Przepisy

Ciasto migdałowe z brzoskwinią

Letnie ciasto z brzoskwiniami w zdrowej wersji: bez cukru i mąki pszennej. Świetne śniadanie na Diecie Przyspieszającej Metabolizm i nie tylko. A pieczone brzoskwinie pachną wręcz obłędnie!

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje śniadaniowe. 

Składniki:

  • 4 jaja eko,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 40 g zmielonych migdałów (lub zmielonych pestek słonecznika – wtedy ciasto będzie słonecznikowe, a nie migdałowe ;-)),
  • 30 g mąki kokosowej,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 niewielkie brzoskwinie.

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Mąkę kokosową, migdały i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć pestki.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo ksylitol cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć masę łyżką – już nie ubijać.
  6. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki brzoskwini (skórką do dołu).
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180°C, i piec przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka.

Mój komentarz:
Kolejne zdrowe ciacho na blogu, tym razem z brzoskwiniami, choć mogą być też nektarynki oraz wszelkie inne owoce fazy 3. diety. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm wprost idealnie pasuje na śniadanie (warto dodać do posiłku jeszcze jakieś warzywa).

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

5 komentarzy

  • Beata

    Witam serdecznie, zrobiłam to ciasto na zeszły weekend, ale cos jest nie tak. Czy nie za mało mąki? Wyszło mi bardziejjak omlet, bardzo jajeczne. Oczywiście zjadłam ze smakiem, wygłodniała słodyczy, ale proszę o podpowiedż. Pozdrawiam serdecznie.

  • Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

    Trudno mi powiedzieć, co mogło pójść nie tak, generalnie ciasto to różni się trochę w smaku od ciast tradycyjnych, ale omletem bym go nie nazwała. Można spróbować dodać następnym razem trochę zmielonych płatków owsianych.

  • SzpUlka

    A czy przypadkiem nie ma tam pomyłki ilościowej? Mąka kokosowa 30g to strasznie mało. Może dlatego Beacie wyszedł omlet.

    • Stokrota

      Robiłam ciasto kilka razy i zawsze wychodzi puszyste jak prawdziwe ciasto 😉 może za słabo ubiłaś białka? Po dodaniu do nich mąki migdałowej i kokosowej troszkę zmniejsza objętość ale dalej pozostaje puszyste i po upieczeniu takie zostaje.

Skomentuj SzpUlka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *