Ciasto kokosowe z batatami

Pyszne kokosowe ciasto bez jakichkolwiek zbożowych dodatków, za to obfitujące w zdrowe tłuszcze. 

ciasto-kokoswe-dieta-metabolizm1

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 6 porcji na przekąski lub dodatki tłuszczowe do dania głównego. 

Składniki:

  • 250 g-300 g batatów,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (lub laskowych czy nerkowców),
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania.

Wersja wegańska: jajka zastąpić 2 łyżkami nasion chia namoczonymi w 1/3 szklanki gorącej wody. Wówczas porcja ciasta na jeden posiłek będzie wynosić 1/8 całego ciasta.

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Jaja rozbić do miski, dodać rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol, mąkę kokosową, cynamon, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać lub zmiksować całość.
  3. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do reszty składników.
  4. Obrany batat zetrzeć na tarce (wszystko jedno czy na dużych czy małych oczkach), wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasta będzie wydawać się mało, a ziemniaków dużo – nie należy się tym przejmować.
  5. Przełożyć ciasto do małej foremki, np. małej keksówki lub tortownicy o średnicy 21 cm.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30-35 minut. W połowie pieczenia posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony Healthy plan by Ann, a wyszukały go czytelniczki grupy.

Mój komentarz:
Ciasto jest bardzo smaczne, u mnie w domu rozeszło się raz dwa, bardzo smakowało dzieciom. Inna sprawa, że z podanych składników wychodzi niewielka porcja. Można je oczywiście dowolnie zwielokrotnić wydłużając czas pieczenia. Smak batatów nie jest wyczuwalny.
Ciasto nie zawiera jakichkolwiek zbóż, za to obfituje w zdrowe tłuszcze, może więc być przekąską w fazie 3.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Ania

    robiłam.jest pyszne:)

  • ania

    czy bataty można zastąpić dynią?

    • Tak, dynią lub marchwią.

      • Ela

        Super, bo akurat mam jednego batata tylko i cały worek marchewki 🙂

  • ania

    czy olej słonecznikowy BARTEK z Biedronki jest dozwolony na diecie?

  • Pati

    Zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie i wyszlo super!!!! jedyna rada to trzeba kroic jak wystygnie bo mnie sie lekko kruszylo ,ale to chyba dlatego ,ze musialam sprobowac od razu PACHNIE I SMAKUJE OBLEDNIE!!!!!!

  • Gabriela Czapka

    czym mozna zastapic make kokosowa?

  • Paulina

    A moje surowe ciasto po dodaniu soku z cytryny staciło ciągłość jakby się coś zważyło i teraz ciasto po upieczeniu też się sypie. Jakbym babkę z piasku nakładała. W smaku pyszne ale konsystencja słaba.