Cytrynowe burgery z cieciorki

Burgery z cieciorki o ciekawym, świeżym, oryginalnym smaku. Kolejne danie nagrodzone w amerykańskim konkursie na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm.

18lipca1

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki na 3 porcje.

Składniki:

  • puszka cieciorki,
  • pół średniej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • skórka otarta ze średniej cytryny,
  • sok z połowy średniej cytryny,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • mały pęczek kolendry lub natki,
  • białko dużego jaja,
  • 3 kromki chleba esseńskiego, żytniego lub orkiszowego.

Dodatki: mieszanka sałat, ulubiony sos sałatkowy

1. Posiekaj drobno cebulę.
2. Wszystkie składniki – oprócz chleba esseńskiego – włóż do miksera i miksuj pulsacyjnie tak, aby składniki połączyły się, ale nie na papkę, lecz z zachowaniem grudkowatej konsystencji.
3. Dodaj chleb esseński i miksuj, aż połączy się z resztą składników (nadal unikając miksowania na papkę).  Wariant: można dodać 3/4 chleba esseńskiego, a pozostałą część pokruszyć (a wcześniej chleb opiec, bo jest zbyt „gliniasty”, żeby łatwo się kruszył) i odłożyć. Następnie gotowe burgery przed smażeniem obtoczyć okruszkami. Tak jest w oryginalnym przepisie, ale mi już nie chciało się w to bawić.
5. Z masy uformuj 6 burgerów. Jeśli masa będzie kleić się do rąk, zwilżaj je wodą.
6. Burgery smaż na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Można pod koniec dosmażać pod przykrciem. Inna opcja – upiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Podawaj na mieszance sałat, polane ulubionym sosem odpowiednim do fazy. W fazie 1. może to być ocet balsamiczny z sokiem z cytryny lub limonki i przyprawami, a w fazie 3. klasyczny winegret na bazie oliwy z oliwek.

Wariant dla fazy 3.: zamiast białka – całe jajko, smażyć na dozwolonym tłuszczu. Idealnie pasuje awokado.

Mój komentarz:
Kolejne naprawdę ciekawe danie, pokazujące, że na diecie jak najbardziej można odkrywać nowe smaki. Z cyklu przepisów nagrodzonych w amerykańskim konkursie na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm. Cytryna, kumin, oregano – intrygujące połączenie smaków. Moim zdaniem pyszne danie. A dzięki dodatkowi cieciorki i chleba esseńskiego, także bardzo sycące.
Nie dodajmy już żadnych protein ani ziaren (burgery już je zawierają), tylko warzywa w dowolnej ilości.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Sadosia

    Ja robię burgery z ugotowanej kaszy (do wybory co tydzień inna: jęczmienna, jaglana, gryczana) + soczewica + kilka ugotowanych różyczek brokuła + czerwona cebula + natka+ sól, pieprz, zioła prowansalskie = miksuję w blenderze i dzielę na porcje. Delikatnie (bardzo małe ilości) obtaczam w mące kasztanowej (pyyycha!) lub jęczmniennej i grilluję na suhcej patelni.
    PYYCHA:)

    • Bardzo ciekawe pomysły na burgery 🙂

    • Agnieszka P.

      podaj prosze dokładne proporcje 🙂

  • Svart Iris

    Ile gramów ma puszka cieciorki z tego przepisu? Dzięki z góry 🙂

  • Beata

    Witam pani Ewo, mam takie pytanko, czym zastąpić chleb esseński? U mnie niestety nie do kupienia. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie składników, które nie są łatwo dostępne w Polsce, jak sobie pani z tym poradziła, mieszkam w małej miejscowości gdzie zdrową żywność mogę znaleźć na własnym ogródku a że jest niewielki to tylko sezonowo, no i oczywiście w ograniczonym asortymencie. Ma pani może jakieś zamienniki łatwo dostępne w Polsce np. dla mięsa bizona lub suszonej wołowiny, co prawda są przepisy na suszoną wołowinę ale dość czasochłonne a ja lubię mieć coś zamiast.
    W książce są przepisy dla wszystkich faz na 4 tygodnie czy np. dla fazy 1 tydzień 1 mogę zamieniać przepisy z innego dowolnego tygodnia? Bardzo proszę o odpowiedź bo od jutra zaczynam i chcę ułożyć sobie jadłospis według dostępnych składników.

    • Witam,
      chleb esseński jako pieczywo trudno czymś zastąpić, ale może z niego po prostu w diecie zrezygnować i jeść inne ziarna. W tym przepisie można go zastąpić płatkami owsianymi (szklanka) wcześniej namoczonymi.

      Przepisami Pomroy, np. tymi z bizonem radzę aż tak bardzo się nie przejmować, można jeść po swojemu trzymając się tylko ilości i produktów (czyli np. w 1. fazie 120 gram kurczaka + szklanka brązowego ryżu + dowolna ilość dozwolonych warzyw) lub korzystać z moich przepisów.

      Przepisy można spokojnie zamieniać i tak jak wspomniałam nie ma obowiązku trzymanie się ich dopóki przestrzegamy zasad diety.

      Pozdrawiam

  • iwona

    czy ktoś ma pomysł czym zastąpić chleb esseński, ale żeby było bez glutenu?

  • hotaru85

    Witam, dopiero przygotowuję się do diety, kupiłam obie książki, przeczytałam też bloga od deski do deski i nadal czuję się zagubiona. Czy te burgery mogą być spożywane w 1 fazie na śniadanie, skoro w tej fazie śniadanie to zboża + owoce?

    • Tak, mogą, jest to napisane na górze strony pod zjęciem, przeważnie przy przepisie piszę, do jakich posiłków może być użyty.
      Jeśli na śniadanie, trzeba też dodać owoce i oczywiście warzywa.

  • Gabi Wer-Rucka

    Burgery bardzo smaczne tylko na drugi raz dam mniej soli.