przyspieszającej metabolizm. Są to naleśniki w stylu amerykańskich pancakes – puszyste, owsiano-cynamonowe, wilgotne, z dodatkiem sezonowych owoców i czekoladowego sosu.   Zobacz także: Pieczona owsianka jabłkowo-korzenna Budyń jaglany czekoladowy z malinami Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję (wychodzi ok. 5 placków – porcja widoczna na zdjęciu wyżej). Faza 3. – wskazówki w komentarzu.  Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki startej marchewki (może być też cukinia bądź marchew i cukinia pół na pół), łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka jaj, łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki ksylitolu, 1/4 szklanki wody, na sos czekoladowy: pół szklanki wody, łyżeczka kakao, łyżeczka ksylitolu (można…

  • Przepisy

    Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami

    Śniadanie na bogato – puszyste naleśniki (pancakes) na mące migdałowej, bez cukru i nabiału.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą), 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką), ½ szklanki płatków owsianych, 1 czubata łyżka ksylitolu, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli morskiej, 1 duże jajko, 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki). Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na…

  • Przepisy

    Borówka zapiekana w cieście

    Sezonowe owoce zapiekane w cieście, z dodatkiem chrupiących migdałów – kolejna propozycja na śniadanie w 3. fazie.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 2 porcje.  Składniki: 2 czubate łyżki mąki owsianej (lub dokładnie zmielonych płatków owsianych), 2 jaja, 3 łyżki ksylitolu, 90 ml mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego (można zastąpić wodą), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, szczypta soli, 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub malin, wiśni, jeżyn, porzeczki, agrestu), odrobina oleju do wysmarowania formy, do podania: 1/2 szklanki pokrojonych migdałów. Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni. Wszystkie składniki – z wyjątkiem owoców – zmiksować. Formę do ciasta…

  • Przepisy

    Omlet z owocami

    Omlet na słodko to zawsze dobry pomysł na lekkie, choć sycące śniadanie. Latem z sezonowymi owocami, zimą z pomarańczą, kiwi lub jabłkiem duszonym z cynamonem.    Zobacz także: Placki owsiano-kokosowe z owocami Smoothie owocowo-owsiane Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję.  Składniki: 1 całe jajo, 2 białka jaj (można pominąć – więcej informacji w komentarzu poniżej), łyżka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), 2-3 łyżeczki ksylitolu, 3 łyżki wody, łyżka oleju np. słonecznikowego, kokosowego, z pestek winogron itd. szczypta soli, 2 łyżki oleju do smażenia, szklanka owoców 3-fazowych, u mnie pół szklanki borówki amerykańskiej i pół szklanki pokrojonej nektarynki, opcjonalnie: kilka listków mięty…

  • Przepisy

    Smoothie owocowo-owsiane

    Taki napój wypity na śniadanie nie tylko wspaniale smakuje, ale także dostarcza wielu składników odżywczych od samego rana podkręcając metabolizm. Faza 3. diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na jedną porcję. Na śniadanie. Składniki: szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (lub maliny, jeżyny, wiśnie –  mogą być owoce mrożone), ¼ szklanki płatków owsianych (suchych, ewentualnie można je wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne), ¼ szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) lub pestek słonecznika, ½ szklanki mleka owsianego, kokosowego, migdałowego lub wody. Wszystkie składniki zmiksować. Latem można dodać kilka kostek lodu (przed zmiksowaniem, jeśli mamy dobry mikser, w przeciwnym razie już do zmiksowanego napoju). Mój komentarz: Napój ten wykorzystuje porcję ziaren i owoców, oprócz niego warto dorzucić…

  • Przepisy

    Lodowy koktajl owocowy

    Owoce w formie lodowego koktajlu świetnie sprawdzą się w dni jak dziś, kiedy mamy ochotę na coś zimnego czy wręcz lodowatego.   Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w fazie 1. i 3. w zależności od użytych owoców. Na przekąskę lub dodatek owocowy do śniadania bądź obiadu. Składniki na jedną porcję. Składniki: szklanka owoców – u mnie truskawki, maliny i borówka amerykańska, 1-2 łyżeczki ksylitolu, pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki kostek lodu. Wszystkie składniki zmiksować. Jeśli masz zbyt słaby sprzęt na miksowanie kostek lodu, możesz je dodać na koniec w całości. Mój komentarz: Owoce w formie lodowego koktajlu świetnie sprawdzą się w dni jak dziś, kiedy mamy ochotę na coś zimnego czy…

  • owsianka | dieta przyspieszająca metabolizm
    Przepisy

    Owsianka z jagodami, tahini i kokosem

    Przyznam się od razu – jestem niemal uzależniona od tej wersji owsianki w 3. fazie. Jak dla mnie to niesamowicie udane połączenie: delikatnie orzechowe płatki, kremowe tahini, słodkie jagody i chrupiące płatki kokosa…   Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3., na śniadanie. Składniki na jedną porcję.  Składniki: pół szklanki płatków owsianych, szklanka jagód lub borówki amerykańskiej, 2 łyżeczki płynnego i jasnego tahini (używam marki House of Orient), łyżka płatków z kokosa (używam ekologicznych marki Symbio) lub wiórków kokosowych. Płatki owsiane wsypać do miski, zalać wodą tak, aby je zakryła i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty, aż się ugotują. Inny wariant – zagotować tradycyjnie w garnku na kuchence.…

  • Owsianka z jagodami i kokosem
    Przepisy

    Owsianka z jagodami i kokosem

    Pyszne połączenie płatków owsianych, aromatycznych jagód i mleczka kokosowego. Danie fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie. Jedna porcja dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych górskich, szklanka umytych i przebranych jagód (lub borówki amerykańskiej), 2 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej bez chemicznych dodatków), 0,5-1 łyżeczki stewii lub ksylitolu. 1. Płatki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 10 minut (można dzień wcześniej zalać na noc lub podgrzać w kuchence mikrofalowej). Po napęcznieniu zwiększą objętość do pół szklanki. 2. Następnie wysyp jagody na płatki. 3. Mleczko kokosowe wymieszaj z stewią/ksylitolem i wyłóż na płatki z…