Domowy majonez

Danie fazy 3. Dodatek do potraw.
Z podanych składników wyjdzie ok. szklanka majonezu. Ilość na porcję: maks. 2 łyżki.

Składniki:

  • duże jajko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (może być też zwykła),
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub miks tych składników).

majo11. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Jajko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę.
3. Następnie cienkim strumieniem powoli dolewać oliwę i miksować dalej, aż majonez zgęstnieje.
4. Najlepiej do razu skosztować – być może zechcemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny albo musztardy, albo soli do smaku (kwestia osobistych preferencji).
5. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy.

Mój komentarz:
Po raz pierwszy zrobiłam majonez w domu, do tej pory jakoś bałam się, że składniki tak łatwo się nie połączą… Zupełnie niepotrzebnie – jeśli wszystkie mają  tę samą temperaturę pokojową, wszystko będzie OK. Samo wykonanie zajęło zaledwie chwilę, to naprawdę błyskawiczny dodatek do dań. A różnica między majonezem kupionym a domowym jest taka, że ten drugi zawiera zdrowe tłuszcze i można go jeść na diecie (!) przyspieszającej metabolizm. Idealny na nadchodzące święta.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Joanna

    Idealnie na Wielkanoc. 🙂

  • Właśnie, akurat nadchodzą dni wzmożonego spożycia majonezu 🙂

  • ida

    I jakie macie doświadczenia z domowym majonezem? 😉

    Mój wyszedł bardzo żółty i bardzo, bardzo gęsty ;-D jedyny minus, to posmak oliwy z oliwek, taki lekko gorzkawy. Choć w sałatce jarzynowej już niewyczuwalny.

    Zastanawiam się jaki inny zdrowy olej byłby w smaku bardziej neutralny…

    • Ja użyłam oleju z pestek winogron i polecam, bo smak ma bardzo neutralny. Oliwy z oliwek bałam się użyć właśnie ze względu na wyraźny smak. Kolor żółty jak sądzę pochodzi do musztardy.

      • ida

        A może od żółtka? ;-D

  • Iza

    Doczytałam się w internecie (i przypominam to sobie z jakiejś rozmowy sprzed lat), że do miksowanego majonezu dodaje się na końcu gorącą wodę – łyżkę lub dwie na szklankę oleju, wtedy zbieleje, bo płyny zemulgują z olejem do białości.
    Ale właśnie sama zrobiłam majonez według wyżej podanego przepisu i jest bardzo dobry, ale ciut za rzadki – nie wiem, dlaczego, więc wody nie dodałam. Może trzeba go dłużej ubijać?

    • Trudno mi powiedzieć, mi wyszedł tak gęsty, że można było kroić 🙂

  • Paulina

    Dziewczyny! ile taki majonez wytrzyma w lodówce?

  • Karola

    witam, mi wyszedł średniej gęstości myślę, że to zależy od wielkości jaja i ilości soku z cytryny – łyżka łyżce nie równa 😉 , interesuje mnie jednak ile można użyć tego majonezu do jednego posiłku?

  • 1-2 łyżki

  • coco

    polecam użyć blendera i niewiele większego słoika, parę razy ruch góra-dół i majonez gotowy. Robi się błyskawicznie i zostaje już w słoiku więc nic nie marnujemy 🙂

  • Sylwia76

    Sorki za głupie pytanie, to jajko ma być surowe ??? 🙂

  • Ax Anna Maria

    Ewo, czy należy zmiksować CAŁE jajko? Znam przepis na domowy majonez, w którym stosuje się tylko żółtko.