Ciasto marchwiowo-jabłkowe

To ciasto ma szansę stać się hitem fazy 1. Mimo, że nie zawiera tłuszczu, jest to kompletnie niewyczuwalne – smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne ciasto marchewkowe – przyjemnie wilgotne, aromatyczne, z korzenną nutą. 

ciasto-marchew-jjablko-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 8 porcji śniadaniowych (dlaczego tyle – wyjaśniam w komentarzu). 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000,
  • szklanka ksylitolu,
  • 3 jabłka,
  • 2 szklanki ubitej drobno startej marchwi,
  • 4 białka (jeśli nie jesteś na diecie – 3 całe jaja),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu.
  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
  2. Jabłka obrać i udusić z niewielką ilością wody, aż rozpadną się na mus (dla oszczędności ścieram na tarce i prażę w mikrofalówce). Ewentualnie zmiksować blenderem. Wymieszać z ksylitolem.
  3. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika/cynamon.
  4. Następnie do miski dodać jabłka, dokładnie wymieszać lub zmiksować.
  5. Teraz dodajemy marchew i pianę ubitą z 3 białek i mieszamy ręcznie szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (autorka przepisu piecze z termoobiegiem, ja piekłam normalnie). Piec ok. 50-60 min., do suchego patyczka.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi od czytelniczki bloga Bożeny, która pisze: „W związku z tym, że bardzo często korzystam z Twoich przepisów, porad i wiadomości, postanowiłam też dać coś od siebie. Upiekłam ciasto marchwiowo-jabłkowe, które nadaje się, moim zdaniem, na fazę pierwszą. Ciasto mi smakuje, mimo braku tłuszczu jest wilgotne Postanowiłam też spróbować różnych wersji tego ciasta. Zamiast przyprawy korzennej dodam sok z cytryny lub kilka łyżek kakao.”

Bożena wpadła na niezły pomysł – to ciasto ma szansę stać się hitem fazy 1. Mimo, że nie zawiera tłuszczu, jest to kompletnie niewyczuwalne – smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne ciasto marchewkowe – przyjemnie wilgotne, aromatyczne, z korzenną nutą.

Jak obliczyłam wielkość porcji? Zacznijmy od mąki. Oficjalna dozwolona porcja na posiłek to 1/4 szklanki, choć w niektórych przepisach autorka podaje 1/2 szklanki. Jednak mąka jest produktem dużo bardziej przetworzonym niż np. kasza czy płatki, więc porcja 1/4 szklanki wydaje się bardziej bezpieczna, stąd podzieliłam ciasto na 8 kawałków. Sądzę, że od czasu do czasu można zjeść kawałek wielkości ćwiartki ciasta, zwłaszcza, jeśli nie najadamy się wskazanymi porcjami.

Ciasto zawiera owoce, jednak w jednym kawałku (wielkości 1/8 ciasta) znajduje się ok. 0,4 jabłka. Więc można jeszcze jakiś niewielki owoc zjeść, ale można też go sobie darować ze względu na fakt, że kolejny składnik ciasta – marchew, ma wysokie IG i może owoc w posiłku zastąpić.

Podsumowując, kawałek wielkości 1/8 ciasta to kompletnie śniadanie fazy 1., do którego można (ale nie trzeba) dorzucać owocu, a zawsze warto dodatkowo zjeść do niego jakieś warzywa, np. paprykę czy seler naciowy.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Gabi Wer-Rucka

    Brzmi cudownie. Na pewno wypróbuję

  • Gosia

    Ciekawa propozycja dla łasuchów. Dziękuję.

  • Asia Jarosz

    czy można jeść w 3 fazie jak zmienimy mąkę orkiszową na owsianą, i wtedy oczywiście połowa porcji?

    • Wtedy też trzeba by czymś zastąpić jabłka, których nie je się w 3. fazie i można dodać całe jajka.

  • Myślę, że może być też dynia 🙂

  • Kasia

    Zrobiłam to ciasto i jest bardzo dobre. Jedyne co się nie zgadzało z przepisem to czas pieczenie. Piekłam niecałe pół godziny i już było gotowe. 🙂

    • Czas pieczenia zależy do piekarnika, użytej blaszki (szeroka czy wąska), z termoobiegiem czy bez (ja piekę zawsze bez).

  • zrobiłam, było pyszne. A teraz mam przejść na dietę bezglutenową. Czym zastąpić mąkę?

  • Marta Mogielska-Jankowska

    Witam a co z jajkami? Przecież w fazie1 nie wolno 🙁 Pozdrawiam.

  • Marta Mogielska-Jankowska

    Ewa co zamiast ksylitolu??? 🙂

  • Izabela Miłosz

    ciasto jest przepyszne! dla mnie hit! szkoda ze tylko na sniadanie. czy nie mozna jesc go jeszcze na jakis inny posilek? w koncu mamy 8 kawalkow do dyspozycji na 2 dni… a szkoda go komus oddawac 😉
    czy ktos probowal zamrazac?

    • Można śmiało zamrażać. Ciasto można też zjeść na obiad, a osobno do tego jakieś proteiny z warzywami.

      • Izabela Miłosz

        Dzięki za rade!