Ciastko kokosowe z kubeczka

Eksplozja smaku kokosa! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto pieczone w kubeczku (tzw. mug cake). Być może trudno uwierzyć, ale jest zdrowe i podkręca metabolizm. 

Zobacz także: ciastko kokosowo-czekoladowe z kubeczka

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Jako przekąska lub śniadanie. Składniki na 2 porcje. 

Składniki:

    • 2 czubate łyżki mąki kokosowej,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajo w temperaturze pokojowej,
    • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
    • 3 łyżki mleka kokosowego z kartonu (lub wody),
    • 1,5 łyżki ksylitolu,
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • opcjonalnie: wiórki lub płatki kokosowe do posypania,
    • jeśli ciastko ma być na śniadanie: szklanka owoców 3. fazy, np. borówki amerykańskiej.
  1. Mąkę kokosową dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do 2 naczynek do zapiekania lub słoiczków i piec przez 20-30 w temperaturze 180 stopni lub mikrofalować przez 2 minuty na najwyższej mocy (sprawdzić po 1,5 minuty).

Mój komentarz:
Przepis ten zajął jedno z miejsc w konkursie H. Pomroy na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm. Smakuje mocno kokosowo i ma strukturę niemal jak tradycyjne ciasto (tylko trzeba uważać, żeby go nie przepiec, aby nie było zbyt suche).

Można podwoić lub potroić porcję i upiec w silikonowych foremkach na muffiny (wtedy wyjdą 4 lub 6 porcji).

Jeśli upieczemy ciastko w słoiczku, do którego mamy nakrętkę – mamy gotową przekąskę do zabrania ze sobą z domu.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Marlene Dittrich

    wolalabym miec podane w gramach bo czubata lyzka czubatej lyzce nie rowna 🙂 A ciasto powinno miec konsystencje stala? czy plynna?

    • Nie ma aż takiego znaczenia, czy łyżka jest mniej czy bardziej czubata. Chodzi o ciasto surowe czy upieczone? Upieczone ma konsystencję stałą, surowe półpłynną.