Chleb z kiełkowanego ziarna (chleb esseński)

chleb1Nie jestem bywalczynią sklepów z eko żywnością, więc nazwa „chleb z kiełkowanego ziarna” nic mi nie mówiła i w pierwszej chwili zwątpiłam, czy w ogóle jest dostępny w Polsce. Jednak wystarczył krótki kontakt z popularną wyszukiwarką, żeby dowiedzieć się, że jak najbardziej można u nas kupić chleb ze skiełkowanego ziarna, przy czym występuje on najczęściej pod nazwą chleb esseński (lub chleb Ezechiela).

Procedura przygotowania takiego chleba jest podobno stara jak świat – była stosowana już w starożytności. Trzeba pozostawić pszenicę do skiełkowania, następnie ją zmielić i upiec w niskiej temperaturze ok. 45 stopni, dzięki czemu ziarno zachowuje wysokie wartości odżywcze.

Skład takiego chleba jest bardzo prosty – nie zawiera drożdży, soli, substancji słodzących, mąki, mleka ani konserwantów.

Zobacz także: Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?

Chleb esseński możemy:

  1. upiec sami – w internecie znajdziemy wiele przepisów, najlepiej wybrać taki, który zawiera tylko dozwolone w diecie składniki, np. przepis nr 3 na tej stronie:
  2. kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością za ok. 16 zł + przesyłka
  3. kupić w stacjonarnym sklepie z ekożywnością, np. w sieci Organic Farm za 20,99 zł

Dozwolony w fazie: 1. i 3.

Dziennie można zjeść: 1-2 kromki na 1-2 posiłki główne (jedna kromka na jeden posiłek)

Propozycje podania:

  1. z wędliną bez azotanów, musztardą, sałatą, pomidorem i ogórkiem,
  2. z humusem i selerem naciowym
  3. z jajkiem na twardo, musztardą, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb z przepisami i listą zakupów

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • byaaa

    Prosze o rade! Gdzie tak naprawde mozna dorwac ten chleb? Poza internetem? Czy w jakis wiekszych sklepach w stylu: auchan, kaufland, tesco, e’leclerc, lidl i inne takie mozna go jakims cudem znalezc?? W obrebie 40km od mojej miesciny nie ma sklepow z typowo zdrowa zywnoscia, jedynie pojedyncze regaly w tych marketach… Pomocy;) prosze o odpowiedzzz 🙂

    • Obawiam się, że tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Proponuję na razie kupić dobry chleb razowy bez chemicznych dodatków, a w międzyczasie zamówić przez internet.

      A tak w ogóle, chleb nie jest konieczny, można jeść np. płatki owsiane, pęczak, ryż brązowy, amarantus itd.

  • byaaa

    Dziekuje za rady! przygotowuje sie do tej diety i sprawdzam gdzie co moge dostac i niestety zlecialam dzis markety i nie ma takiego chlebka 🙁 jednak to nie koniec swiata 🙂 pozdrawiam 🙂

  • Paula

    Witam, mieszkam obecnie w Anglii i szukalam tutaj tego chlebka ale niestety nie moge znalezc 🙁
    Czy moglaby mi Pani napisac ktorym chlebem moglabym go zamienic? Tylko tym chlebem razowym bez chemicznych dodatkow (tez nie wiem czy tutaj taki znajde)? Co Pani mysli o chlebie bezglutenowym? Czy on bylby dobrym zamiennikiem?
    Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam 😉

    • Chleb z kiełkowanego ziarna (sprouted whole grain bread) w UK można kupić w sieci sklepów Whole Foods Market (zobacz stronę http://www.wholefoodsmarket.com/stores/list) oraz na brytyjskim ebayu: http://tinyurl.com/pwof6gc – uważaj tylko, żeby był bez niedozwolonych dodatków typu rodzynki czy daktyle. Jakieś ziarna, orzechy są OK, ale tylko w 3. fazie. Imbir jest dozwolony we wszystkich. Jednak najbardziej uniwersalny będzie bez dodatków.
      Chleb bezglutenowy raczej odpada, bo zawiera najczęściej jakieś składniki niedozwolone na diecie (skrobia kukurydziana, mąka ryżowa itd.). Zresztą tu nie gluten chodzi, ale to, żeby był to „czysty” chleb, bez białej mąki, chemii i dodatków niedozwolonych w diecie. Gdybym szukała zamiennika chleba esseńskiego, wybrałabym np. chleb żytni marki Carrefoure, który ma następujący skład: Rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia 61%, woda, sól, błonnik owsiany, drożdże.

  • Paula

    Dziekuje bardzo za pomoc 🙂
    Zamowie ten chleb przez internet 🙂
    Humus z Pani przepisu juz zrobilam, planuje jeszcze upiec wedline bez azotanow. Jestem na etapie pisania jadlospisu, w oparciu o Pani przepisy i od czerwca zaczynam.
    Jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam 😉

  • Trzymam kciuki i życzę powodzenia 🙂

  • Kasia_O

    czy zamiast tego chlebka mogę zajadać swój, który sama piekę na zakwasie, z kaszą gryczaną, mąką żytnią i razową,płatkami owsianymi i otrębami, z ziarnami, tj. siemię, słonecznik, dynia.. Ziarna można pominąć.. 🙂

    • Powiem szczerze – chleb ten nie jest zgodny z dietą i polecałabym raczej w 4. fazie, czyli po zakończeniu diety 🙂

      • Hania z Poznania

        Czy to, że ten domowy chleb jest niedozwolony polega na zawartości zakwasu? A może zbóż, które użyto? Temperatry peczenia czy braku kielkowania? A chleb orkiszowy? Nie cierpię jeszcze z powodu braku chleba, ale jestem ciekawa. Proszę o odpowiedź.

        • Brak kiełkowania to największy problem – pszenica na tej diecie tylko kiełkowana. Chleb orkiszowy z samej mąki podobno OK.

  • Ewa

    Czesc Ewa, mieszkam w Irlandii i zastanawiam sie czy owy chleb jest chelbem essenskim
    Organic Sprouted Wheat Bread
    sklad Organic sprouted wheat (100%).
    http://www.evergreen.ie/p/sunnyvale-bakery-organic-sprouted-wheat-bread/5014653025018

    Jak myslisz?

    • Tak, to dokładnie o ten chleb z kiełkowanego ziarna (sprouted) chodzi 🙂

      • Ewa

        Super, dzieki serdeczne a wiec go nabede:) to moj drugi dzien glowa mnie boli i sennosc orktuna. Pozdrawiam serdecznie. Ewa

  • Karen

    Są takie chleby Samo ziarno, bez żadnej mąki. Czy taki możnaby jeść w fazie 3?

    • Proszę o podanie dokładnego składu, wtedy będę w stanie określić. Jeśli zawiera wyłącznie składniki dozwolone w 3. fazie, to jak najbardziej.

  • Ilona

    Pani Ewo, w sieci Organic Farm jest dostępny ten chleb http://organic24.pl/chleb-essenski-naturalny-400g-terrasana-bio.html, czy o tym Pani pisała w poście ? Innego nie mają w ofercie. Mam blisko do Starego Browaru w Poznaniu (gdzie znajduje się ta sieciówka) i mogłabym go kupić. Dziękuję za odp. Pozdrawiam

    • Tak, dokładnie o ten chleb chodzi. Lub orkiszowy esseński tej samej firmy jeszcze może być. Stacjonarnie mają więcej rodzajów niż na stronie.

  • Reylla

    Dziśś kupiłam chleb esseński ale żytni, zawsze kupowałam z pszenicy.Myślicie, że można go jeść. W sumie nie ma precyzyjnej info z jakiego ziarna ma byc.

    • Ma być chleb ze skiełkowanego ziarna, nie jest wymienione z jakiego, więc może być każde.

  • Reylla

    Dziekuje za odpowiedz. Ten razowy jakis taki bardziej mokry..jutro go posmakuje. Pozdrawiam

  • Tekane

    20zł za chleb to strasznie drogo! kosztowna ta dieta.. nie powiem.. a czy orientuje sie Pani czy w zamian można kupić i upiec tzw żywy chleb (dostepny np w biedronce jako żywy chleb)? podaję link do przepisu na podobny chleb ze strony http://www.mojewypieki.pl http://www.mojewypieki.com/post/chleb,-ktory-odmienia-zycie

    • Podkreślam – nie ma obowiązku jedzenia chleba na diecie! Można jako ziarna jeść płatki czy kasze (kosztują grosze) i całkowicie obejść się bez chleba.
      Chleb, który odmienia życie nie nadaje się na tę dietę.

  • Ela

    Ewo, gdzie mogę kupić albo skąd wziąć ziarno pszenicy do skiełkowania? Nie mogę nigdzie znaleźć. Jak zerwę sobie z pola od sąsiada będzie dobre? 🙂

    • Zgłębiałam ten temat i na chwilę obecną wyszło, że samodzielne pieczenie nie ma sensu, ponieważ zwykła pszenica ze sklepu ogrodniczego jest zanieczyszczona pestycydami, a z kolei ekologiczna droga na tyle, że pieczenie chleba esseńskiego nie jest opłacalne.

      • Ela

        Zauważyłam właśnie wczoraj, że 50g ziarna do kiełkowanie może kosztować nawet 2 zł 🙁
        Zwykła pszenica też może kiełkować?

  • Ela

    Moje bułeczki z kiełkowanego ziarna już w piekarniku 🙂 wyjęłam jedną trochę miękką w środku i już zjadłam do kolacji w fazie 3. Nie mogłam sie powstrzymać, pyszne!

    • Ela, sama zrobiłaś?

      • Ela

        Tak,miałam ziarno ze zbiorów osobistych mojego dziadka. Pewnie jakieś tam pestycydy ma, ale trudno.
        Jedyny problem mam z pieczeniem… na wierzchu już twardy, a w środku jeszcze mokry 🙁
        ale i tak mi smakuje 🙂

        • To chyba taka specyfika tego pieczywa, chleb esseński ze sklepu też jest wewnątrz wilgotny, kleisty, ale bardzo smaczny.

  • Joanna

    a czy chleb orkiszowy (tylko z mąki orkiszowej ) się nada? np. z takiego przepisu? (poza dodatkiem miodu oczywiście) http://www.mojewypieki.com/post/chleb-orkiszowy

    • Tak, może być, świetny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam.

      • Beata

        Czyli można jeść ten chleb zamiast esseńskiego?:)

    • Beata

      Wczoraj upiekłam, chlebek przepyszny i dzieciom też smakuje 🙂

  • gosia

    Ja zamówiłam w sklepie internetowym bionica.pl cos ok.18.00zł. chleb esseński ze skiełkowanego ziarna orkiszu ale z rodzynkami – chciałam żeby było smaczniej i teraz zastanawiam czy to byl dobry wybór bo rodzynki to przecież cukier?

    • Gosiu, rodzynki i wszystkie suszone owoce są zabronione na diecie, ponieważ powodują gwałtowny wyrzut cukru do krwi, są jakby esencją owocu.

  • Gosia

    Kupiłam wczoraj chleb essenski- jest pyszny! 🙂 i bardzo sycący. Mam tylko jedną uwagę- ten chleb ma bardzo długi termin przydatności (ponad pół roku), wątpię więc aby był tak bardzo zdrowy…