Chleb orkiszowy

Bardzo smaczny chleb smakujący jak tradycyjne pieczywo, pięknie pachnący, z chrupiącą skórką. Idealny do kanapek czy tostów. 

chleb-orkiszowy-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 24 porcje.

Składniki na 2 bochenki chleba:

  • 800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • nasiona czarnuszki do posypania.
  1. Mąkę i sól wymieszać.
  2. Dodać drożdże i ponownie wymieszać.
  3. Dodać ksylitol i wodę, znów pomieszać.
  4. Wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto jest wdzięczne do wyrabiania i elastyczne. Jeśli będzie się kleić, nie dosypywać mąki.
  5. Dwie małe keksówki (21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do każdej połowę ciasta. Wcisnąć ciasto w narożniki.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 1,5 godziny lub dłużej), aż ciasto podwoi objętość. Ja włączam palnik kuchenki na minimalne grzanie i po obu stronach stawiam foremki. Po 1,5 godziny jest już odpowiednio wyrośnięte.
  7. Gdy chlebki wyrosną, posmarować wodą i posypać czarnuszką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 50-60 minut. Chlebki są upieczone, gdy zbrązowieją i po uderzeniu w spód brzmią głucho.

Mój komentarz:
Przepis, z modyfikacjami, pochodzi z bloga mojewypieki.com. Bardzo smaczny chleb, z chrupiącą skórką, na pewno usatysfakcjonuje wielbicieli tradycyjnego pieczywa. Tania alternatywa dla drogiego chleba esseńskiego, choć można go jeść tylko w 1. fazie.

Jeśli chodzi o przechowywanie, taki domowy chleb niezawierający polepszaczy, konserwantów szybko czerstwieje, dlatego warto go zamrozić w kromkach.

Jeśli chodzi o wielkość porcji, każdy bochenek kroimy na 12 kromek. Dozwolona porcja to jedna kromka.

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • dorka

    czy można taki chleb upiec na zakwasie? bez drożdży?

  • Grazka

    Grazka

    Wczoraj upiekłam, wyszedł mi .Polecam

  • Agnieszka Wicher

    Mi wyszedł strasznie duży ten chlebek – nie ma opcji żeby pokroić go na 12 kromek bo będą zbyt grube. Zresztą takie pytanie – na początku wpisu jest informacja że to przepis na 24 porcje, a na końcu że 12 kromek. To jak to w końcu wypada. Czy można tą kromkę jakoś zważyć żeby przeliczyć ile można zjeść. W sumie to kilo mąki to 6 szklanek, jeśli więc można szklankę kasy orkiszowej zjeść na jeden posiłek to tych kromek też wyjdzie więcej niż jedna.

    • Składniki są na dwie małe keksówki – każdy bochenek kroimy na 12 porcji, w sumie wychodzą 24 porcje. Jedna kromka chleba na posiłek – taka zasada obowiązuje (na tej diecie nie waży się chleba).

      • Agnieszka Wicher

        Czy bardziej opłaca się wybrać ziarna bo wychodzi więcej 🙂 Mam jednak pytanie czy jeśli upiekę chleb z mąki gryczanej (mielona kasza), owsianej i ryżowej – wszystkie ziarna sama mielę czy wtedy będę mogła przeliczyć sobie porcję tak z ziarnami? Dopytuje bo mój mąż wreszcie zdecydował się na dietę – a ma z czym walczyć, jednak nie przełknie żadnych ziaren – po prostu nienawidzi kasz, ryżu itp. Chleb jest jego piętą achillesową :/
        a jedną kromką to on się nie naje napewno

  • Agnieszka Jurczenko

    Znowu wyszedł mi mokry w środku 🙁 Dopiekanie nic nie dało

    • A jakiej pieczesz temperaturze? Może na przyszłość ustaw ciut niższą i piecz dłużej?

      • Agnieszka Jurczenko

        Piekłam w 200, może mieć znaczenie, czy mocno się ugniecie ciasto w foremce? Upiekłam jeden chleb, składniki podzieliłam na pół- to chyba bez znaczenia?

        • I tak piecze się z tego przepisu 2 bochenki, więc bez znaczenia. Co do ugniatania, ciężko mi powiedzieć, można spróbować bez.

  • Aga

    Chlebek przepysny, wszyscy go jemy cala rodzina na zdrowie, tak nam
    smakuje :)))