Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe na śniadanie? Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm!

ciasto-czekoladowe-metabolizm1

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie w fazie 3. Z podanych składników wyjdzie 8 porcji.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki surowej mąki migdałowej (tzn. z migdałów nieprażonych, ja zmieliłam po prostu migdały),
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej,
  • 1,5 łyżki ksylitolu,
  • szklanka startej cukinii,
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Małą prostokątną blaszkę (u mnie mała keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
2. Wymieszaj dokładnie (ręcznie lub mikserem) mąkę, kakao, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Dodać jaja, olej i ksylitol. Znów dokładnie wymieszać.
4. Dorzucić do całości cukinię i orzechy, wymieszać ręcznie.
5. Przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Mój komentarz:
Jest to oryginalny przepis H. Pomroy z jej strony internetowej, z moimi bardzo drobnymi modyfikacjami. Cukinia jest w cieście zupełnie niewyczuwalna, nadaje jednak wilgotności i jak sądzę objętości. Zresztą wykorzystanie cukinii jako składnik czekoladowego ciasta nie jest niczym nowym, widywałam wiele zwykłych, niedietetycznych przepisów na ciasta czekoladowe w cukinią.
Do takiego śniadania można zjeść jeszcze warzywa oraz owoc.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • blanka

    Ciasto wygląda smakowicie więc chętnie przepis wypróbuję tak jak ostatnio przepis na ciasto marchewkowe. Wyszło super !!!
    Proszę tylko o informację ile ma być dokładnie mąki migdałowej – 1 i 1/2 szklanki, czy 1 i 1/4 szklanki?
    pozdrawiam

  • Dorota

    Ja chyba jeszcze do końca nie „wyzdrowiałam”, bo jak zrobię takie ciasto, np. marchewkowe czy to powyższe, które wygląda obłędnie, to zjadłabym całe i ciężko mi pozostać przy 2 kawałkach…

  • Malgorzata

    Witam, ciasto wyglada smakowicie bede piec napewno. Mam jeszcze pytanie czy w 3 fazie mozna wykorzystac mąkę kasztanowa? Jest do kupienia w sklepach internetowych a widzialam przepisy np na ciasta i makaron gdzie wykorzystuje sie ten rodzaj maki plus jedno cale jajko wode i ewentualnie drożdże. Pozdrawiam . Małgorzata

    • Niestety, mąka kasztanowa i w ogóle kasztany nie są dozwolone na diecie.

  • Asia R

    Ciasto dziś wykonałam i jest rewelacyjne zjadlam trzy kawałki super, to po ciasteczka czekoladowych następny mój ulubiony wypiek na tej diecie.

  • Ania

    Witam, a czy mogę zastąpić mąkę migdałowa np. mąką kokosową?

    • Myślę, że można, to też są zdrowe tłuszcze. Każdą mąką ze zmielonych orzechów (dozwolonych w 3. fazie) można użyć.

    • Alicja

      Aniu mam pytanie jak ci smakowało z mąką kokosową? Ja dziś zrobiłam ale to ciasto nie smakuje wcale gorzkie niczym piernik a ja za piernikiem nie przepadam i mało słodkie mimo że dodałam stawię

  • Reylla

    Czy można to ciasto zjeść na przekąske? Właśnie się piecze…..nie wiem czy wytrzymam do jutra…..zapach wspanialy…..na sniadanie juz wymyslilam owsiankę na melczku kokosowym z borówkami…..mniam….wspaniała dieta…

  • Reylla

    Smaczne, bo czekoladowe, ale dosc suche. Nie mam zdolnosci kulinarnych, macie jakies pomysly jak sprawic by bylo wilgotne bardziej.

    • Piec krócej, bez termoobiegu. W momencie, kiedy włożysz do ciasta drewniany patyczek (wykałaczkę), i jest nieoblepiony ciastem, to ciasto jest gotowe.

  • reylla

    Dzieki….chyba faktycznie byla za dlugo w piekarniku, bo spalilo sie troszke z wierzchu i bylo gorzkie.

  • Monia

    Hej, a czy mozna jesc w fazie 1?

  • Szybka Przemiana

    Niestety nie, mąka migdałowa, olej kokosowy i orzechy to produkty dozwolone tylko w 3. fazie.

  • Dorota

    Witaj, Ewo,
    regularnie czytam Twój blog i czerpię z niego mnóstwo inspiracji. Dziękuję. 🙂
    Pytanie odnośnie ciasta: jeśli podzielę ciasto na 8 części, to ile części mogę zjeść na śniadanie, a ile na przekąskę?

    • Dorota, jeśli podzielisz ciasto na 8 części, to jedna część wyjdzie posiłek główny (śniadanie) i 1/2 porcji na przekąskę.

  • Agnieszka S.

    Tydzień temu zrobiłam ciasto marchewkowe i było bardzo dobre. Ale to jest po prostu bomba! Uwielbiam je! Lepsze niż te wszystkie sztuczne i za słodkie muffiny itd. Dałam więcej cukinii i zyskałam więcej ciasta. Przecież warzywa jemy bez ograniczeń 😉

  • little.edith

    Planuje zrobić to ciacho na grilla na Boże Ciało (3 faza! Będzie grillowany pstrąg na obiad!) Zobaczymy jak będzie gościom smakować i czy wogóle odkryją że to dietetyczne. Zastanawiam się tylko nad różnymi wariantami mąki. Może z mąką owsianą? Co sądzicie?

    • Może być – owies jest dozwolony w 3. fazie. Będzie lżejsze niż z migdałami.Z tym, że zmienione zostaną proporcje składników, owies to ziarna, a migdały tłuszcze.

  • Magdalena Gdańska

    a to Kakao to moze byc po prostu to nasze z ‚wiatrakiem’ na opakowaniu?

  • Alicja

    Witam będę robić to ciasto pierwszy raz. Kupiłam mąkę kokosowa bio dużo tańsza a staram się w miarę rozsądnie kupować bo nie ukrywam że dieta do najtańszych nie należy:-) i tu pytanie do naszej wspaniałej Ekspertki czy mogę dodać do ciasta np. Truskawki?

    • Truskawki można jeść tylko w 1. fazie. Możesz za to dodać maliny, borówkę amerykańską czy brzoskwinie, jagody i jeżyny kiedy już się pojawią.

  • Wanda

    Hej, zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem, ale zamiast mąki migdałowej użyłam kokosowej i niestety wyszło dla mnie prawie niejadalne…. Ciężkie, kruszące się i o mulącym smaku. Nie da się go przełknąć bez popijania jakimś napojem :((((( Jakieś rady co mogłam zrobić nie tak? Czy powodem jest mąka? Dzięki z góry!

    • Nie mam żadnych doświadczeń z mąką kokosową, jednak z migdałową wychodzi w porządku, więc zapewne jest to przyczyna.

  • Witajcie, czy na śniadanie w 3. fazie dokładamy jeszcze owoc i ziarna? Bo ciasto „załatwia” tłuszcze, białko i trochę warzyw.

    • Tak, orzechów jest w nim za mało, żeby „pokryć” tłuszcze. Owoc oczywiście dokładamy jak zawsze do śniadania w 3. fazie, warzywa również są jak najbardziej pożądane.

  • bynajmniej

    Czy cukinię należy zetrzeć na małych czy grubych oczkach?

  • Coco

    Jak to jest z tymi ziarnami, trzeba dodać czy nie? 🙂

    • To ciasto nie zawiera ziaren w rozumieniu diety (ziarna czyli np. kasza, ryż, płatki itp). Czyli można zjeść porcję ciasta na śniadanie i dodać jeszcze np. pół szklanki kaszy owsianej ugotowanej oraz jakiś owoc 3-fazowy.