Dieta a smak czekolady

Zbliżają się Walentynki, więc z tej okazji zapraszam na małe zestawienie przepisów diety na słodkości o smaku czekolady.

dieta-smak-czekolady-dieta-metabolizm

Czekolada jako taka wśród produktów diety nie występuje, choć gdyby udało Wam się gdzieś kupić czekoladę gorzką, o zawartości kakao powyżej 70%, słodzoną ksylitolem, to będzie ona zgodna z zasadami diety. Poza tym mamy do dyspozycji całą masę przepisów, gdzie za sprawą ciemnego kakao możemy uzyskać czekoladowy smak.

Kakao na diecie przyspieszającej metabolizm:

  • dozwolone jest wyłącznie ciemne, niesłodzone,
  • można je stosować w każdej fazie,
  • bez ograniczeń ilościowych,
  • nie jest zaliczane do tłuszczy, jest traktowane jako przyprawa,
  • najlepsze jest surowe (ziarna kakao nie są poddawane obróbce cieplnej) – niestety u nas trudno dostępne i drogie,
  • oprócz kakao, dozwolone są także łuskane i pokruszone ziarna kakaowe (cacao nibs) w ilości 1 łyżka na posiłek.

Ciasto czekoladowe z batatami i tahini

Przepisy w wykorzystaniem kakao

Czekoladki kokosowe

Inne pomysły z wykorzystaniem kakao

  • Słodkie śniadanie 2. fazy, bezę z rabarbarem można przerobić na czekoladową dzięki dodatkowi kakao do ubitych białek.
  • Również budyń jaglany z pomarańczą można podrasować kakao – powstanie wówczas czekoladowo-pomarańczona wersja,
  • Wiem też, że są amatorzy kakao na wodzie, posłodzonego ksylitolem.
  • Bita śmietana kokosowa z kakao i owocami – śniadanie w fazie 3.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Sylwia

    Zabrakło w zestawieniu dodanych ostatnio batonów orzechowo-kawowych – wyszły boskie 🙂 zostawiają cudny smak na języku 🙂

  • Aldona

    Wawel wypuścił taką gorzką czekoladę ze skórką pomarańczową i drugą z kokosem. 70% kakao i słodzona maltitolem. Unikać czy się pocieszać? 😉 Nie rozumiem tylko dlaczego wszędzie piszą te ostrzeżenia dosłownie we wszystkim, że może zawierać orzeszki arachidowe, mleko, sezam, pszenicę i jajka. Co o ni nie myją tych maszyn przestawiając produkcję, czy co? :-/

    • Ostrzeżenia są po to, żeby nikt nie pozwał producenta, gdyby kogoś uczuliła śladowa ilość alergenu używanego w danej fabryce. Nie znaczy to, że dany produkt faktycznie zawiera dany składnik. Malitol to alkohol cukrowy, podobnie jak ksylitol, więc pewnie można. Choć pewnie ta czekolada zawiera też inne składniki.