Ciasto marchewkowe z orzechami

Aromatyczne, korzenne, o pięknym pomarańczowym kolorze, prawie nie różni się w smaku od „niedietetycznych” ciast marchewkowych. Śmiało można podać gościom do kawy, będzie także idealne dla dzieci jako lepsza i zdrowsza wersja słodyczy.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3.
Składniki na 4 porcje śniadaniowe (+ owoc, + warzywa) lub 8 porcji na przekąski (+ warzywa).

Składniki:

  • 400 gram marchewki drobno startej,
  • 130 gram płatków owsianych zmielonych na mąkę (w blenderze czy młynku do kawy),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub kokosowego,
  • 1,5 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta soli.
  • 50 g orzechów (u mnie mieszanka nerkowców i włoskich).

Przepis nadesłała czytelniczka bloga Wiśka. Dziękuję!

ciasto marchewkowe / dieta przyspieszająca metabolizm1. Zmielone płatki wymieszać z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli.
3. Marchewkę wymieszać z żółtkami dodać oliwę oraz suche składniki, na koniec dodać pianę z białek.
4. Masę przełożyć do tortownicy 18 cm, piec w temperaturze 180 stopni, przez 50-60 minut – to tzw. suchego patyczka. Ja użyłam małej formy prostokątnej.

Mój komentarz:
Wiele czytelniczek donosiło, że ciasto jest pyszne – potwierdzam. Aromatyczne, korzenne, o pięknym pomarańczowym kolorze, prawie nie różni się w smaku od „niedietetycznych” ciast marchewkowych. Śmiało można podać gościom do kawy, będzie także idealne dla dzieci jako lepsza i zdrowsza wersja słodyczy.

Co ważne, w ramach śniadania można zjeść naprawdę dużą porcję (wielkości 2 kawałków pokazanych na zdjęciu) – sprawdziłam to dokładnie i 1/4 ciasta zawiera jedno jajko, 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/4 łyżki tłuszczu, pół garści orzechów i sporo marchwi, czyli wszystko gra. Można do takiego śniadania zjeść jeszcze owoc i warzywa.

Jako przekąska – 1/8 całego ciasta, czyli pół kawałka śniadaniowego.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Agnieszka

    no, to trzeba spróbować 🙂

  • Karola

    Dziś upichciiłam to cudeńko! Polecam z głębi żołądka:))))

  • Karen

    Ja też zrobiłam 🙂
    Łatwe do zrobienia i pyszne.

  • Monika

    Potwierdzam, robiłam wiele razy, wszystkim baaaardzo smakuje!

  • Dorota

    Ja również zrobiłam wczoraj i było pyszne 🙂 z tym, że nie dałam orzechów, dałam 100 g mąki z płatków i 3 jajka zamiast 4. Dzięki temu zjadłam więcej 😀

  • Marta-Sara

    W najbliższą niedzielę mam urodziny córki, czyli rodzinny obiad 🙂
    zastanawiam się nad tym ciastem
    do tortownicy 26 cm, to chyba muszę dać podwójną porcję
    i coś wyrzeźbię na wierzchu z dedykacją, ale bez przekładania
    chyba, że macie jakiś pomysł oparty, np. na mleczku kokosowym?

    Zastanawiam się jeszcze co na obiad, ale po dzisiejszym wpisie Ewy z rybą curry, to może zrobię kokosowe curry z kurczaka, bo dawno nie było…to jest jakiś pomysł na początek

    2-3 imprezy z dietetycznym obiadem już zorganizowałam, więc teraz dołożę jeszcze ciasto, to sama nie polegnę 😉 Najgorzej jak się idzie do kogoś i w 98% potraw jest co najmniej 1 niedozwolony składnik, np. śmietana

    • Możesz przełożyć tort owocami (zrobić dżemik na ksylitolu z dozwolonych owoców). Można też faktycznie ubić tę gęstą cześć mleczka z ksylitolem, słyszałam też o czymś takim jak śmietanka kokosowa. Czyli np. do środka owoce, na wierzch kokos.

  • Marta-Sara

    Dzięki Ewo,
    brzmi ciekawie 🙂

  • Kami

    Ciasto właśnie piecze się w piekarniku. Mam jednak wątpliwości czy można je jeść ze względu na wysokie IG gotowanej marchewki. Faza 3 ma być niskoglikemiczna. Co o tym myślicie ?

    • Z punktu widzenia zasad diety, marchew, także gotowaną można jeść w 3. fazie bez ograniczeń, tzn. nie ma ograniczeń co ilości warzyw, a te z najwyższym IG (korzeń pietruszki, selera) są w ogóle na diecie niedozwolone.

    • reylla

      Mam te same watpliwosci….zwlaszcza, ze z tego powodu w tej fazie jemy dziki ryz a nie brazowy. Generalnie nie znalazlam w ksiazce kucharskiego FMD przepisu dla fazy 3 zawierajacego gotowana marchew, owoce tez maja byc z niskim IG. Poza tym w przepisach z fazy 1 sa wzmianki o pomidorach gotowanych, ktore tez maja wyzszy IG , zeby do lunchu nie dodawac juz owocow…..

      • Rozumiem tę argumentację, niemniej nigdzie u Pomroy nie widziałam wzmianki o tym, żeby ograniczać warzywa gotowane w 3. fazie. Do jedzenia warzyw zawsze intensywnie namawia. Marchew oficjalnie znajduje się na liście produktów fazy 3., nie ma wzmianki o tym, żeby jeść tylko surową.
        Myślę, że raz na jakiś czas można śmiało jeść, zwłaszcza na śniadanie, bo co zjemy rano, to do wieczora i tak spalimy.

  • reylla

    Czy wam to ciasto wyszlo takie wilgotne? Nie pieke ciast w ogole….ale tu zrobilam wyjatek. Ciasto smaczne malo slodkie, ale mam wrazenie ze przez soczysta marchew i ubite bialka jest wilgotne….zakalcowate? Pieklam 60 minut. Pozdrawiam.

    • Tak, marchewkowe ma prawo takie być, jeśli wolisz bardziej suchą konsystencję, możesz dłużej piec.

  • Lilka

    Jest pyszne, dzieki! Tylko czy aby na pewno mozna je jesc jako przekaske? Bo teoretycznie w przekasce nie ma ziaren…

    • Przekąska w 3. fazie to zdrowe tłuszcze, więc ziarna jak najbardziej są OK + koniecznie warzywa.

  • Lilka

    Dziekuje. Ja tu chyba caly czas czegos nie rozumiem… Myslalam, ze przekaska w fazie 3 to ziarna, ale typu slonecznik lub dynia (a wiec zdrowe tluszcze) a nie typu platki owsiane (czyli weglowodany)… Pomozesz Ewo?

    • Ciasto zawiera zdrowe tłuszcze (orzechy i olej kokosowy lub z pestek winogron), więc może być przekąską. Owszem, ma także węglowodany, ale np. humus polecany przez Pomroy jako sztandarowa przekąska fazy 3. również je ma, w postaci cieciorki.
      To ciasto polecałabym przede wszystkim na śniadanie, ale zjedzenie go jako przekąskę nie jest błędem.

  • Lilka

    Ok, rozumiem, bardzo dziekuje!!!! Nie ma co, jestes jednak mega ekspertem w kwestii diety HP:-) A sam blog jest super, naprawde bardzo dobrze zrobiona strona, przejrzysta, az chce sie tu wchodzic! Ja jestem w koncowce 3 tygodnia, w 1 spadek -1.8 kg, w drugim nic, ale sie nie poddaje, bo czuje sie duzo lepiej, brzuch spadl i mam duzo wiecej energii:-) Wiec cos w tym jest… Startuje z 71 kg, chcialabym zejsc do 57 przy 163 cm…. Po dwoch ciazach nie jest to juz takie latwe;-) Pozdrawiam serdecznie

    • Lilka, dziękuję za miłe słowa i trzymam kciuki 🙂 Ja też stosowałam tę dietę w ramach chudnięcia po ciążach, z sukcesem, czego i Tobie życzę.

  • Ania

    Po tym jak wyszło mi z zakalcem, robię tak:
    ubijam całe jajka z ksylitolem ( na puszysta masę) , dodaje olej, ubijam chwilę, następnie dodaje mąkę z proszkiem i cynamon, imbir , mieszam , dodaje marchew startą na dużych oczkach i rozdrobnione orzechy. Mieszam do połączenia składników …..i do nagrzanego piekarnika;)….

  • zuza

    A można z tym przepisem zrobić mufiny marchewkowe ??

  • mariola

    Ciasto przepyszne. Przepis nieco zmodyfikowałam, chcąc obniżyć ilość węglowodanów, dałam pół na pół mąkę kokosową oraz owsianą. Do gamy przypraw dodałam gałkę muszkatołową, a jako tłuszcz – masło klarowane.
    Świetnie smakuje z kleksem mleka kokosowego (mleko wyjęte z lodówki). 🙂

  • Gruszka

    Ciasto jest cudowne 🙂 w ogóle cała dieta i blog. Tylko dlaczego wszędzie napisane jest gram? 🙁 czy coś waży 20 kilogramów czy kilogram? Tak samo 200 gramów a nie gram. To mnie razi ale kocham tą dietę i bloga więc staram się to ignorować…

    • Przepraszam 🙂 Może będę pisać po prostu „g”.

      • Gruszka

        Po prostu zamiast 400 gram poprawnie jest 400 gramów. W książce Pomroy jest prawidłowo odmieniane 😉 To częsty błąd na wielu blogach kulinarnych niestety 🙁 ale dietę uwielbiam a ciasto marchewkowe to już u mnie na weekend podstawa 😀

  • Pestka

    Ewo, na podstawie czego określone zostały porcje, na które można dzielić ciasto?to ilość jajek wyznacza liczbę porcji?

  • Małgorzata Kowalska

    A ja w cieście połowę marchwi zastąpiłam wiórkami kokosowymi i już nie dałam orzechów, ma nowy smak.Polecam

  • Plazowiczka

    A mi zupelnie nie wyszlo:/ Cale opadlo, jest bardzo mokre mimo pieczenia ponad 1h i ma dominujacy owsiany smak, w ogole nie czuc przypraw. Generalnie nie do jedzenia i nie przypomina w ogole ciasta marchewkowego. Uzylam oleju rzepakowego, ale nie wiem czy to moze miec znaczenie. Przed pieczeniem ciasto bylo bardzo geste i malo plynne. Gdzies w polowie pieczenia otworzylam piekarnik. Zastanawiam sie co poszlo nie tak. Czy komus moze zdarzylo sie cos podobnego?

    • Generalnie ciasto jest płaskie, słabo wyrasta, więc to norma. Stawiam na użycie młodej marchwi – jest dużo bardziej wodnista od starej i generalnie ciasta marchewkowe słabo z niej wychodzą.

      • Plazowiczka

        O dziekuje 🙂 sprobuje poszukac starszej marchewki wobec tego 🙂

  • Eda

    Czy zamiast mielenia płatków owsianych można użyć mąki owsianej? Jeśli tak, to czy też 130 g czy inną ilość?

  • marta hupert

    Bardzo smaczne, tylko trochę za mało słodkie, czy można dodać więcej ksylitolu???

  • Magdalena Pawlik-Muszczak

    Czy do tych 130 gram maki owsianej mogę częściowo domieszać mąki kokosowej aby otrzymać kokosowy aromat?