Czekoladki kokosowe

Składające się  tylko z 4 składników czekoladki są pyszne – niektórym smakują mi chyba nawet bardziej niż zwykła czekolada, dzięki dodatkowi miło chrupiących wiórków kokosowych. Na dodatek podkręcają metabolizm! Czego chcieć więcej?

czekoladki-kokosowe-dieta-metabolizm

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje. Z podanego przepisu, w zależności od wielkości foremek wychodzi ok. 12-14 czekoladek. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • szczypta soli.
  1. Wrzuć wszystkie składniki do rondelka, postaw na małym ogniu i podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia oleju kokosowego i ksylitolu.
  2. Przełóż masę do silikonowych formek na czekoladki/lodu lub nawet do zwykłych plastikowych foremek do lodu. Uważaj – masa może być gorąca.
  3. Odstaw do wystudzenia na około 40 minut.

Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.

Mój komentarz:
Smakują bosko! Przepis już kilka miesięcy temu udostępniłam subskrybentom newslettera (dlatego warto się zapisać – subskrybenci wiedzą zawsze wszystko pierwsi).

Ostatnio z niemałym zdziwieniem odkryłam, że przepis rozprzestrzenił się w Internecie i oczywiście nie mam nic przeciwko, żeby więcej osób jadło słodycze podkręcające metabolizm, jednak pamiętajcie – byłam pierwsza 😉

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Karolina

    Witam 🙂 od poniedzialku zaczęłam dietę i dziwilam się że nie ma tu jeszcze przepisu na te czekoladki. Robię podobne co jakiś czas od roku, kiedy w ciąży chciałam sobie przemycac olej kokosowy, a przy okazji zjeść coś slodkiego. Analogiczny przepis istnieje w internecie od dawna…. Ja daję stosunkowo więcej oleju, a ksylitol koniecznie zmielony i nigdy nie miałam problemów z łączeniem się skladnikow. Dobre też z karobem 🙂 o soli nigdy nie pomyslalam, chyba jutro spróbuję, póki jeszcze 3 faza… 😉

    • Jeśli przepis jest dokładnie identyczny jak ten (składniki, proporcje), to mój, chyba, że ktoś jakimś cudem wpadł na taki sam 😉 Przepis zamieściłam teraz, ale subskrybenci dostali go już jakiś czas temu. Powodzenia na diecie!

      • Karolina

        Nie nie. Proporcje inne i nie było soli. No i oczywiście cukier zamiast ksylitolu. Genialne w swej prostocie, więc pewnie ktoś jeszcze mógł wpasc na ten pomysł 😉
        A dieta póki co podoba mi się. Tylko nie zawsze chce mi się sprawdzać listę i np.jadlam teraz w 3 fazie kaszę jaglaną.. :/ no i to planowanie posiłków. Mam wrażenie że żyje od karmienia do karmienia (swojego i córki) 😉 pozdrawiam, super blog 🙂

        • O, skoro z cukrem, to nie były zdrowe czekoladki, równie dobrze można zjeść sklepowe ;-p Z czasem nabiera się się wprawy i automatyzmu, i już człowiek nie myśli wciąż, co zjeść na następny posiłek.

          • Karolina

            O nie zgodzę się, nie do końca…. 😉 W ciąży bałam się ksylitolu. A swojemu dziecku, jak zacznę wprowadzać slodycze, wolę zrobić takie ale z cukrem. Ksylitol bodajże od 3 roku życia można dawać.. a sklepowe oprócz cukru mają mnóstwo polepszaczy, byle jaki tluszcz, chemia…

          • Tak, jednak ja mam podejście radykalne – jak już robisz słodycze w domu, to niech będą w 100% przyjazne dla metabolizmu. A skąd ten zakaz ksylitolu u dzieci, ze względu na możliwość problemów żołądkowych? Ja bym wprowadzała go stopniowo, po kilka ziarenek dosłownie. Cukier to samo zło, choć oczywiście nie do uniknięcia przyszłości. Zresztą malucha nieznającego słodyczy, nie ma co przyzwyczajać z własnej inicjatywy do słodkiego smaku, są przecież owoce, miód itp.

  • Dorota Wróblewska

    Mam pytanie. Czy czekoladki wychodzą twarde, takie do rozgryzania. Zrobiłam i nie mogę ugryźć. W smaku pyszne tylko strasznie twarde. Czy coś zrobiłam nie tak.

    • Zaraz po wyjęciu z lodówki mogą być twarde, ponieważ olej kokosowy tężeje. Jednak w temperaturze pokojowej robią się miękkie.

  • Cóż, u mnie dzieci wciąż proszą o zrobienie kolejnej porcji 🙂

  • Martyna

    Czy czekoladki również się uda zrobić, jeżeli użyję oleju kokosowego rafinowanego?

    • Tak, udadzą się, będą tylko mniej kokosowe w smaku i będą zawierać mniej składników odżywczych (skutek rafinacji). Pozdrawiam.

      • Martyna

        Zdaję sobie sprawę jak takie detale potrafią zmienić potrawę. Dziękuję za wyjaśnienie 🙂

  • EWelina

    Witam, mam pytanie czy wiorka kokosowe maja sie rozpuscic ? Wyszla mi masa plynna plus masa z wiorek ktore sie nie lacza. Sweitny Blog , dopiero niedawno go odkrylam Pani Ewo. dziekuje i pozdrawiam .

  • Karolina

    Czy mogę użyć cukru kokosowego zamiast ksylitolu?