
Ciasteczka dyniowo-kokosowe
Złociutkie, chrupiące, delikatnie cynamonowe ciasteczka bez mąki i cukru. Trochę pure z dyni, trochę pestek i chia, całkiem sporo wiórków kokosowych i mamy pyszne ciasteczka. Sklepowe słodycze mogą się schować w obliczu takiej konkurencji 😋
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę. Na jedną porcję można zjeść 1/12 ciasteczek. Mogą też być na śniadanie w ramach zdrowych tłuszczy.
Składniki:
- ½ szklanki puree z upieczonej dyni,
- ¼ szklanki nasion chia,
- ¼ szklanki pestek dyni,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- ¼ szklanki ksylitolu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
- Ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy kulkę, aby powstało dość cienkie ciastko.
- Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do zrumienienia ciasteczek. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mój komentarz:
Ciasteczka należą raczej do miękkich, ale mają chrupiące fragmenty – brzegi i podpieczone pestki dyni. Zamiast pestek dyni można użyć dowolnych orzechów lub pestek słonecznika. A czy czuć dynię? Nie bardzo, ciasteczka smakują kokosowo i lekko cynamonowo, a pure z dyni fajnie zagęszcza całość. Jeśli mamy już gotowe z pure z dyni – bardzo szybko się je robi. Ja piekę kawałek dyni w kuchence mikrofalowej, co trwa dosłownie kilka minut, więc ciasteczka zrobiłam dosłownie w pół godziny licząc z ich pieczeniem.
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


One Comment
Pingback: