• Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Konfitura z truskawek bez cukru, z ksylitolem

    Czy jest możliwe przygotowanie konfitury czy dżemu bez cukru? Jak najbardziej! Jego rolę spełni ksylitol. Zdrowa konfitura, która nie zawiera tony cukru i można ją jeść na diecie to po prostu bajka – smak lata bezkarnie zamknięty w słoiku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jedna porcja = 2 łyżeczki konfitury (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj pulsacyjnie 3-4 razy tak, aby owoce zostały posiekane na dość grube kawałki. Wyłóż truskawki na dużą patelnię, wymieszaj z ksylitolem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż…

  • Przepisy

    Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym

    Nie oszukujmy się – takie klopsiki zanurzone w pomidorowym sosie każdy chętnie zje, dziecko czy dorosły. Smakują lepiej niż te w ikeowskich restauracjach i nie sposób się domyślić, że to danie dietetyczne, bez dodatku tłuszczu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje: 480 g mielonego chudego mięsa indyka lub kurczaka, ok. 500 g warzyw (np. 200 g marchewki, 200 g brokuła, 100 g cukinii, może też mrożonka warzywna mieszana), 1 mała cebula, pęczek natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, inne ulubione. Sos do klopsików pomidorowy: 800 g pomidorów krojonych (mogą być świeże lub z…

  • Przepisy

    3 smoothie z burakiem i owocami

    Choć wyglądają niemal identycznie, różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi. Takie smoothie to zastrzyk energii i świetna przekąska w ciągu dnia – syci, odżywia i spala tłuszcz. Buraki to źródło kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na przekąskę lub dodatek do śniadania.  Smoothie z jabłkiem i marchewką burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), jabłko, mała marchewka, 1,5-2 szklanki wody, 1-2 łyżeczki ksylitolu, sok z połowy cytryny. Smoothie z pomarańczą i imbirem burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), pomarańcza, pół szklanki wody, łyżeczka świeżego imbiru drobno startego, opcjonalnie:…

  • Przepisy

    Filet z indyka z piekarnika

    Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi.  Składniki: 1 pierś z indyka, łyżka musztardy, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta majeranku, 4 łyżki oleju (tylko 3. faza), oraz rękaw do pieczenia. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników. Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy…

  • Przepisy

    Fińskie chlebki orkiszowe

    Łatwe i szybkie do zrobienia chlebki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Pyszne, chrupiące pieczywo w sam raz na Dietę Przyspieszającą Metabolizm i nie tylko.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 6 porcji (1 porcja=pół chlebka).  Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 180 ml wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej 180 ml wody i mieszaj łyżką, aż powstanie jednolite ciasto, można też zagnieść je ręcznie. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 porcje, zrób z nich kulki i rozpłaszcz je wilgotnymi dłońmi formując krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie…

  • Przepisy

    Czekoladowy mus z aquafaby

    Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…

  • Przepisy

    Chili z indykiem i fasolą

    Sycące i aromatycznie chili z indykiem oraz dodatkiem dwóch rodzajów fasoli i soczewicy. Porcja na duży garnek z myślą o zrobieniu zapasów do zamrożenia, co oznacza oszczędność czasu i wysiłku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 14 porcji.  Składniki: 480 g mielonego mięsa z indyka (chudego, bez konserwantów), 2 czerwone cebule, puszka fasoli czerwonej, puszka fasoli białej, puszka soczewicy, 2 małe cukinie lub opakowanie selera naciowego, 2 puszki pomidorów krojonych, opakowanie 400 g przecieru pomidorowego, przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki chili w proszku*, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka oregano, łyżeczka kuminu, pół łyżeczki cynamonu, opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania. * Jeśli lubisz pikantne…

  • Przepisy

    Zupa gołąbkowa

    Gołąbki w formie zupy? Czemu nie, to bardzo pyszne odkrycie 👌 Sycąca i aromatyczna zupa z ryżem, pomidorami, mięsem mielonym i kapustą posmakuje każdemu wielbicielowi gołąbków i nie tylko.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Informacje o ilości porcji – w komentarzu poniżej.  Składniki: 480 g mięsa mielonego niezbyt tłustego (dowolnego, byleby bez konserwantów), 1,5 szklanki suchego ryżu brązowego, 800 g kapusty: najlepiej włoskiej, ale może być też biała lub pekińska (użyłam tej ostatniej), 2, 5 l wody, 400 ml przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka ksylitolu, 1 łyżeczka słodkiej papryki w…

  • Przepisy

    Kowbojska zupa fasolowa

    Kolejne danie podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii – gęsta, aromatyczna i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. Przepis inspirowany kuchnią meksykańską.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1.lub w 3., na obiad lub kolację. Składniki na 12 porcji.  Składniki na 12 porcji: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju do smażenia (tylko w fazie 3.), 2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4-1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, szczypta cynamonu, 2 puszki pomidorów krojonych, 2 puszki białej fasoli, 2 puszki czerwonej fasoli, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 -2 łyżki sosu tamari (można…