• Przepisy

    Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem

    To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…

  • Przepisy

    Cukinia z pomidorem na ciepło

    Bardzo proste danie, ale o tych najprostszych na ogół zapominamy. Poza sezonem pomidory i cukinie kosztują niemało, a teraz można je kupić świeże i w dobrej cenie, dlatego trzeba to maksymalnie wykorzystać. Polecam cukinię z pomidorem na ciepło – prosto, smacznie i zdrowo.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., jako dodatek do dań, bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 2-3 małe cukinie, 2 duże mięsiste pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej bazylii, sól, pieprz i ksylitol do smaku. Cukinie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wkładamy warzywa do rondelka i podgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu…

  • Przepisy

    Gulasz z bakłażana

    Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu.  Składniki: 2 bakłażany, 800 g pomidorów lub puszka krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak), 1 łyżka…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Konfitura z truskawek bez cukru, z ksylitolem

    Czy jest możliwe przygotowanie konfitury czy dżemu bez cukru? Jak najbardziej! Jego rolę spełni ksylitol. Zdrowa konfitura, która nie zawiera tony cukru i można ją jeść na diecie to po prostu bajka – smak lata bezkarnie zamknięty w słoiku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jedna porcja = 2 łyżeczki konfitury (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj pulsacyjnie 3-4 razy tak, aby owoce zostały posiekane na dość grube kawałki. Wyłóż truskawki na dużą patelnię, wymieszaj z ksylitolem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż…

  • Przepisy

    Rabarbarowy sos BBQ

    Sos na bazie rabarbaru  o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu.  Składniki: 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki, 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta soli morskiej. Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu…

  • Przepisy

    Fińskie chlebki orkiszowe

    Łatwe i szybkie do zrobienia chlebki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Pyszne, chrupiące pieczywo w sam raz na Dietę Przyspieszającą Metabolizm i nie tylko.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 6 porcji (1 porcja=pół chlebka).  Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 180 ml wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej 180 ml wody i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolite ciasto, można też zagnieść je ręcznie. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 porcje, zrób z nich kulki i rozpłaszcz je wilgotnymi dłońmi formując krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie…

  • Przepisy

    Pasta z awokado i pietruszki

    Połączone siły awokado i natki pietruszki – świetna pasta podkręcająca metabolizm i spalająca tłuszcz. Na kanapki lub jedzona samodzielnie jako przekąska z dodatkiem warzyw.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 dojrzałe awokado, 2-3 garści posiekanej pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Można przechować w lodówce pod przykryciem przez dobę. Mój komentarz: Zielone awokado, zielona pietruszka – wiadomo, że wartości odżywcze tego danka są niemal kosmiczne. Można je nazwać wariacją na temat guacamole, sprawdzi się świetnie jako przekąska w…

  • Przepisy

    Brukselka na surowo z orzechami

    Kto zna brukselkę tylko w wersji gotowanej, w zupie jarzynowej, ten nie zna jej wcale. Tak naprawdę najlepsza jest na surowo, choć ugotowana na półchrupko też daje radę. To skarbnica witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Chroni przed nowotworami i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji.  Składniki na 5 porcji: 300-400 g brukselki, szklanka orzechów włoskich (lub laskowych), 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka ksylitolu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku. Wariant: dodać pół papryki…

  • Przepisy

    Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

    To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z…