Ciasto czekoladowe z kubeczka (mug cake)

Czekoladowa słodka przekąska w uchodzącej za surową fazie 2.? Czemu nie, na diecie przyspieszającej metabolizm takie rzeczy są możliwe. Ciasto z filiżanki obłędnie pachnie czekoladą i ma naprawdę niezły smak.

mug-cake-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, szczególnie przydatne w fazie 2. jako przekąska (więcej informacji w komentarzu).

Składniki:

  • białko jaja,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu,
  • 4 krople ekstraktu z wanilii (można pominąć),
  • szczypta soli morskiej.
  1. Białko ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać kakao, ksylitol i wanilię, wymieszać.
  3. Przełożyć do małej filiżanki (kubek będzie za duży) i mikrofalować 45-60 sekund na mocy ustawionej na 50%.
  4. Przed podaniem posypać szczyptą soli morskiej.

Mój komentarz:
Czekoladowa słodka przekąska w uchodzącej za surową fazie 2.? Czemu nie, na diecie przyspieszającej metabolizm takie rzeczy są możliwe. Przepis pochodzi od autorki diety H. Pomroy.

Ciasto z kubeczka obłędnie pachnie czekoladą i ma naprawdę niezły smak. Można go jeszcze podkręcić dodatkiem odrobiny skórki otartej z pomarańczy lub cynamonu.

Co do mocy mikrofalowania, to trzeba metodą prób i błędów ustalić najlepszy czas i moc. Ja swoją dość starą kuchenkę mikrofalową, która ma maksymalną moc 750, ustawiłam na 300. Ciasto gwałtownie wyrosło i opadło. W niczym jednak nie umniejsza to jego walorów smakowych.

Jak wykorzystać ten przepis na diecie?

Faza 1.
Można je dodać do obiadu lub kolacji jako deser. Ponieważ ciasto zawiera białko, trzeba zmniejszyć ilość protein o ok. 1/3-ią w daniu głównym.

Nie może być przekąską, bo w tej fazie przekąskami są owoce.

Faza 2.

Jako przekąska, przed lub po jej zjedzeniu warto, a wręcz powinno się zjeść warzywa.

Jako deser po śniadaniu, obiedzie lub kolacji, przy czym analogicznie jak w fazie 1., należy zmniejszyć o ok. 1/3-ią proteiny z dania głównego.

Faza 3.

Do śniadania, obiadu lub kolacji dokładnie tak, jak w dwóch pozostałych fazach.

Jako przekąska: można wykorzystać całe jajko i trzeba dodać jakieś zdrowe tłuszcze, np. 2 łyżki oleju kokosowego lub ¼ szklanki orzechów lub migdałów. Brzmi nieźle, prawda?

 

Ewa



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Coco

    Wyszło Pani takie piękne ciasto jak na zdjęciu? Wygląda super! Mi wyszła czekoladowa mokra jajecznica 🙁 Czy dam moc 90, 160 czy 350. Co mogę robić źle, bo nawet nie mam pomysłu….

    • To zdjęcie jest ze stocku, bo nie udało mi się zrobić własnego dobrego ze względu na słabe oświetlenie, ALE wyglądało podobnie, było mniej wyrośnięte (lub użyłam większej filiżanki) i miało strukturę ciasta.
      Z „objawów” wnioskuję, że temperatura była za niska lub za krótki czas mikrofalowania, bo ciasto powinno mieć konsystencję upieczonego ciasta, nie jajecznicy.

  • Pyrrhulla

    A czy można je upiec w piekarniku z braku mikrofalówki (oczywiście w żarodopornej kokilce? Jakie parametry piekarnikowi zadać

    • Sadzę, że można. Ciężko wyczuć, ale próbowałabym wstawić na ok. 15 min. do piekarnika nastawionego na 190 stopni.
      Albo spróbować na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni w formie placka – wrzucić na rozgrzaną patelnię, od razu zmniejszyć ogień i przykryć.

  • Krzysztof

    Obawiam się, że w przepisie jest błąd. Powinno się dodać półtorej łyżki, nie łyżeczki, zarówno kakao, jak i ksylitolu. Wychodzi wtedy super 🙂

    • Krzysztof, to kwestia gustu, jak bardzo słodki i jak bardzo czekoladowy ma być ten deser 🙂 Można oczywiście zwiększyć ilość ksylitolu i kakao. Pozdrawiam.

      • Minerałek

        Ja zwiekszyłam do łyżki zarówno ksylitolu, jak i kakaa, dodałam tez orzechy, chciałam mieć 2 porcje,wyszedł bardzo delikatny biszkopt czekoladowy i nastepnym razem napewno zrobie do niego krem na bazie mleczka kokosowego połączonego z awokado-jest przepyszny, wówczas to bedzie prawdziwy torcik, na wierzch dam maliny.Przepis super, bardzo prosty i szybko sie to ciasteczko robi.

        • Minerałek

          I piekłam w piekarniku-tak, jak poniżej-190 st. z termoobiegiem, 15 minut. Dziękuję, było bardzo smaczne.

      • Marta

        Zdecydowanie kwestia gustu, ja wręcz zmniejszyłam ilość ksylitolu do 1 łyżeczki i wyszło obłędne 🙂 wyrosło pięknie i smakowało wyśmienicie . Jak dla mnie przekąska nr 1 w fazie 2, dziękuje za przepis 😉