Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe na śniadanie? Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie w fazie 3. Z podanych składników wyjdzie 8 porcji.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki surowej mąki migdałowej (tzn. z migdałów nieprażonych, ja zmieliłam po prostu migdały),
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej,
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- szklanka startej cukinii,
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Małą prostokątną blaszkę (u mnie mała keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego.
2. Wymieszaj dokładnie (ręcznie lub mikserem) mąkę, kakao, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Dodać jaja, olej i ksylitol. Znów dokładnie wymieszać.
4. Dorzucić do całości cukinię i orzechy, wymieszać ręcznie.
5. Przełożyć do blaszki do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mój komentarz:
Jest to oryginalny przepis H. Pomroy z jej strony internetowej, z moimi bardzo drobnymi modyfikacjami. Cukinia jest w cieście zupełnie niewyczuwalna, nadaje jednak wilgotności i jak sądzę objętości. Zresztą wykorzystanie cukinii jako składnik czekoladowego ciasta nie jest niczym nowym, widywałam wiele zwykłych, niedietetycznych przepisów na ciasta czekoladowe w cukinią.
Do takiego śniadania można zjeść jeszcze warzywa oraz owoc.
41 komentarzy
blanka
Ciasto wygląda smakowicie więc chętnie przepis wypróbuję tak jak ostatnio przepis na ciasto marchewkowe. Wyszło super !!!
Proszę tylko o informację ile ma być dokładnie mąki migdałowej – 1 i 1/2 szklanki, czy 1 i 1/4 szklanki?
pozdrawiam
SzybkaPrzemiana.pl
1 i 1/4 🙂
Dorota
Ja chyba jeszcze do końca nie „wyzdrowiałam”, bo jak zrobię takie ciasto, np. marchewkowe czy to powyższe, które wygląda obłędnie, to zjadłabym całe i ciężko mi pozostać przy 2 kawałkach…
Malgorzata
Witam, ciasto wyglada smakowicie bede piec napewno. Mam jeszcze pytanie czy w 3 fazie mozna wykorzystac mąkę kasztanowa? Jest do kupienia w sklepach internetowych a widzialam przepisy np na ciasta i makaron gdzie wykorzystuje sie ten rodzaj maki plus jedno cale jajko wode i ewentualnie drożdże. Pozdrawiam . Małgorzata
SzybkaPrzemiana.pl
Niestety, mąka kasztanowa i w ogóle kasztany nie są dozwolone na diecie.
Asia R
Ciasto dziś wykonałam i jest rewelacyjne zjadlam trzy kawałki super, to po ciasteczka czekoladowych następny mój ulubiony wypiek na tej diecie.
Ania
Witam, a czy mogę zastąpić mąkę migdałowa np. mąką kokosową?
SzybkaPrzemiana.pl
Myślę, że można, to też są zdrowe tłuszcze. Każdą mąką ze zmielonych orzechów (dozwolonych w 3. fazie) można użyć.
Alicja
Aniu mam pytanie jak ci smakowało z mąką kokosową? Ja dziś zrobiłam ale to ciasto nie smakuje wcale gorzkie niczym piernik a ja za piernikiem nie przepadam i mało słodkie mimo że dodałam stawię
Reylla
Czy można to ciasto zjeść na przekąske? Właśnie się piecze…..nie wiem czy wytrzymam do jutra…..zapach wspanialy…..na sniadanie juz wymyslilam owsiankę na melczku kokosowym z borówkami…..mniam….wspaniała dieta…
SzybkaPrzemiana.pl
Tak, można, bo zawiera zdrowe tłuszcze.
Reylla
Smaczne, bo czekoladowe, ale dosc suche. Nie mam zdolnosci kulinarnych, macie jakies pomysly jak sprawic by bylo wilgotne bardziej.
SzybkaPrzemiana.pl
Piec krócej, bez termoobiegu. W momencie, kiedy włożysz do ciasta drewniany patyczek (wykałaczkę), i jest nieoblepiony ciastem, to ciasto jest gotowe.
Gusia
Ciasto wcale nie jest suche, wrecz przeciwnie, puszyste i wilgotne, pycha! Smakuje jak piernik swiateczny z przyprawami korzennymi.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Cieszę się, że smakuje 🙂
reylla
Dzieki….chyba faktycznie byla za dlugo w piekarniku, bo spalilo sie troszke z wierzchu i bylo gorzkie.
Monia
Hej, a czy mozna jesc w fazie 1?
Szybka Przemiana
Niestety nie, mąka migdałowa, olej kokosowy i orzechy to produkty dozwolone tylko w 3. fazie.
Dorota
Witaj, Ewo,
regularnie czytam Twój blog i czerpię z niego mnóstwo inspiracji. Dziękuję. 🙂
Pytanie odnośnie ciasta: jeśli podzielę ciasto na 8 części, to ile części mogę zjeść na śniadanie, a ile na przekąskę?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dorota, jeśli podzielisz ciasto na 8 części, to jedna część wyjdzie posiłek główny (śniadanie) i 1/2 porcji na przekąskę.
Dorota
Jakże biednie. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Niekoniecznie, kawałki nie są wcale takie małe 🙂
Agnieszka S.
Tydzień temu zrobiłam ciasto marchewkowe i było bardzo dobre. Ale to jest po prostu bomba! Uwielbiam je! Lepsze niż te wszystkie sztuczne i za słodkie muffiny itd. Dałam więcej cukinii i zyskałam więcej ciasta. Przecież warzywa jemy bez ograniczeń 😉
Ewa - SzybkaPrzemiana
Agnieszka, cieszę się, że ciasto Ci smakuje 🙂
little.edith
Planuje zrobić to ciacho na grilla na Boże Ciało (3 faza! Będzie grillowany pstrąg na obiad!) Zobaczymy jak będzie gościom smakować i czy wogóle odkryją że to dietetyczne. Zastanawiam się tylko nad różnymi wariantami mąki. Może z mąką owsianą? Co sądzicie?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może być – owies jest dozwolony w 3. fazie. Będzie lżejsze niż z migdałami.Z tym, że zmienione zostaną proporcje składników, owies to ziarna, a migdały tłuszcze.
Magdalena Gdańska
a to Kakao to moze byc po prostu to nasze z 'wiatrakiem’ na opakowaniu?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ciemnie, niesłodzone kakao będzie OK.
Alicja
Witam będę robić to ciasto pierwszy raz. Kupiłam mąkę kokosowa bio dużo tańsza a staram się w miarę rozsądnie kupować bo nie ukrywam że dieta do najtańszych nie należy:-) i tu pytanie do naszej wspaniałej Ekspertki czy mogę dodać do ciasta np. Truskawki?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Truskawki można jeść tylko w 1. fazie. Możesz za to dodać maliny, borówkę amerykańską czy brzoskwinie, jagody i jeżyny kiedy już się pojawią.
Wanda
Hej, zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem, ale zamiast mąki migdałowej użyłam kokosowej i niestety wyszło dla mnie prawie niejadalne…. Ciężkie, kruszące się i o mulącym smaku. Nie da się go przełknąć bez popijania jakimś napojem :((((( Jakieś rady co mogłam zrobić nie tak? Czy powodem jest mąka? Dzięki z góry!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie mam żadnych doświadczeń z mąką kokosową, jednak z migdałową wychodzi w porządku, więc zapewne jest to przyczyna.
Sosa bezCukiernia
Witajcie, czy na śniadanie w 3. fazie dokładamy jeszcze owoc i ziarna? Bo ciasto „załatwia” tłuszcze, białko i trochę warzyw.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, orzechów jest w nim za mało, żeby „pokryć” tłuszcze. Owoc oczywiście dokładamy jak zawsze do śniadania w 3. fazie, warzywa również są jak najbardziej pożądane.
Sosa bezCukiernia
Czyli też tłuszcze dokładam, dzięki!
bynajmniej
Czy cukinię należy zetrzeć na małych czy grubych oczkach?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ścierałam na grubych oczkach.
Coco
Jak to jest z tymi ziarnami, trzeba dodać czy nie? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
To ciasto nie zawiera ziaren w rozumieniu diety (ziarna czyli np. kasza, ryż, płatki itp). Czyli można zjeść porcję ciasta na śniadanie i dodać jeszcze np. pół szklanki kaszy owsianej ugotowanej oraz jakiś owoc 3-fazowy.
Pingback:
Pingback: