Czekoladowy pudding z chia

Przedstawiam mój najnowszy hit fazy 3., który chwilowo wyparł owsiankę z tahini i kokosem. A poza tym po raz pierwszy na blogu chia, czyli szałwia hiszpańska. 

pudding-chia-dieta-metabolizm

Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w fazie 3. Składniki na 2 porcje. Na śniadanie lub na deser. Pudding przygotowuje się dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego (więcej informacji w komentarzu),
  • 1/4 szklanki nasion chia,
  • 1 i 1/2 łyżki kakao bez cukru,
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  1. Szklankę mleka wlać do miseczki.
  2. Pozostałe 1/4 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać, a następnie wlać do mleka w miseczce.
  3. Do całości dodać nasiona chia, wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Do rana danie osiągnie konsystencję gęstego puddingu.
  4. Wymieszać przed podaniem – chia może osiąść nierównomiernie.

Mój komentarz:
Pudding jest przepyszny! Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy. Można tak naprawdę użyć dowolnego mleka roślinnego (więcej na temat mlek roślinnych dozwolonych na diecie). Z mlekiem migdałowym danie ma delikatny migdałowy smak, natomiast jeśli użyjemy kokosowego, smak staje się intensywnie kokosowy, po prostu niebiański. Uwaga, mowa o mleku, a nie mleczku kokosowym, ja użyłam mleka w kartonie Aroy-D kupionego na Allegro u sprzedawcy redredchilli. Myślę, że można też użyć mleczka kokosowego rozcieńczonego wodą (poł szklanki mleczka dopełnić wodą do 1 i 1/4 szklanki).

Wersja na przekąskę: porcja puddingu + warto dołączyć warzywa, które pomagają trawić tłuszcze

Wersja na śniadanie: porcja puddingu + szklanka owoców dozwolonych w 3. fazie, np. wiśni, borówki amerykańskiej czy malin + ziarna (np. pół szklanki płatków owsianych lub kromka chleba esseńskiego) + warzywa

Wersja na deser po obiedzie: porcja puddingu + szklanka owoców dozwolonych w 3. fazie. Należy wliczyć występujące w puddingu tłuszcze do całego posiłku (więcej o tłuszczach w 3. fazie).

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.

Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • reylla

    Robiłam juz, ale na mleku migdałowym:) Faktycznie pycha….Ewo to mleko o którym mówisz ma 60 % miąższu z kokosa….czyli tyle co te z puszki, ale mleko kokosowe ecomil ma 8,5 % kokosa w składzie….myślę jednak, że ekonomiczniej będzie rozcieńczyć….Robiłam też koktail z mango na bazie wody kokosowej…pycha…

  • bynajmniej

    Czy mleko ryżowe też się nadaje?

    • Tak, byleby bez niedozwolonych dodatków, dopuszczalny jest jedynie olej, gdyż jest go tak mało, że nie ma znaczenia.

  • Magda K.

    Proszę o radę i korektę bo mnie pudding nie wyszedł. Robiłam zgodnie z przepisem a mleko zrobiłam sama z wiórków kokosowych. I dziś po wyjęciu z lodówki na wierzchu w misce miałam ścięty plaster tłuszczu a pod spodem rzadką brejkę. Co zrobiłam nie tak? niedobre mleko? może dziś spróbuję z mlekiem z puszki? Smaczne było, ale wygląd i konsystencja oj niee.

    • Magda, wszystko zrobiłaś dobrze, trzeba było po prostu pudding dokładnie wymieszać, bo nasiona chia rozłożyły się nierównomiernie, mi też często się to zdarza. Można także po włożeniu świeżo zrobionego puddingu do lodówki, od czasu do czasu go wymieszać, najwcześniej po godzinie, bo wtedy chia zaczyna „żelować”. Nie jest to jednak konieczne. można zamieszać następnego dnia rano.
      Dodam jeszcze, że konsystencja tego puddingu wychodzi za każdym razem inna, w zależności o tego jakiego użyjemy mleka i ile będzie nasion chia (1/4 szklanki to mało precyzyjna instrukcja).

      • Magda K.

        Ewa masz całkowitą rację, dziś wyszło już wzorcowo ale za to mało smaku w tym było. Całą winą obarczam własnoręcznie robione i zapewne nierównomiernie rozlane do dwóch butelek mleko kokosowe. Będę próbować dalej.

        • Dla mnie najpyszniejsza była wersja na mleku kokosowym z kartonu – miał smak kokosowo-czekoladowy. Robiłam też często na mleku migdałowym – nie ma ono intensywnego smaku i przebija się smak czekoladowy, co też jest OK. Można też użyć mleka owsianego.

  • Nina Kowalska

    a czy na mleku owsianym lub ryżowym (własnej roboty czyli zmielone ziarna +woda) nie można by tego na śniadanie 1-fazowe przypasować?

    • Problem polega na tym, że chia to tłuszcze, więc nie nadają się na 1. fazę. Pozdrawiam

  • Kotrina

    Witam,
    Czy w sniadaniu nie powinny pojawic sie jeszcze proteiny? W tabeli „Przykladowy dzien fazy 3” piszesz, ze sniadanie powinno skladac sie z owocow, tłuszczy, protein, ziaren oraz warzyw. Jednak ani tutaj w wersji na sniadanie, ani tam w przykladowym jadlospisie proteiny sie nie pojawiaja. Jesli powinny byc – jak duza porcja? 120g miesa lub 180g ryby jak do glownego posilku?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz, Kasia

    • Kotrina

      Przepraszam, znalazlam juz odpowiedz w pustym jadlospisie. Proteiny opcjonalnie.