Chłodnik z ogórka i awokado

Zaskakujący przepis. Awokado, cytryna, mleko owsiane – spodziewałam się dość egzotycznego smaku, a tymczasem chłodnik ma smak typowy dla kuchni polskiej: kwaskowaty, czosnkowo-koperkowy.

chlodnik-awokado-ogorek-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Porcja na 2 przekąski, możne też zjeść całą podaną porcję jako danie główne.

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • jeden ogórek długi lub 2 ogórki gruntowe + trochę do posypania dania,
  • ząbek czosnku,
  • sok z jednej cytryny,
  • 4 gałązki koperku,
  • 2 gałązki mięty (można pominąć),
  • sól, czarny pieprz,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego (owsiane można łatwo zrobić samemu: 4 łyżki płatków owsianych miksować przez 5 minut z 400 ml zimnej przegotowanej wody, można dodać szczyptę soli i ksylitolu, odcedzić przez gazę i mleko gotowe, wyjdzie więcej niż 1/2 szklanki)
  1. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki (można je wykorzystać do wody smakowej ogórkowej).
  2. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz mleka owsianego) zmiksować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  3. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem. Jeśli nie chcemy czekać, aż się schłodzi, można dorzucić kostki lodu.

Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.

Mój komentarz:
Zaskakujący przepis. Awokado, cytryna, mleko owsiane – spodziewałam się dość egzotycznego smaku, a tymczasem chłodnik ma smak typowy dla kuchni polskiej: kwaskowaty, czosnkowo-koperkowy. Obecności awokado w tym daniu trudno się domyśleć, chłodnik smakuje jak przyrządzony na kefirze czy kwaśnym mleku. Bardzo orzeźwiający, polecam na upały.

 

Ewa

Zapraszam do zapisania się do newslettera  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Gosia

    Cztery łyżki kaszy owsianej czy płatków owsianych zmiksować z 400ml wody? Przepis ciekawy, warto go wypróbować.

    • No tak, już poprawiłam 🙂 Chodzi oczywiście o płatki owsiane, wychodzi całkiem smaczne mleko, ma inną konsystencję niż to ze sklepu, ale smak dobry, a i cena zdecydowanie niższa.

  • Gosia

    Dziękuję za odpowiedź. Już wiem, co jutro zjem na obiad.

  • monolityczna

    Ooo, to już wiem na co wykorzystam cukinię, bo też się nada w F3 😉