Czekoladki kokosowe

Składające się  tylko z 4 składników czekoladki są pyszne – niektórym smakują mi chyba nawet bardziej niż zwykła czekolada, dzięki dodatkowi miło chrupiących wiórków kokosowych. Na dodatek podkręcają metabolizm! Czego chcieć więcej?

czekoladki-kokosowe-dieta-metabolizm

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje. Z podanego przepisu, w zależności od wielkości foremek wychodzi ok. 12-14 czekoladek. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • szczypta soli.
  1. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka, postaw na małym ogniu i podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia oleju kokosowego i ksylitolu.
  2. Przełóż masę do silikonowych formek na czekoladki/lodu lub nawet do zwykłych plastikowych foremek do lodu. Uważaj – masa może być gorąca.
  3. Odstaw do wystudzenia na około 40 minut.

Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.

Mój komentarz:
Smakują bosko! Przepis już kilka miesięcy temu udostępniłam subskrybentom newslettera (dlatego warto się zapisać – subskrybenci wiedzą zawsze wszystko pierwsi).

Ostatnio z niemałym zdziwieniem odkryłam, że przepis rozprzestrzenił się w Internecie i oczywiście nie mam nic przeciwko, żeby więcej osób jadło słodycze podkręcające metabolizm, jednak pamiętajcie – byłam pierwsza 😉

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.