Przepisy

Fasolka szparagowa po grecku

Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw). 

Składniki:

  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej,
  • 2 duże dojrzałe pomidory,
  • 1/8 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę.
  2. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty.
  3. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.
  4. Do fasolki na patelni zetrzeć pomidory – trzymając tarkę nad patelnią (użyłam tych największych oczek).
  5. Kiedy obydwa pomidory są starte, dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką.
  6. Dusić przez ok. 15 minut do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos zredukowany (zmniejszy się jego ilość).

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z niezawodnej Jadłonomii. Smak mnie zaskoczył – tak przygotowana fasolka jest przepyszna i jako osoba, która odwiedziła 6 greckich wysp i Ateny powiadam Wam: czuć w niej smak Grecji. Lekko słodka fasolka, kwaskowaty sos pomidorowy i korzenny posmak cynamonu robią dobrą robotę.

Co ważnie, danie to można jeść bez ograniczeń ilościowych (w 1. i 3. fazie), bo składa się z samych warzyw.

Pomysły na wykorzystanie fasolki szparagowej po grecku na Diecie Przyspieszającej Metabolizm:

  • jako dodatek do obiadu lub kolacji w 1. i 3. fazie,
  • na śniadanie w 1. fazie z kromką chleba żytniego lub szklanką ugotowanego ryżu brązowego i do tego jeszcze owoc,
  • jako przekąska w 3. fazie, o ile dodamy zdrowy tłuszcz, np. oliwę z oliwek lub 1/4 szklanki orzechów włoskich.

***

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *