Chleb orkiszowy
Bardzo smaczny chleb smakujący jak tradycyjne pieczywo, pięknie pachnący, z chrupiącą skórką. Idealny do kanapek czy tostów.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 24 porcje.
Składniki na 2 bochenki chleba:
- 800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 600 ml ciepłej wody,
- nasiona czarnuszki do posypania.
- Mąkę i sól wymieszać.
- Dodać drożdże i ponownie wymieszać.
- Dodać ksylitol i wodę, znów pomieszać.
- Wyrabiać przez 5-10 minut, aż będzie odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto jest wdzięczne do wyrabiania i elastyczne. Jeśli będzie się kleić, nie dosypywać mąki.
- Dwie małe keksówki (21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do każdej połowę ciasta. Wcisnąć ciasto w narożniki.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na 1,5 godziny lub dłużej), aż ciasto podwoi objętość. Ja włączam palnik kuchenki na minimalne grzanie i po obu stronach stawiam foremki. Po 1,5 godziny jest już odpowiednio wyrośnięte.
- Gdy chlebki wyrosną, posmarować wodą i posypać czarnuszką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 50-60 minut. Chlebki są upieczone, gdy zbrązowieją i po uderzeniu w spód brzmią głucho.
Mój komentarz:
Przepis, z modyfikacjami, pochodzi z bloga mojewypieki.com. Bardzo smaczny chleb, z chrupiącą skórką, na pewno usatysfakcjonuje wielbicieli tradycyjnego pieczywa. Tania alternatywa dla drogiego chleba esseńskiego, choć można go jeść tylko w 1. fazie.
Jeśli chodzi o przechowywanie, taki domowy chleb niezawierający polepszaczy, konserwantów szybko czerstwieje, dlatego warto go zamrozić w kromkach.
Jeśli chodzi o wielkość porcji, każdy bochenek kroimy na 12 kromek. Dozwolona porcja to jedna kromka.
19 komentarzy
dorka
czy można taki chleb upiec na zakwasie? bez drożdży?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie mam pojęcia, można spróbować, tylko zakwas też powinien być orkiszowy.
Grazka
Grazka
Wczoraj upiekłam, wyszedł mi .Polecam
Agnieszka Wicher
Mi wyszedł strasznie duży ten chlebek – nie ma opcji żeby pokroić go na 12 kromek bo będą zbyt grube. Zresztą takie pytanie – na początku wpisu jest informacja że to przepis na 24 porcje, a na końcu że 12 kromek. To jak to w końcu wypada. Czy można tą kromkę jakoś zważyć żeby przeliczyć ile można zjeść. W sumie to kilo mąki to 6 szklanek, jeśli więc można szklankę kasy orkiszowej zjeść na jeden posiłek to tych kromek też wyjdzie więcej niż jedna.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Składniki są na dwie małe keksówki – każdy bochenek kroimy na 12 porcji, w sumie wychodzą 24 porcje. Jedna kromka chleba na posiłek – taka zasada obowiązuje (na tej diecie nie waży się chleba).
Agnieszka Wicher
Czy bardziej opłaca się wybrać ziarna bo wychodzi więcej 🙂 Mam jednak pytanie czy jeśli upiekę chleb z mąki gryczanej (mielona kasza), owsianej i ryżowej – wszystkie ziarna sama mielę czy wtedy będę mogła przeliczyć sobie porcję tak z ziarnami? Dopytuje bo mój mąż wreszcie zdecydował się na dietę – a ma z czym walczyć, jednak nie przełknie żadnych ziaren – po prostu nienawidzi kasz, ryżu itp. Chleb jest jego piętą achillesową :/
a jedną kromką to on się nie naje napewno
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jeśli użyje się ziaren, to porcja wyniesie oczywiście szklankę ugotowanych.
Agnieszka Jurczenko
Znowu wyszedł mi mokry w środku 🙁 Dopiekanie nic nie dało
Ewa - SzybkaPrzemiana
A jakiej pieczesz temperaturze? Może na przyszłość ustaw ciut niższą i piecz dłużej?
Agnieszka Jurczenko
Piekłam w 200, może mieć znaczenie, czy mocno się ugniecie ciasto w foremce? Upiekłam jeden chleb, składniki podzieliłam na pół- to chyba bez znaczenia?
Ewa - SzybkaPrzemiana
I tak piecze się z tego przepisu 2 bochenki, więc bez znaczenia. Co do ugniatania, ciężko mi powiedzieć, można spróbować bez.
Aga
Chlebek przepysny, wszyscy go jemy cala rodzina na zdrowie, tak nam
smakuje :)))
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się, że smakuje 🙂
piotr
Mam pytanie ,zrobiłem z połowy jeden chlebek ale skórka wyszła trochę jak kamień ,w czym może być przyczyna ,w 200 z termoobiegiem 55min,niestety mam tylko termoobieg ,nie da się go wyłączyć
Ewa - SzybkaPrzemiana
U mnie ta skórka też jest mocno chrupka. Można posmarować upieczony chleb po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem zimną wodą (stara metoda naszych babć).
Kinga
1 kromka na posiłek niezależnie od tego czy chce się schudnąć do 10 czy powyżej 10 kg?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dla osoby z celem do 10 kg: 30 g chleba, powyżej 10 kg: 45 g.
Ela
Czy na metabolicznej rewolucji można w pierwszej części tygodnia zjeść na śniadanie kromkę tego chleba zamiast ryżu lub płatków owsianych, które mam w jadłospisie?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Myślę, że można.