Przepisy

Czekoladki kokosowe

Składające się  tylko z 4 składników czekoladki są pyszne – niektórym smakują mi chyba nawet bardziej niż zwykła czekolada, dzięki dodatkowi miło chrupiących wiórków kokosowych. Na dodatek podkręcają metabolizm! Czego chcieć więcej?

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje. Z podanego przepisu, w zależności od wielkości foremek wychodzi ok. 12-14 czekoladek. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • szczypta soli.
  1. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka, postaw na małym ogniu i podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia oleju kokosowego i ksylitolu.
  2. Przełóż masę do silikonowych formek na czekoladki/lodu lub nawet do zwykłych plastikowych foremek do lodu. Uważaj – masa może być gorąca.
  3. Odstaw do wystudzenia na około 40 minut.

Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.

Mój komentarz:
Smakują bosko! Przepis już kilka miesięcy temu udostępniłam subskrybentom newslettera (dlatego warto się zapisać – subskrybenci wiedzą zawsze wszystko pierwsi).

Ostatnio z niemałym zdziwieniem odkryłam, że przepis rozprzestrzenił się w Internecie i oczywiście nie mam nic przeciwko, żeby więcej osób jadło słodycze podkręcające metabolizm, jednak pamiętajcie – byłam pierwsza 😉




Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.