Zasady diety

Dieta a smak czekolady

Zbliżają się Walentynki, więc z tej okazji zapraszam na małe zestawienie przepisów diety na słodkości o smaku czekolady.

 

Czekolada jako taka wśród produktów diety przyspieszającej metabolizm nie występuje, choć gdyby udało Wam się gdzieś kupić czekoladę gorzką, o zawartości kakao powyżej 70%, słodzoną ksylitolem, to będzie ona zgodna z zasadami diety. Poza tym mamy do dyspozycji całą masę przepisów, gdzie za sprawą ciemnego kakao możemy uzyskać czekoladowy smak.

Kakao na diecie przyspieszającej metabolizm:

  • dozwolone jest wyłącznie ciemne, niesłodzone,
  • można je stosować w każdej fazie,
  • bez ograniczeń ilościowych,
  • nie jest zaliczane do tłuszczy, jest traktowane jako przyprawa,
  • najlepsze jest surowe (ziarna kakao nie są poddawane obróbce cieplnej) – niestety u nas trudno dostępne i drogie,
  • oprócz kakao, dozwolone są także łuskane i pokruszone ziarna kakaowe (cacao nibs) w ilości 1 łyżka na posiłek.
Ciasto czekoladowe z batatami i tahini

Przepisy w wykorzystaniem kakao

Czekoladki kokosowe

Inne pomysły z wykorzystaniem kakao

  • Słodkie śniadanie 2. fazy, bezę z rabarbarem można przerobić na czekoladową dzięki dodatkowi kakao do ubitych białek.
  • Również budyń jaglany z pomarańczą można podrasować kakao – powstanie wówczas czekoladowo-pomarańczona wersja,
  • Wiem też, że są amatorzy kakao na wodzie, posłodzonego ksylitolem.
  • Bita śmietana kokosowa z kakao i owocami – śniadanie w fazie 3.




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

  • Sylwia

    Zabrakło w zestawieniu dodanych ostatnio batonów orzechowo-kawowych – wyszły boskie 🙂 zostawiają cudny smak na języku 🙂

  • Aldona

    Wawel wypuścił taką gorzką czekoladę ze skórką pomarańczową i drugą z kokosem. 70% kakao i słodzona maltitolem. Unikać czy się pocieszać? 😉 Nie rozumiem tylko dlaczego wszędzie piszą te ostrzeżenia dosłownie we wszystkim, że może zawierać orzeszki arachidowe, mleko, sezam, pszenicę i jajka. Co o ni nie myją tych maszyn przestawiając produkcję, czy co? :-/

    • Ewa - SzybkaPrzemiana

      Ostrzeżenia są po to, żeby nikt nie pozwał producenta, gdyby kogoś uczuliła śladowa ilość alergenu używanego w danej fabryce. Nie znaczy to, że dany produkt faktycznie zawiera dany składnik. Malitol to alkohol cukrowy, podobnie jak ksylitol, więc pewnie można. Choć pewnie ta czekolada zawiera też inne składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *