Przepis Nigelli w prawie niezmienionej postaci, czyli czekoladowa rozpusta podkręcająca metabolizm.
Przepis diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.
Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek (może być też olej słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy),
- 50 g kakao,
- 125 ml wrzątku,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 150 g mielonych migdałów,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 200 g ksylitolu,
- 3 jaja.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Kakao przesiej do miski, dodaj wrzątek, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję majonezu, więc jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze wrzątku do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszaj migdały z solą i sodą.
- Jajka ubij z ksylitolem i oliwą na jednolitą, kremową masę.
- Do masy jajecznej wmieszaj masę kakaową, a następnie wsyp migdały i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki o średnicy ok 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
- Piec ok. 45-60 minut do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy (czekoladowe okruchy są OK).
Mój komenatrz:
Co tu dużo gadać – to ciasto to czekoladowa rozpusta w najczystszej postaci. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigelissima” i zmieniłam w nim tylko jedną rzecz: cukier na ksylitol. Ciasto będzie idealne na przekąskę lub na śniadanie. W obu przypadkach warto dodać jakieś warzywo, a na śniadanie także węglowodany i owoc 3-fazowy.
Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.