Czekoladowe ciasto oliwne

Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm. 

ciasto-czekoladowo-oliwne-dieta-metabolizm

Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. 

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy),
  • 50 g kakao,
  • 125 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 200 g ksylitolu,
  • 3 jaja.
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą.
  4. Jajka ubij z ksylitolem i oliwą na jednolitą, kremową masę.
  5. Do masy jajecznej wmieszaj masę kakaową, a następnie wsyp migdały i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do foremki o średnicy ok 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  7. Piec ok. 45-60 minut do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy (czekoladowe okruchy są OK).

Mój komenatrz:
Co tu dużo gadać – to ciasto to czekoladowa rozpusta w najczystszej postaci. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigelissima” i zmieniłam w nim tylko jedną rzecz: cukier na ksylitol. Ciasto będzie idealne na przekąskę lub na śniadanie. W obu przypadkach warto dodać jakieś warzywo, a na śniadanie także węglowodany i owoc 3-fazowy.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • monolityczna

    No i czy ktoś da wiarę, że jedząc takie ciasto jest się na diecie?? Piękna sprawa 😀

  • Coco

    A czy do śniadania poza owocem nie trzeba dodać węglowodanów? Chyba że zaistniały jakieś zmiany i w śniadaniu 3 fazy podobnie jak w kolacji węgle są opcjonalne? 🙂

  • Jola

    JUŻ WYPRÓBOWAŁAM!! Pychota

  • Joanna Gozdzik

    Ciasto naprawdę super – smakuje nie tylko mi, ale też mężowi i synowi. 🙂

  • Ania

    olej słonecznikowy nie nadaje się do pieczenia

    • To kolejny przypadek, gdy nie wiadomo komu wierzyć, na moim jest napisane: „do sałatek, smażenia, pieczenia i gotowania”.

  • Marta

    Hej, chciałabym je zrobić ale zastanawia mnie skąd wezmę mielone migdały. Da się w blenderze zblendować całe? Dziękuje za odp

  • Beata Laprus

    Ratunku, czym i czy w ogóle można zamienić mielone migdały? Wyszłam na chwilę z domu i migdałami zajął się mój pies. Grrrrrrr

  • Dee Jot

    Ciasto genialne! Polecam wszystkim

  • katarina_2017

    Ciasto przeszło moje najśmielsze marzenia! Jestem zachwycona. Polecam!

  • Beata Pre

    Właśnie upiekłam pierwszy raz i zastanawiam się czy można go przykryć kokosową pianą i owocami tak jak torcik czekoladowy :)?

  • Basia Łukowska

    Co zrobić, żeby to ciasto urosło? Zrobiłam je po raz pierwszy, z olejem kokosowym, niestety wylałam je do formy prostokątnej (może trochę za dużej?), ale ciasto rosło do pewnego momentu, a potem opadło (ale jeszcze w trakcie pieczenia). Nie wiem co mogłam zrobić nie tak…

    • To ciasto wyrasta niewiele, więc aby miało jako taką wysokość, trzeba użyć naprawdę małej blaszki, u mnie na zdjęciu jest to mała tortownica o średnicy 20 cm.

      • Basia Łukowska

        to pewnie dlatego takie płaskie mi wyszło. Ale w smaku jest rewelacyjne i to się liczy 😉