Produkty

Chleb z kiełkowanego ziarna (chleb esseński)

Nie jestem bywalczynią sklepów z eko żywnością, więc nazwa „chleb z kiełkowanego ziarna” nic mi nie mówiła i w pierwszej chwili zwątpiłam, czy w ogóle jest dostępny w Polsce. Jednak wystarczył krótki kontakt z popularną wyszukiwarką, żeby dowiedzieć się, że jak najbardziej można u nas kupić chleb ze skiełkowanego ziarna, przy czym występuje on najczęściej pod nazwą chleb esseński (lub chleb Ezechiela).

Procedura przygotowania takiego chleba jest podobno stara jak świat – była stosowana już w starożytności. Trzeba pozostawić pszenicę do skiełkowania, następnie ją zmielić i upiec w niskiej temperaturze ok. 45 stopni, dzięki czemu ziarno zachowuje wysokie wartości odżywcze.

Skład takiego chleba jest bardzo prosty – nie zawiera drożdży, soli, substancji słodzących, mąki, mleka ani konserwantów.

Zobacz także: Chleb – jaki najlepszy dla metabolizmu?

Chleb esseński możemy:

  1. upiec sami – w internecie znajdziemy wiele przepisów, najlepiej wybrać taki, który zawiera tylko dozwolone w diecie składniki, np. przepis nr 3 na tej stronie:
  2. kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością za ok. 16 zł + przesyłka
  3. kupić w stacjonarnym sklepie z ekożywnością, np. w sieci Organic Farm za 20,99 zł

Dozwolony w fazie: 1. i 3.

Dziennie można zjeść: 1-2 kromki na 1-2 posiłki główne (jedna kromka na jeden posiłek)

Propozycje podania:

  1. z wędliną bez azotanów, musztardą, sałatą, pomidorem i ogórkiem,
  2. z humusem i selerem naciowym
  3. z jajkiem na twardo, musztardą, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem

Zobacz także: Jadłospis dla lubiących chleb z przepisami i listą zakupów



Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *