Przepisy

Cukinia z pomidorem na ciepło

Bardzo proste danie, ale o tych najprostszych na ogół zapominamy. Poza sezonem pomidory i cukinie kosztują niemało, a teraz można je kupić świeże i w dobrej cenie, dlatego trzeba to maksymalnie wykorzystać. Polecam cukinię z pomidorem na ciepło – prosto, smacznie i zdrowo. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., jako dodatek do dań, bez ograniczeń ilościowych. 

Składniki:

  • 2-3 małe cukinie,
  • 2 duże mięsiste pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii,
  • sól, pieprz i ksylitol do smaku.
  1. Cukinie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
  2. Wkładamy warzywa do rondelka i podgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka.
  3. Doprawiamy do smaku i podajemy.

Mój komentarz:
Takie danko to świetny dodatek do dań w fazie 1., np. do obiadu lub kolacji. Można także dostosować ten przepis do fazy 3. – obsmażyć najpierw warzywa na kilku łyżkach oleju lub do gotowej porcji dodać zdrowy tłuszcz do wyboru: oliwę z oliwek, orzechy czy awokado.

***

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *