Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Zdrowy smakołyk – wilgotne, czekoladowe ciasto z lśniącą czekoladową polewą. Bez cukru i mąki, na bazie czerwonej fasoli, której smak nie jest wyczuwalny. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych (więcej w komentarzu poniżej).

Składniki na ciasto:

  • 2 puszki fasoli czerwonej lub 480 g samodzielnie ugotowanej,
  • 2 duże ugotowane na półtwardo marchewki (mogą być też surowe drobno starte na tarce).
  • 4 jaja,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 4-5 łyżek kakao,
  • szklanka ksylitolu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć).

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu.
  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Fasolę z puszki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
  3. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
  4. Prostokątną foremkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia (może być też okrągła tortownica o średnicy ok. 25 cm). Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  5. Piec ok. 35 minut do suchego patyczka (bez termoobiegu).
  6. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, polać je polewą: składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.

Mój komentarz:
Jest już na blogu jeden przepis na ciasto z użyciem czerwonej fasoli – czekoladowy torcik z bitą śmietaną kokosową. Tym razem proponuję bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto, gdzie kropkę nad i stanowi pyszna czekoladowa polewa na bazie oleju kokosowego. I to wszystko bez cukru, mąki i masła. 
Z podanego przepisu wyjdzie 6 porcji (w postaci sporego kawałka ciasta) na przekąski. Jeśli chcesz zjeść ciasto do posiłku głównego, pamiętaj, że jeden kawałek wyczerpuje porcję białka i część porcji zdrowych tłuszczy. Ciasto będzie też pasowało na śniadanie, ze szklanką np. malin czy jagód.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam materiały niepublikowane na blogu oraz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.


Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Kasia83

    Wczoraj zrobilam dzis sprobowalam- jest przepyszne!

  • lucky

    Pyszne ciasto! Zupełnie u mnie wyczerpuje ochotę na słodycze (a jestem wielkim łasuchem)napewno po diecie zagości na stałe 🙂

  • lili

    Mam pytanie odnośnie strączkowych, to białko czy warzywo wg. diety? 🙂 Ten torcik mi namącił w głowie… Z jednej strony polecasz go na przekąskę w 3 fazie gdzie powinno się jeść warzywa i tłuszcze, z drugiej strony piszesz, że porcja wyczerpuje ilość białka w posiłkach głównych. Poza tym czekoladowy torcik z bitą śmietaną kokosową polecasz do posiłków głównych, a ewentualnie przekąsek. No i teraz nie wiem co o tym sądzić 🙂

  • Izabela Miłosz

    Czy mozna użyć mixu czerwonej i bialej fasoli pół na pół? akurat taką mam w domu…
    jesli sie nie zrobi polewy, to jak sie zmienia ilosc/wielkosc porcji? bo wychodzi po pół łyzki oleju kokosowego mniej na porcje. co zalecasz w takim wypadku?

    • Może być miks fasoli, tylko jest ryzyko, że białe grudki będą widoczne. Bez polewy – dodać więcej oleju do ciasta.

  • megs

    3 łyżki oleju kokosowego płynnego czy przed rozpuszczeniem?

  • Justyna Jeka

    czy to ciasto nie jest dla was za słodkie? szklanka ksylitolu zrobiła z niego ciasto nie do zjedzenia. Próbowałam częstować koleżeństwo w pracy i nikomu nie przypasowało:)

    • Jak do tej pory nikt nie zgłaszał zastrzeżeń i wszystkim (w realu i z doniesień czytelników) bardzo smakowało. Można oczywiście dodać mniej ksylitolu. A w pracy najlepiej nie mówić od razu, że jest z fasoli, bo to jest ten czynnik psychologiczny, który sprawia, że nie smakuje 🙂

  • Taniasza

    Jadłam coś podobnego na zakończeniu roku w przedszkolu mojej córki – zrobiła je dyrektorka, która jest weganką. Było pyszne i nie mogłam uwierzyć, że z fasoli jak się potem dowiedziałam. Ona dodała jeszcze do środka jagody goi

  • Roksana

    480 g ugotowanej fasoli to ile suchej ? 🙂

    • Nie mam pojęcia 🙁 Może są gdzieś w sieci przeliczniki.

      • Kaśka

        100 g suchej to ok 220 ugotowanej 😉

  • Mola

    Zrobiłam dzisiaj.. Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Jest przepyszne! Mocno czekoladowe, z kremową konsystencją… Nie byłam w stanie wytrzymać i wpałaszowałam kawałek zanim polewa zdążyła w ogóle stężeć. Poezja! <3 <3

  • Magdalena Magda

    A można ksylitol zastąpić syropem klonowym albo organicznym agawy? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?

  • Ewelina Królińska

    A czy ciasto to można zjeść również na popołudniowa przekąskę?np z kawą zbożową z odrobiną mleka kokosowego?