Chipsy z jarmużu

Smak tych chipsów jest po prostu nieziemski! Trudno uwierzyć, że niepozorne zielone listki kryją w sobie tyle smaku i aromatu. Jest to przekąska doskonała – składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczy i mega korzystnego dla metabolizmu jarmużu. 

chipsy-jarmuz1

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Przekąska w fazie 3. Składniki na jedną porcję.

Składniki:

  • pęczek jarmużu (lub 3-4 garści gotowego z torebki z Biedronki),
  • 2 – 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego.
  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.
  2. Jarmuż umyj, wykrój twarde łodygi, porwij na kawałeczki mniej więcej podobnej wielkości. Z tym z torebki nic nie trzeba robić.
  3. Wrzuć tak przygotowany jarmuż do miski, wrzuć resztę składników, czyli olej i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj, tak aby olej i przyprawy dokładnie oblepiły listki jarmużu. Można wymieszać ręką, lekko miętosząc.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 5 minut, aż jarmuż brzegi lekko zbrązowieją, ale nie przypalą się. O innych wariantach pieczenia chipsów z jarmużu przeczytaj poniżej w komentarzu.

Mój komentarz:
Smak tych chipsów jest po prostu nieziemski! Trudno uwierzyć, że niepozorne zielone listki kryją w sobie tyle smaku i aromatu. Jest to przekąska doskonała – składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczy i mega korzystnego dla metabolizmu jarmużu.

Przepis zaczerpnęłam z książki”Jadłonomia” (wyd. Dwie Siostry 2014). W najnowszej książce Haylie Pomroy również jest przepis na chipsy z jarmużu, z tym że jako przyprawy występują tam tylko sól morska i czosnek pokrojony w plasterki, a temperatura pieczenia to 180 stopni (czas pieczenia 10-15 minut). Ciekawy porady na temat jedzenia jarmużu oraz pieczenia chipsów podają czytelniczki bloga tutaj.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.