• Przepisy

    12 zdrowych słodkości kokosowych

    Słodki, egzotyczny, obfitujący w zdrowe tłuszcze – kokos to idealny składnik zdrowych łakoci! Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm sprawdza się świetnie w 3. fazie. W tym wpisie zebrałam blogowe przepisy kokosowe – wszystkie bez mąki pszennej, cukru i nabiału.  Zobacz także: 25 zdrowych słodkości o smaku czekolady Jeszcze kilka lat temu jedynym produktem kokosowym powszechnie dostępnym były wiórki kokosowe. Obecnie nie ma najmniejszego problemu z zakupem mleczka czy też oleju kokosowego. Wszystkie te produkty można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania zdrowych słodkości. A przy okazji chcę obalić mit szkodliwości oleju kokosowego. Autorka diety Haylie Pomroy nigdy nie włączyłaby do diety produktu, który szkodzi, ale oczywiście nie każdy śledzi jej poczynania i…

  • Przepisy

    Białe czekoladki kokosowe

    Tylko jeden składnik! Tak, z samych wiórków kokosowych można wyczarować takie małe, apetyczne cudeńka, które śmiało mogą ubiegać się o medal w kategorii najzdrowszych słodkości wszechczasów. Wielbiciele smaku kokosa oszaleją na ich punkcie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na ok. 28 czekoladek. Na jedną porcję diety: 2 czekoladki (lub innymi słowy: 1/14 wszystkich czekoladek, jakie Ci wyjdą, bo możesz mieć foremki o innej pojemności). Składniki: 2 paczki wiórków kokosowych, każda po 200 g, bez konserwantów (do kupienia np. w Lidlu), opcjonalnie: odrobina oleju kokosowego, ksylitol. Miksuj wiórki przez ok. 15 minut do płynnej konsystencji – czas zależy od miksera. Sprzęt nowszego typu upora się z tym raz dwa…

  • Przepisy

    Mini pączki orkiszowe pełnoziarniste

    Propozycja na Tłusty Czwartek: pączki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, słodzone ksylitolem i pieczone. Raczej wariacja na temat pączków, ale bardzo smaczne. Polecam też przepis na pączki wegańskie pieczone z mąki orkiszowej jasnej.  Danie 4. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Nie pasują do żadnej fazy, ale na pewno są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pączków.  Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 jaja eko, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego, szczypta soli, 3 czubate łyżki ksylitolu, 85 g roztopionego oleju kokosowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, na lukier: 100 g ksylitolu zmielonego na cukier puder, sok z cytryny (ile zabierze), opcjonalnie do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane orzechy itd. W…

  • Przepisy

    Kokosowe trufle z batatów

    Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe.  Składniki: szklanka pure z batata*, 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być), 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżeczka ksylitolu, szczypta soli, garść wiórków kokosowych do obtoczenia. * ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można…

  • Przepisy

    Czekoladowy mus z aquafaby

    Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…

  • Przepisy

    Brownie z buraków z nutką pomarańczy

    Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się!  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych.  Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…

  • Przepisy

    Miękkie ciasteczka migdałowe

    Miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów, słodzone ksylitolem to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. A jeśli chodzi o smak – wymiatają!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych.  Składniki: 2 białka dużych jaj bio, 200 g zmielonych migdałów, 3/4 szklanki ksylitolu + 2-3 łyżki do obtaczania ciasteczek, 3-4 krople olejku migdałowego (można pominąć). Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki ksylitolu i jeszcze przez moment ubijać. Wymieszać pianę z migdałami i olejkiem. Powstanie gęsta, klejąca się masa. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w ksylitolu i układać na…

  • Przepisy

    Ciasto orzechowe z polewą czekoladową (bez mąki i cukru)

    To wypiek wręcz luksusowy – zamiast mąki używamy zmielonych orzechów włoskich, nie żałujemy też jaj, a całość dekorujemy mocno czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego. Jeśli lubisz smak włoskich orzechów, Twoje kubki smakowe oszaleją!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub jako zdrowy tłuszcz do posiłku głównego. Ciasto podzielić na 12 kawałków. 1 kawałek = 1 porcja na diecie.  Składniki na ciasto: 300 g orzechów włoskich zmielonych, 8 jaj eko, 1 i 1/4 szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki kokosowej (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.…

  • Przepisy

    Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami

    Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/3 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 2 jaja, 3/4 szklanki pure z dyni, 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym), 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych. Nastawić piekarnik na temperaturę 180…

  • Przepisy

    Ciasteczka dyniowo-kokosowe

    Złociutkie, chrupiące, delikatnie cynamonowe ciasteczka bez mąki i cukru. Trochę pure z dyni, trochę pestek i chia, całkiem sporo wiórków kokosowych i mamy pyszne ciasteczka. Sklepowe słodycze mogą się schować w obliczu takiej konkurencji 😋   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę. Na jedną porcję można zjeść 1/12 ciasteczek. Mogą też być na śniadanie w ramach zdrowych tłuszczy.  Składniki: ½ szklanki puree z upieczonej dyni, ¼ szklanki nasion chia, ¼ szklanki pestek dyni, 2 szklanki wiórków kokosowych, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego, 1 jajko, ¼ szklanki ksylitolu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Ręcznie formujemy…