Chili z indykiem i dynią

Kolejne danie dietetyczne „na bogato”. Bardzo smakowita mieszanka składników (dynia, indyk, fasola, pomidory) i aromatycznych przypraw.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 6 porcji.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka,
  • średnia cebula,
  • papryka (czerwona lub zielona),
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka fasoli białej,
  • puszka pomidorów,
  • 420 g ugotowanej dyni pokrojonej w kostkę (odpowiada to ok. 500 gram świeżej),
  • 4 szklanki liści szpinaku lub jarmużu bez łodyżek (wagowo wyjdzie ok. 150-200 gram),
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka chili w proszku (czyli pieprzu cayenne) – zalecam mniej, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw,
  • 1/3 łyżeczki cynamomu,
  • 1/3 łyzeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • listek laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól morska i  pieprz do smaku,
  • opcjonalnie do podania: świeża kolendra, limonka, papryczka chili.

15wrzesnia11. Indyka pokroić w niezbyt dużą kostkę.
2. Zagotować 2 szklanki i 1/4 wody, lekko posolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
3. Do gotującej się wody dodać indyka i gotować przez 10 minut. Usunąć listek laurowy i ziele angielskie (wywaru nie wylewać).
4. Cebulę drobno posiekać.
5. Do dość dużego rondla dodać 3 łyżki wywaru z indyka i dusić na nim cebulę przez 2-3 minuty.
6. Dodać do cebuli drobno posiekany czosnek i kumin, dusić kolejną minutę.
7. Do rondelka z cebulą dodać indyk wraz z wywarem i wszystkie pozostałe składniki.
8. Zagotować całość, zmiejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
9. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą, limonką, ew. papryczką chili.

Przepis ze strony www H. Pomroy z moimi niewielkimi modyfikacjami przystosowującymi do polskich warunków.

Mój komentarz:
Kolejne danie dietetyczne „na bogato” i to na dodatek dla beztłuszczowej fazy 1. Zresztą trudno się domyśleć, że potrawa nie zawiera tłuszczu, bo wytwarza się gęsty, aromatyczny sos. Mieszanka składników i przypraw (jest ich dość długa lista) tworzą naprawdę smakowitą całość. Polecam.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Dorota

    Ewo sprawdziłam dozwolone produkty w fazie 3 i nie ma tam mojej ukochanej dyni więc nie wiem czy to pomyłka czy Pomroy jednak pozwala na dynię w 3. fazie? Pozdrawiam 🙂

    • Oj racja, to mój błąd, poprawiłam, dzięki. Ale dla fazy 3. można wykorzystać ten przepis zastępując dynię patatem. Polecam to danie, jest pyszne.

  • Dorota

    Co prawda nie mam na stanie patatów, ale mam cukinię i powinno być super. Jutro zrobię to cacko na obiad 🙂

  • Dorota

    Ewo a jak chcę to zrobić w 3. fazie to może mogę kurczaka, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z pestek winogron i np. posypać kilkoma orzechami nerkowca na talerzu? A co z ziarnami w tym wypadku? Bo na kolację również nie jadam, to nie wiem czy gotować trochę pęczaku do obiadu czy zjeść samo chili. Jak myślisz?

    • Tak, możesz tak zrobić. Wg Pomoroy, jeśli jesz to danie na kolację możesz dodać 1/4 szklanki np. pęczaku, ja dawałam do obiadu, a do kolacji już nie. Twoja decyzja, te 1/4 szklanki to mała ilośc, chyba bardziej na znaczenie psychologiczne.

      • Dorota

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłam tak jak pisałam – wyszło przepyszne! 🙂 a ziaren nie zdążyłam już ugotować (może na kolację, ale jak nie zjem to chyba nic się nie stanie), ale na obiad chyba byłoby to już zbyt dużo, bo naprawdę się najadłam a na deser zjadłam brzoskwinię. Lubię 3. fazę 🙂

  • Dorota

    Dziś zrobiłam chili na obiad. Jest jeszcze bardziej pyszne niż jak robiłam to danie w 3. fazie z cukinią. Cukinia nie powodowała aż takiego gęstnienia sosu jak dynia.
    Cudowna potrawa 🙂
    Ewo mam pytanie: czy red kidney to jakaś specjalna odmiana fasoli? Dodałam dziś do tej potrawy zwykłą czerwoną fasolę i mam nadzieję, że też jest dozwolona 🙂 pozdrawiam

    • Moim zdaniem czerwona fasola, którą znamy to właśnie red kidney. Zgadzam się, to danie jest super.

  • justyna

    Witam,
    chcialam sie dowiedziec czy do tego dania podajemy zboza, czy ze wzgledu na fasole i dynie mozna je odpuścić ?

  • Szybka Przemiana

    To jest 1. faza, więc muszą być ziarna (szklanka). Fasola jest traktowana jako proteina, a dynia to warzywo. Ziaren w 1. fazie nie pomijamy nigdy. Można je pominąć w 3. fazie na kolację, bo tam są opcjonalne.

  • justyna

    Dziękuję za odpowiedz, pytalam poniewaz Pomroy podajac przepis na chili stwierdzila, zeby nie dodawac ziaren ale u niej bylo jednak duuuzo wiecej straczkowych.
    Mam jeszcze pytanie dotyczace kawy orkiszowej http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=4834 . Mozna taka? I jesli tak czy tylko w 1 fazie?

    • Skoro Pomroy tak twierdzi… Niemiej nie widziałam nigdzie takich ogólnych zaleceń.
      Co do kawy orkiszowej, to myślę, że w każdej fazie można, kawa to co innego, kawa zbożowa zawiera żyto niedozwolone na diecie, a mimo to można ja pić w każdej fazie.

  • Angela

    Cześć Ewa, gratuluję świetnego bloga, jest naprawdę wkręcający. Jedna tylko prośba ode mnie: indyk, dynia itp waży xxx gramÓW, nie gram.

    Przecież jak mówię, że schudłam, to nie mówię, że schudłam 10 kilogram… 😉
    pozdrawiam!

  • Riverina

    Witaj Ewo 🙂
    zrobiłam dziś tego indyka i wyszło przepysznie. Wiele dań z tej diety robię na co dzien, bo bardzo mi smakują, no i sa zgodne z dietą, na której teraz ze względów zdrowotnych muszę być, czyli bezglutenowej i bezmlecznej. Dobrze, ze miałam roczny podkład z szybką przemianą, więc teraz bez większego trudu ją stosuję. Pozdrawiam wszystkich.

    • Witaj! Jak to miło znów Cię tu znów widzieć 🙂
      Tak, to świetny przepis, dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam!

  • jesiennick

    Mały ten garnek na zdjęciu, mi wyszedł wielki gar z tymi składnikami 🙂

  • Ginger

    Witam, chyba jest to głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi? 😉

    Czy dynia którą dodajemy do gotowania dania ma być już ugotowana wcześniej?

  • Nika

    Trocken sie pogubilam. Danie fazy pierwszej jest w archiwum trzeciej. Czyli wystarczy podsmazyc na tluszczu i juz pasuje?

    • To danie pasuje do obu faz: 1. i 3. W 3. jemy tłuszcze, więc można je dodać do chili lub zjeść do tego samego posiłku np.orzechy.