• Przepisy

    Czekoladowy mus z aquafaby

    Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…

  • Przepisy

    Brownie z buraków z nutką pomarańczy

    Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się!  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych.  Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…

  • Przepisy

    Miękkie ciasteczka migdałowe

    Miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów, słodzone ksylitolem to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. A jeśli chodzi o smak – wymiatają!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.  Składniki: 2 białka dużych jaj bio, 200 g zmielonych migdałów, 3/4 szklanki ksylitolu + 2-3 łyżki do obtaczania ciasteczek, 3-4 krople olejku migdałowego (można pominąć). Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki ksylitolu i jeszcze przez moment ubijać. Wymieszać pianę z migdałami i olejkiem. Powstanie gęsta, klejąca się masa. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w ksylitolu i układać na…

  • Przepisy

    Ciasto orzechowe z polewą czekoladową (bez mąki i cukru)

    To wypiek wręcz luksusowy – zamiast mąki używamy zmielonych orzechów włoskich, nie żałujemy też jaj, a całość dekorujemy mocno czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego. Jeśli lubisz smak włoskich orzechów, Twoje kubki smakowe oszaleją!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub jako zdrowy tłuszcz do posiłku głównego. Ciasto podzielić na 12 kawałków. 1 kawałek = 1 porcja na diecie.  Składniki na ciasto: 300 g orzechów włoskich zmielonych, 8 jaj eko, 1 i 1/4 szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki kokosowej (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.…

  • Przepisy

    Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami

    Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/3 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 2 jaja, 3/4 szklanki pure z dyni, 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym), 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych. Nastawić piekarnik na temperaturę 180…

  • Przepisy

    Ciasteczka dyniowo-kokosowe

    Złociutkie, chrupiące, delikatnie cynamonowe ciasteczka bez mąki i cukru. Trochę pure z dyni, trochę pestek i chia, całkiem sporo wiórków kokosowych i mamy pyszne ciasteczka. Sklepowe słodycze mogą się schować w obliczu takiej konkurencji 😋   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę. Na jedną porcję można zjeść 1/12 ciasteczek. Mogą też być na śniadanie w ramach zdrowych tłuszczy.  Składniki: ½ szklanki puree z upieczonej dyni, ¼ szklanki nasion chia, ¼ szklanki pestek dyni, 2 szklanki wiórków kokosowych, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego, 1 jajko, ¼ szklanki ksylitolu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Ręcznie formujemy…

  • Przepisy

    Śniadaniowe ciasto owsiano-kokosowe

    Ciasto o idealnym składzie, z samych zdrowych składników, idealne nadaje się na śniadanie! Zjedzone z samego rana, z dodatkiem świeżych owoców, świetnie podkręca metabolizm.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3., na śniadanie, z dodatkiem owoców. Składniki na 4-5 porcji.  Składniki: szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (dostępne np. w Lidlu), szklanka ksylitolu, czubata łyżka mąki kokosowej, 4 jaja eko, 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego (lub słonecznikowego czy z pestek winogron), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie – dla tych, co lubią cynamon), szczypta soli, do podania: porcja owoców 3. fazy, np. śliwki, brzoskwinie, borówka amerykańska, grejpfrut itd. Piekarnik…

  • Przepisy

    Cytrynowe ciasto z cukinią

    Wilgotne ciasto o cytrusowym aromacie, bez mąki  i cukru, z dodatkiem cukinii, której smak jest zupełnie niewyczuwalny.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 8 porcji śniadaniowych lub kolacyjnych.   Składniki na 8 porcji: 2 szklanki mąki owsianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 2 duże jajka, 1/2 szklanki oleju np. z pestek winogron, 1 szklanka ksylitolu, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 dużej cytryny 1 szklanka startej na tarce cukinii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj i odłóż na bok. Jajka roztrzep z olejem. Dodaj ksylitol, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i wymieszaj wszystko dokładnie. Na…

  • Przepisy

    Rabarbarowa granita

    Sezon na rabarbar trwa, więc skorzystajmy i zróbmy orzeźwiający, słodki, kwaskowaty, zimny deser, który można jeść bez ograniczeń ilościowych w 2. i 3. fazie diety. Tylko 3 składniki! Zobacz także: Omlet czekoladowy z rabarbarem Beza z rabarbarem Ciasto czekoladowe z kubeczka Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. (W fazie 1. nie jest dozwolony rabarbar). Ilość na kilka porcji – brak ograniczeń ilościowych.  Składniki: 500 g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki, 3/4 szklanki ksylitolu, 3 łyżki soku z cytryny. Rabarbar i ksylitol włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki (ok. 10 min). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć…

  • Przepisy

    Lody czekoladowe z batata

    Pyszne i zdrowe lody, bez nabiału i cukru, inspirowane przepisem z Jadłonomii. Kremowa konsystencja, czekoladowy smak i tylko zdrowe składniki! Takie rzeczy to tylko na diecie przyspieszającej metabolizm! Zobacz także: Lody kokosowo-kakaowe Lody metaboliczne Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na przekąskę.  Składniki: 200 g upieczonego lub ugotowanego batata (ok. 1 średnia sztuka), wystudzonego, 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez sztucznych dodatków, przykłady), 2 czubate łyżki kakao*, 2 czubate łyżki ksylitolu*, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/3 łyżeczki soli. * kakao i ksylitolu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych (więcej kakao = smak gorzkiej czekolady, więcej ksylitolu = smak mlecznej czekolady)…