Pieczone chipsy z batatów

Cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: odżywcze bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy. Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję przekąskową lub dodatek do dania głównego. 

Składniki:

  • 1 podłużny batat,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne.
  1. Nastaw piekarnik na 160 stopni.
  2. Batat umyj, nie obieraj, pokrój w jak najcieńsze plasterki (ok. 2 mm), w miarę możliwości takiej samej grubości. Wrzuć do miski.
  3. Pozostałe składniki (olej i przyprawy) dokładnie wymieszaj i przełóż do miski z batatami. Dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie plasterki były pokryte sosem.
  4. Przełóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 30-40 stopni. Czas zależy od ich grubości, dlatego warto, żeby były jednakowej grubości. Powinny być suche i chrupiące, ale nie spalone. Dlatego trzeba je często sprawdzać pod koniec pieczenia. Piekłam bez termoobiegu, ale wiem, że niektórzy pieką takie chipsy z termoobiegiem, w temperaturze 150 stopni.

Mój komentarz:
Mam już na blogu frytki z batatów, jednak chipsy to trochę coś innego. Są to cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: mega zdrowe bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy.

Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci – zawsze było dla mnie zagadką, czemu wszystkie bez wyjątki dzieci uwielbiają chipsy, a teraz już nie musimy z tym walczyć – niech jedzą do syta, to w końcu same zdrowe warzywa.

I jeszcze jedno ostrzeżenie – uzależniają!

 

Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.


Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Rakel

    Bataty są moim odkryciem tej diety, świetnie zastępują ziemniaki mimo że ziemniakami nie są 🙂 w ogóle pieczone warzywa w I i III fazie to mój hit. Piekę marchewkę, buraka, batata i cukinię. Kopa warzyw daje sytość. A jak w III fazie dodaję oliwę to już rozpusta 😉