Curry rybne

Ryba w kremowym, aromatycznym sosie to kolejna propozycja dania smakowitej fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Składniki na 4 porcje.

Składniki:

  • 720 gramów filetów z halibuta, okonia morskiego lub pstrąga,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • puszka mleczka kokosowego ok. 400 gram, bez chemicznych dodatków,
  • łyżeczka curry w proszku,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron.

rybne curry / dieta przyspieszjąca metabolizm1. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem.
2. Czosnek również posiekać, dorzucić do cebuli.
3. Dodać curry, wymieszać.
4. W międzyczasie pokroić obie papryki w paseczki, dorzucić do pozostałych składników i smażyć kolejne 5 minut.
5. Następnie dodać pomidory w puszce i mleko kokosowe, a kiedy doprowadzimy je do wrzenia, dodać rybę pokrojoną w dużą kostkę, paprykę i sól do smaku.
6. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ryby (ok. 10 minut). Podawać posypaną zieleniną.

Mój komentarz:
Po cieszącym się wielkim uznaniem kurczaku w kokosowym curry, proponuję przyrządzoną w podobny (nie identyczny) sposób rybę. Halibut, okoń lub pstrąg (tylko te białe ryby są dozwolone w 3. fazie) w kremowym, aromatycznym sosie to ciekawy pomysł na urozmaicenie skądinąd i tak smakowitej fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Monika

    Brzmi pysznie, dzięki za przepis już w pt. go wypróbuję 🙂

  • Agnieszka

    jadłam ją całą trzecią fazę, bo znam ten przepis od dawna, jest absolutnie rewelacyjna 🙂

  • malgorzata katrenak

    super!wlasnie szukalam jakiegos „pysznego „przepisu z rybka…napewno wyprobuje!Pozdrawiam!

  • Andzia

    było pyszne dopóki nie dodałam pstrąga, ma on zbyt mocny zapach, psuje smak mleczka kokosowego

  • Gosia

    Bardzo proszę o więcej informacji na temat tego mleczka kokosowego ? Może nazwa firmy lub na co zwracać uwagę przy zakupie – czy dostanę je w popularnych sieciach np. tesco?

    • Gosiu, najlepsze będzie mleczko kokosowe eko bez dodatków chemicznych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością). Ja jednak czasem kupuję zwykłe, w supermarkecie, np. House of Asia, bo ekologiczne jest jednak drogie.

      • Gosia

        Dziękuję za odpowiedź, to bardzo ułatwia sprawę 🙂 no to szykuje się pyszny obiadek w weekend 🙂

  • Katarzyna Wielogorska

    Uwielbiamy 🙂 z krewetkami albo nawet z kurczakiem. Chyba ulubione danie diety 🙂