• Przepisy

    Sałatka z buraka, rukoli i orzechów

    To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z oliwy,…

  • Przepisy

    Mango salsa

    Słodki, kwaśny i lekko pikantny (eksplozja smaku!) – taki jest ten dodatek idealnie pasujący do dań mięsnych i rybnych. Wnosi wiele świeżości i nutkę egzotyki zamieniając zwykłe danie w ciekawy, urozmaicony posiłek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję jako dodatek do obiadu. Może też być po prostu przekąską.  Składniki: 1 dojrzałe mango, 1 papryka czerwona (lub ogórek), pół czerwonej cebuli, sok z połowy limonki, pęczek świeżej kolendry, sól do smaku. Mango obierz, usuń pestkę, pokrój w kostkę. Paprykę (lub ogórek) pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z posiekaną kolendrą, dodaj sok z limonki i posól do smaku. Mój komentarz: To klasyczny…

  • Przepisy

    Rabarbarowy sos BBQ

    Sos na bazie rabarbaru  o zdecydowanym smaku – słodko-kwaśny, do grillowanych mięs i ryb. Spełnia rolę podobną do żurawiny – podkreśla i urozmaica smak potraw. Smaczny i zdrowy, lecz także oryginalny dodatek.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1,5 szklanki sosu.  Składniki: 3 duże łodygi rabarbaru, pokrojonego na plasterki, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki, 4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon, szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta soli morskiej. Rabarbar, cebulę i czosnek wrzuć do rondelka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu…

  • Przepisy

    Bataty z jarmużem

    Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać).  Składniki: 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę, cebula, drobno pokrojona, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki). 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron, 1/4 łyżeczki szałwii, 1/4 łyżeczki estragonu, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka soli…

  • Przepisy

    Frytki z pieczonej dyni

    Słodka dynia i pikantne przyprawy – ta jesienna przekąska z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia może zastąpić wszelkie tradycyjne niezbyt zdrowe przegryzki.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3. fazie, na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Dynię jemy bez ograniczeń, jedynie tłuszcz trzeba policzyć do wielkości porcji.  Składniki: 1 kg dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, kumin lub inne ulubione. WARIANT DLA FAZY 1.: pominąć oliwę i jeść np. na przekąskę zamiast owoców. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię razem ze skórką pokrój na duże kawałki, usuń nasiona i zawiń każdy kawałek osobno w folię…

  • Przepisy

    Malinowy sos winegret do sałatek

    Dieta to idealny czas na eksperymenty kulinarne, a malinowy winegret to ciekawy, nietypowy dodatek do sałatek w fazie 1.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Składniki na jedną porcję. Składniki: szklanka malin świeżych lub mrożonych, łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy, łyżeczka ksylitolu. Wszystkie składniki zmiksować. Pomysły na wykorzystanie malinowego sosu winegret: miks sałat + pomidor + czerwona cebula + papryka, sałata + pieczona pierś kurczaka + ogórek + marchew, świeży szpinak + rukola + cieciorka + pieczone buraki. Mój komentarz Co zrobić w fazie 1., kiedy nie można stosować tłuszczy, a chcemy uniknąć sytuacji, kiedy sałatka jest…

  • Przepisy

    Lemoniada cytrynowa

    Idealnie orzeźwiająca na gorące dni, zdrowa lemoniada składająca się tylko z 3 składników: wody, ksylitolu i świeżego soku z cytryny, która ma wiele cennych właściwości – zawiera sporo witaminy C, wzmacnia odporność, detoksykuje i… przyspiesza metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 2 duże cytryny lub 3 małe, 1/3 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku), 700 ml wody, opcjonalnie: kostki lodu. Odlać niewielką ilość wody – ok. pół szklanki, podgrzać ją i rozpuścić w niej ksylitol. Z cytryn wycisnąć sok. Do dzbanka wlać wodę, wodę z ksylitolem oraz sok wyciśnięty z cytryn. Schłodzić lub dodać kostki lodu. Mój komentarz: Lemoniada ostatnio stała się moda,…

  • Przepisy

    Pieczone chipsy z batatów

    Cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: odżywcze bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy. Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję przekąskową lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 podłużny batat, 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Batat umyj, nie obieraj, pokrój w jak najcieńsze plasterki (ok. 2 mm), w miarę możliwości…

  • Przepisy

    Sos żurawinowy do mięs

    Sos żurawinowy z nutką pomarańczowo-imbirową tym się różni od sklepowych sosów dostępnych w słoikach, że nie składa się w połowie z cukru. W ogóle nie zawiera cukru.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Dodatek do dań. Z podanych składników wyjdą 2 szklanki sosu. Można zjeść na porcję 1/3 całości sosu lub mniej w zależności od upodobań. Składniki: 3,5 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, szklanka wody, skórka otarta z małej pomarańczy, pół łyżeczki świeżo startego imbiru, pół szklanki ksylitolu, opcjonalnie: jeśli chcesz uzyskać klasyczny smak żurawiny, pomiń pomarańczę i imbir. Włóż żurawinę, wodę, skórkę pomarańczy i imbir do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj do momentu, aż sos…

  • Przepisy

    Kojąca zupa kapuściana

    Niesamowicie prosta i po domowemu pyszna zupa, którą można jeść na diecie bez ograniczeń ilościowych. Co ważne, duży garnek tego dania to koszt 5 zł, a korzyści dla zdrowia ogromne – kapusta ma wiele właściwości leczniczych, a dodatkowo pomaga zrzucać zbędne kilogramy.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. i 3. Same warzywa, więc nie ma ograniczeń ilościowych. Z podanych składników otrzymamy 8 talerzy zupy.  Składniki: cebula posiekana w kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 litry wywaru z włoszczyzny lub piersi kurczaka (lub wody), łyżeczka soli morskiej (lub więcej, do smaku), 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 główki kapusty (ok. 1 kg) poszatkowanej na paseczki, puszka pomidorów krojonych. Cebulę i czosnek…