Chleb esseński – dlaczego właśnie on?

4wrzesnia1Chleb z kiełkowanego ziarna (w Polsce nazywany najczęściej chlebem esseńskim) to jedyne gotowe pieczwo dozwolone na diecie przyspieszającej metabolizm. Co jest w nim tak niezwykłego – dlaczego właśnie on został dopuszczony na listę produktów diety?

-> Ponieważ został upieczony z ziaren, które wypuściły już kiełki, a te kolei – jako zaczątek mającej wyrosnąć wkrótce rośliny – są naładowane witaminami, przeciwutlaniaczami, łatwoprzyswajalnymi mikroelementami (zwłaszcza żelazem i cynkiem). Poza tym w kiełkach jest więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie.

-> Kiełkowane ziarno jest łatwe do strawienia. Osoby, które po zjedzeniu zwykłego pieczywa cierpią na wzdęcia, powinny spróbować chleba esseńskiego. (Trzeba też pamiętać, że taki chleb nie jest pozbawiony glutenu, co jest ważną informacją dla osób, które go nie tolerują).

-> Pieczywo z kiełkowanego ziarna nie podnosi poziomu cukru we krwi, co jest bardzo sprzyja metabolizmowi. Dzieje się tak dlatego, że zawiera dużo błonnika z pełnego ziarna, ale także dlatego, iż w procesie robienia takiego chleba w ogóle nie dochodzi do powstania mąki – kiełkowane ziarna są miażdżone do konsystencji ciasta i od razu pieczone.

Zobacz także: Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?

I tak jak w USA można kupić nie tylko chleb, ale także obwarzanki czy tortille z kiełkowanego ziarna, tak u nas – jak na razie  – w sprzedaży jest wyłącznie chleb (najbardziej popularny marki Terrasana – na zdjęciu). Występuje w wersjach: naturalny, orkiszowy i żytni. Nie ma znaczenia jaki wybierzemy. Pamiętajmy jednak, żeby przeczytać skład – niektórzy produceni dodają rodzynki czy miód.

Jeśli chodzi o smak i konsystencję, różni się od chleba razowego, a tym bardziej zwykłego. Ma słodkawy smak i dość gliniastą konsystencję – może brzmi to niezbyt zachęcająco, ale moim zdaniem jest pyszny. Z humusem i plastrami pomidora to po prostu poezja 🙂

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb

Jak Wam smakuje chleb esseński, z czym najczęściej go jecie? A może ktoś pokusił się na jego samodzielny wypiek?

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Zobacz mój inny wpis o chlebie esseńskim – gdzie można go kupić, jak zrobić samodzielnie i z czym podawać.



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Marta-Sara

    Ewo, czy chleb orkiszowy jest naprawdę niedozwolony na diecie?
    Pomroy podaje orkisz w dozwolonych ziarnach – czyli znów chodzi o kaszę?
    Płatki z owsa sa dozwolone i mąka z nich też, wiec dlaczego nie orkisz?
    Osobiście podczas diety nie jadłam żadnego chleba, tylko wafle z brązowego ryżu, ale poza FMD chętnie sobie czasem chlebuś zjem 🙂

  • Ewa K.

    Ja jeszcze nie spotkałam takiego chleba. Pewnie w jakichś sklepach ekologicznych można dorwać, ale na pewno bardzo drogi… Czasem mam ochotę na kanapkę, ale tak naprawdę już od paru miesięcy praktycznie nie jadłam pieczywa – od przypadku do przypadku jakiś chleb żytni, a pszennego wcale. W sumie na tej diecie przez miesiąc mogę się obejść bez pieczywa, ale z ciekawości bym tego chleba kiełkowanego spróbowała, gdyby za drogi nie był 😀

  • Eliza

    Zdobylam wczoraj w piekarni ekologicznej swiezo upieczony chleb essenski.
    W ksiazce jest mowa o jednej kromce, nie znalazlam danych co do wagi.
    A ten moj chleb ma male kromki (10 cm x 8 cm). Beda wiec 2 kromki ok?

    • Chleb esseński zawsze występuje w małych kromkach (taka technologia pieczenia). Ten, który kupuję ma nawet mniejsze niż 8×10. Także niestety tylko jedna na porcję.

  • Monika

    Chleb esseński dostępny jest też w Piotrze i Pawle, na dziale ze zdrową żywnością.

  • Ewo,
    kupiłam chleb esseński, który ma wymiary 7 cm x 7 cm. Ile kromek i jakiej szerokości (chleb nie jest krojony) mogę zjeść na jeden posiłek, a ile kromek można zjeść dziennie?
    Pozdrawiam,
    Isabela.

    • Jedna kromka na posiłek. Chleb esseński zawsze występuje w małych kromkach. Grubość standardowa, ok. 1,5-2 cm. Dziennie tyle ile wskazuje ilość ziaren dla danej fazy.

  • Ania

    W moim rodzinnym miasteczku natknęłam sie na chleb Czystoziarnisty Whole&Pure. Pisze, że:
    – Wysoka zawartość błonnika i białka
    – Bez mąki
    – bez drożdży
    – wolny od GMO
    – 100% żywność naturalna
    SKŁAD:
    – płatki owsa
    – płatki sojowe
    – błonnik
    – słonecznik
    -nasiona lnu
    – ziarna żyta
    – pestki dyni
    – ziarna orkiszu
    – sezam

    Tu jest stronka internetowa o tym chlebie: http://www.czystoziarnisty.pl/
    Kosztuje 8zł z hakiem, czyli dwa razy mniej niż esseński i jest odrobinkę większy. Jest pyszny. Wiem, że soi nie powinno się jadać na diecie (w chlebie są ziarna soi) ale Pomroy zrobiła uwage, że jeśli ktoś jest wegetrianinem soja jest dozwolona, ale nie modyfikowana (wtedy się chyba wolniej chudnie). Nie wiem cz reszta składników jest ok czy nie.
    Co wy na to? Czy jest to jakaś alternatywa chleba esseńskiego?

    • Skład byłby dobry dla 3. fazy z 2 wyjątkami – wspomniana soja oraz żyto (choć żytem bym się aż tak nie przejmowała). Dla 1. fazy kompletnie nie – zawiera ziarna, czyli tłuszcz. Na pewno dobry dla 4. fazy – podtrzymania rezultatów.

      • Ania

        Ewo, znalazłam chleb esseński z tej samej firmy (Terrasana). Wygląda dokładnie tak jak ten na zdjęciu tylko zamiast zielonego opakowania mam fioletowy. Pisze na nim „Gekiemd tarwebrood”, a „tarwe” to pszenica po holendersku. Natomiast ty piszesz, że są dozwolone 3 rodzaje: naturalny, orkiszowy i żytni. Czy przez „naturalny” masz na myśli ten pszenny? Mieszkam w Holandii więc nie mam polskich opisów dlatego jestem skołowana troche.

        • Ania

          Jeszcze jedno pytanie, czy ty ten chlebek mrozisz?

  • Kasia

    Ewo, dzis zakupilam chlebek. Jutro faza nr 3 wiec nha sniadanie kanapka!!! Juz sie nie moge doczekac 🙂

    Serdecznie pozdrawiam!

  • Kasia

    Witam Aniu, ja rowniez mieszkam w Holandii. 🙂 Firma Terrasana ma w swojej ofercie rozne rodzaje pieczywa. Niestety kupilas niewlasciwy. Musisz zapytac o Gekiemd SPELTBROOD (Essener) dokladnie taki jak przedstawila Ewa. Mamy szczescie, ze Ewa wkleila zdjecie chlebka Terrasana bo w zyciu nie wiedzialabym jak go znalezc w Holandii. W moim miasteczku jest sklepik ze zdrowa zywnoscia, ten chleb specjalnie dla mnie zamowiono, koszt 2,49 euro 🙂

    Pozdrawiam

  • Kasia

    Aniu, poszperalam na stronach nli zgupilalam z tym chlebem. Wg mnie Twoj chleb jest rowniez wykonany z kielkujacych ziaren…. Cofam moje wczesniejsze stwierdzenie ze kupilas niewlasciwy chleb. Poprostu nie wiem juz sama. Moze Ewa pomoze.
    Ja poprosilam o identyczny jak na zdjeciu Ewy, wiec mam pewnosc ze jest ok.

    Pozdrawiam

  • A jest na tym chlebie napis Essener? Jeśli tak, to jest OK. Natomiast w polskich sklepach internetowych widzę, że ten z fioletowym opakowaniem zawiera len i słonecznik. Gdyby okazało się, że Twój też – stosuj go w 3. fazie.

  • Karen

    Mam pytanie czy mogę jeść taki chleb w fazie 3:NEW
    CHLEB BEZ MĄKI

    Kiełki żytnie, słonecznik, błonnik żytni, ziarna żyta, łamane ziarna żyta, gniecione ziarno dyni, kasza grycznana łamana, płatki owsiane, ziarno sezamu, jęczmień łamany, słód jęczmienny, siemię lniane, nasiona Chia, sól, woda
    Pozdrawiam 🙂

    • Wg zasad diety niestety nie – nie można w 3. fazie żyta ani gryki, słód jeczmięnny rownież odpada.

  • Ilona

    Pani Ewo, czy ten chlebek można mrozić ? (widziałam że wcześnie tez padło to pytanie, ale nie zauważyłam odpowiedzi)

    • Można, ja go mrożę w osobnych kromkach, bo na opakowaniu jest napisane, żeby go zużyć w ciągu 3 dni. Jednak czasem trzymałam go dłużej (zawsze w lodówce) i nic się nie działo.

  • Inka

    Hej, witajcie 🙂 A ja zrobię zwykły chleb z mąki orkiszowej. Wcale nie jest powiedziane, że jak chleb to tylko z kiełkowanego ziarna. Ponadto orkisz to odmiana pszenicy, więc napis po holendersku o pszenicy orkiszowej jest ok. Gorzej z resztą składników. A zwykły chleb, jeśli go zrobić samemu, to mąka, woda i drożdże. Wszystko dozwolone i tanie. I można jeszcze poszaleć z gryką, cebulą i innymi dodatkami na 3 fazę….

  • Inka

    Właściwie, doczytałam, że dozwolone są drożdże… piwowarskie, nie wiem czy tak rzeczywiście jest w oryginale czy tylko tłumacz tak przetłumaczył. Ale w takim razie może być na zakwasie 🙂

    • Tak, tu chodzi o drożdże suche, w proszku, coś w stylu dostępnych u nas płatków drożdżowych. Uszczegółowię to w tabeli.

  • margo

    ja wyczytalam na blogu wloskim ,ze robia sobie chleb z maki orkiszowej ,ale nie wiem dokonca czy to wchodzi w gre ,ja sie poprostu powstrzymam przez pierwsze 4 tygodnie od chleba ,przezyje na ziarnach. Do tej pory nie znalazlam chleba z kiekowanego ziarna ,w moim miescie jest tylko jeden sklep ze zdrowa zywnoscia .
    nie mam zaufania do wloskiego blogu i nie kupie ksiazki tlumaczonej w tym jezyku poniewaz gdzies wyczytalam ze dolozyli duza produktow nie dozwolonych w diecie aby przystosowac ja do tutejszych nawykow! w maju bede w polsce i kupie ksiazke,a narazie czerpie wiedze od ewy i bordzo jej za to dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • To sprytny pomysł – przystosować dietę do miejscowych nawyków 😉 Ciekawe, jakie produkty dołożyli.

  • margo

    ale nie wiadomo czy dieta bedzie miala swoje 100% dzialanie

  • Inka

    A ja wpadłam na pomysł…chociaż pewnie wielu wpadło na niego przede mną…że zrobię pierogi! Z mąki orkiszowej i z kapustą grzybami, cebulką i na oliwie…..Taka rozpusta w trzeciej fazie….i wszystko dozwolone! To jest dopiero przystosowanie do miejscowych nawyków ;-)))

    • Inka

      Pomyliłam się, aby pierogi się nadawały na fazę pierwszą muszą być bez tłuszczu. Z tłuszczem to tylko w fazie 4 😉 Czyli na razie w fazie marzeń ;-))) Sorry za pomyłkę!

  • margo

    EWO PANI ZE SKLEPU ZE ZDROWA ZYWNOSCIA SPROWADZILA MI CHLEB Z KIELKOWYCH ZIAREN! I TU PYTANIE JAK ON SMAKUJE ? W SKLADNIKACH NIC NIE MA PROCZ ZIARNA KIELKOWEGO A JEST SLODKI CZY TO NORMALNE CZY Z MOIM CHLEM JEST COS NIE TAK .ZJADLAM DZIS NA SNIADANIE JEDNA KROMKE ,ALE JESLI NIE BYC TAKI TO NIE BEDE JUZ JADLA!

    • Margo, proszę nie pisz dużymi literami 🙂
      Tak, to normalne, że chleb z kiełkowanego ziarna na słodkawy smak, mi osobiście bardzo smakuje.

  • MagdaB66

    Poprosiłam moje dziecko siedzące obecnie w USA aby we właściwym języku zapytała o chleb z własnej mąki wrzuciłam pytanie o gryczaną, jaglaną i orkiszową. Taka dostałam odpowiedź ; „O mące gryczanej nic nie wspomina. A co do mąki jaglanej (millet) i orkiszowej (spelled / spelt), to w artykule pisze, że:
    Jaglana:
    „…Their Millet Rice Bread contains just four ingredients: Sprouted wheat, brown rice, millet and water. It would be appropriate for Phase 1 on the Diet.” -> Jaglano-ryżowy chleb z czterema składnikami: kiełki pszenicy, brązowy ryż, proso i woda. Nadaje się na pierwszą fazę diety.
    Orkiszowa:
    „Spelt Bread has just three ingredients: Spelt, water and sea salt. It would be appropriate for Phase 1.” -> Orkiszowy chleb zawierający tylko orkisz, wodę i sól morską nadaje się na pierwszą fazę diety.
    Dodatkowo napisali o chlebie z ziarnami słonecznika:
    „Sunseed bread would work on Phase 3 since it contains seeds in addition to sprouted wheat.” -> Słonecznikowy chleb nadaje się na fazę trzecią.

    • Zwracam tylko uwagę, że w przypadku chleba jaglano-ryżowego oraz słonecznikowego jest wyraźnie wspomniane, że chleb ma być ze skiełkowanych ziaren pszenicy (sprouted wheat). Przy orkiszowym nie ma takiej wzmianki. Wśród swoich przepisów Pomroy podaje jeden przepis na chleb, ale składnikiem jest mąka ze skiełkowanego ziarna (cokolwiek by to nie było). Wnioskuję z tego, że autorka diety raczej nie zachęca do pieczenia chleba z własnej mąki.

  • margo

    TU W ITALLI PIEKA SOBIE SAME DZIEWCZYNY CHLEB ORKISZOWY ,WIEC DLACZEGO BY NIE SPROBOWAC! WIDZIALAM ZDJECIA TEGO CHLEBA NA BLOGU WLOSKI I CALKIEM FAJNIE SIE PREZENTUJE!

  • Szara

    Ooo czyli moj ulubony jaglano-ryzowy chlebek moge sobie upiec… tylko czy waro. My „jedziemy” na1 szklance kasz do dozwolonych posilkow zamiast na 1 kromce chleba 🙂 Ale w fazie 4 moze warto.

  • margo

    Ewa sory za duze litety ,ale uzywam ich w pracy i zapominam sie przestawic! hihihi
    czyli chlebek jest ok . mi tez smakuje ,ale sie obawialam ze cos nie tak, jakies skladniki ukryte hihihi !

  • Inka

    Pamiętam, że w książce jest fragment, który mówi, że pszenicę można tylko jesli jest kiełkowana. Nie ma takiego sformułowania na temat innych zbóż. Czyli wychodzi na to, że kiełkowanie jest jedynym sposobem na włączenie pszenicy do diety. Inne zboża nie mają takich ograniczeń. Chyba że na portalu lub w aplikacji są inne informacje. Kiełkowanie pojawia się w książce jako sposób na wyjątek, by móc spożywać również pszenicę. Inne zboża NIE pojawiają się też na liście zakazów, tak jak pszenica. Są wpisane normalnie jako produkty dozwolone. To tak z logicznego punktu widzenia…. A od tej smaczniejszej strony…. pierogi orkiszowe z jagodami na śniadanie 😉

    • Nie, widziałam innych informacji na ten temat i myślę, że masz rację.

  • mariola

    Kupiłam ten chleb, mam go jednak w całości – 400 g.
    Jak ciężkie mają być porcje?
    Może ktoś zważy swoją kromkę i mi podpowie, na ile porcji mam go pokroić?

  • Eda

    Chciałabym zapytać czy mozna jeść chleb gryczany, bo mąka gryczana jest przecież dozwolona:-)

    • Tak. Chleb gryczany jest dozwolony (kromka na posiłek), pod warunkiem, że jego jedyny składnik to mąka gryczana, bez domieszek innych mąk czy niedozwolonych składników.

  • Eda

    Na tej stronie jest przepis na chleb gryczany http://www.mytaste.pl/EwKa80/pieczywo-bez-glutenu/chleb-gryczany-bezglutenowy-35433346.html mam pytanie czy mozna go jeść w tej diecie?

    • Eda, tak, chleb jest OK, dla fazy 1. Co prawda wśród składników są 2 łyżki oleju, ale skoro na porcję je się jedną kromkę, to wyjdzie tego oleju śladowa ilość.
      PS. Komentarze zawierające link nie są publikowane od razu, tylko trafiają do moderacji, dlatego pokazują się z opóźnieniem.

      • Eda

        Dzięki za info. To juz mój trzeci tydzień na diecie i 3 kg mniej, mąż juz 4 tydzień i 6 kg mniej, a od tego tygodnia dołączyły do nas córki, wiec teraz gotuje dla całej rodziny. Pzdr

  • Niestety zawiera kilka niedozwolonych składników (żyto, słód itd). Pozdrawiam.