• Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Konfitura z truskawek bez cukru, z ksylitolem

    Czy jest możliwe przygotowanie konfitury czy dżemu bez cukru? Jak najbardziej! Jego rolę spełni ksylitol. Zdrowa konfitura, która nie zawiera tony cukru i można ją jeść na diecie to po prostu bajka – smak lata bezkarnie zamknięty w słoiku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jedna porcja = 2 łyżeczki konfitury (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj pulsacyjnie 3-4 razy tak, aby owoce zostały posiekane na dość grube kawałki. Wyłóż truskawki na dużą patelnię, wymieszaj z ksylitolem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż…

  • Przepisy

    Rabarbarowy sos BBQ

    Sos na bazie rabarbaru  o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu.  Składniki: 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki, 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta soli morskiej. Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu…

  • Przepisy

    Fińskie chlebki orkiszowe

    Łatwe i szybkie do zrobienia chlebki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Pyszne, chrupiące pieczywo w sam raz na Dietę Przyspieszającą Metabolizm i nie tylko.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 6 porcji (1 porcja=pół chlebka).  Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 180 ml wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej 180 ml wody i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolite ciasto, można też zagnieść je ręcznie. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 porcje, zrób z nich kulki i rozpłaszcz je wilgotnymi dłońmi formując krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie…

  • Przepisy

    Pasta z awokado i pietruszki

    Połączone siły awokado i natki pietruszki – świetna pasta podkręcająca metabolizm i spalająca tłuszcz. Na kanapki lub jedzona samodzielnie jako przekąska z dodatkiem warzyw.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 dojrzałe awokado, 2-3 garści posiekanej pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Można przechować w lodówce pod przykryciem przez dobę. Mój komentarz: Zielone awokado, zielona pietruszka – wiadomo, że wartości odżywcze tego danka są niemal kosmiczne. Można je nazwać wariacją na temat guacamole, sprawdzi się świetnie jako przekąska w…

  • Przepisy

    Brukselka na surowo z orzechami

    Kto zna brukselkę tylko w wersji gotowanej, w zupie jarzynowej, ten nie zna jej wcale. Tak naprawdę najlepsza jest na surowo, choć ugotowana na półchrupko też daje radę. To skarbnica witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Chroni przed nowotworami i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji.  Składniki na 5 porcji: 300-400 g brukselki, szklanka orzechów włoskich (lub laskowych), 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka ksylitolu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku. Wariant: dodać pół papryki…

  • Przepisy

    Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

    To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z…

  • Przepisy

    Mango salsa

    Słodki, kwaśny i lekko pikantny (eksplozja smaku!) – taki jest ten dodatek idealnie pasujący do dań mięsnych i rybnych. Wnosi wiele świeżości i nutkę egzotyki zamieniając zwykłe danie w ciekawy, urozmaicony posiłek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję jako dodatek do obiadu. Może też być po prostu przekąską.  Składniki: 1 dojrzałe mango, 1 papryka czerwona (lub ogórek), pół czerwonej cebuli, sok z połowy limonki, pęczek świeżej kolendry, sól do smaku. Mango obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę. Paprykę (lub ogórek) pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z posiekaną kolendrą, dodaj sok z limonki i posól do smaku. Mój komentarz: To klasyczny…

  • Przepisy

    Bataty z jarmużem

    Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać).  Składniki: 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę, cebula, drobno pokrojona, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki). 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron, 1/4 łyżeczki szałwii, 1/4 łyżeczki estragonu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka soli…

  • Przepisy

    Frytki z pieczonej dyni

    Słodka dynia i pikantne przyprawy – ta jesienna przekąska z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia może zastąpić wszelkie tradycyjne niezbyt zdrowe przegryzki.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3. fazie, na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Dynię jemy bez ograniczeń, jedynie tłuszcz trzeba policzyć do wielkości porcji.  Składniki: 1 kg dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, kumin lub inne ulubione. WARIANT DLA FAZY 1.: pominąć oliwę i jeść np. na przekąskę zamiast owoców. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię razem ze skórką pokrój na duże kawałki, usuń nasiona i zawiń każdy kawałek osobno w folię…