• Przepisy

    Łódeczki z łososiem

    To danie smakuje równie dobrze jak wygląda. Można je postawić na imprezowym stole i z pewnością nikt nie zorientuje się, że to danie dietetyczne, od którego się chudnie.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 2. Porcja na jeden posiłek główny lub dwie przekąski. Pasuje też do fazy 3., jako porcja białka na posiłek główny. Składniki: 100-180 g wędzonego łososia*, 3 -4 łyżki soku z cytryny lub limonki, kilka liści sałaty rzymskiej (u mnie wersja mini) lub innej sałaty, 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli, kawałek ogórka długości ok. 10 cm, 1/3 czerwonej papryki, świeżo zmielony czarny pieprz, opcjonalnie: koperek, natka (niestety nie miałam). * wg zasad diety powinno być…

  • Przepisy

    Schab 5-minutowy

    Zdrowa domowa wędlina lub mięso na obiad. Danie jest tak proste, że w zasadzie robi się samo, a dzięki oryginalnej technice przygotowania jest soczyste, kruche i aromatyczne.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3. Szczególnie przydatne w fazie 2. Porcja  na danie główne 120 g, na przekąskę 60 g.  Składniki: 1 kg schabu, 2 l wody, 1/3 szklanki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 4 obrane ząbki czosnku, 5 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżka ziarenek kolendry, 3 goździki, opcjonalnie: 1,5 łyżki musztardy ziarnistej, łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku. Schab umyć, wykroić tłuste części. Do zimnej wody włożyć schab i wszystkie pozostałe składniki (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować. Od…

  • Przepisy

    Żelki cytrynowo-imbirowe

    Co powiecie na słodką przekąskę w 2. fazie diety? Myślę, że nikt nie będzie protestować 😉 Ze świeżym sokiem z cytryny i imbirem działają antywirusowo i podkręcają metabolizm.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. Na przekąskę. Składniki na 4 porcje. Składniki: opakowanie żelatyny 50 g – najlepsza eko, (może być też agar agar), szklanka wody, sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 czubate łyżki ksylitolu, łyżeczka świeżo startego imbiru. Zagotować wodę i zostawić do przestygnięcia. Żelatynę, sok z cytryny, ksylitol i imbir zmiksować dokładnie w blenderze na płyn o jednolitej konsystencji, bez grudek żelatyny. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Nalewać płyn do silikonowych foremek do lodu lub do silikonowych muffinkowych –…

  • Zasady diety

    6 pomysłów na śniadanie w 2. fazie diety

    Co zjeść na śniadanie w fazie 2. diety? To bardzo częste pytanie i nic dziwnego – ta czysto białkowa faza, pozbawiona węglowodanów, wymaga wyjścia poza tradycyjne myślenie na temat tego, co można zjeść na śniadanie 😉   Niewiele jest możliwości, aby w fazie 2. było to słodkie śniadanie, jednak co najmniej dwie się znajdą: Beza z rabarbarem –  szkoda tylko, że rabarbar jest sezonowy i wciąż liczę, że jakiś producent mrożonek wpadnie na pomysł sprzedaży mrożonego. Ciasto czekoladowe z kubeczka – w podlinkowanych przepisie należy pomnożyć składniki x 3, aby wyszła porcja na posiłek główny (podana jest na przekąskę). W tym wpisie skupię się jednak na śniadaniach na słono, bo…

  • Przepisy

    Chrupiąca surówka

    Bardzo prosta 3-składnikowa surówka, ale warta wzmianki, bo często planując posiłki zapominamy właśnie o najprostszych rozwiązaniach. Idealna na każdą fazę diety – duża porcja witamin i minerałów podkręcających metabolizm i wspomagających spalanie tłuszczu.   Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, ale najbardziej przydatne w fazie 2. Bez ograniczeń ilościowych. Składniki: papryka czerwona, 4 łodygi selera liściowego, pól długiego ogórka, sól, pieprz, czosnek granulowany i ksylitol do smaku, 2-3 łyżeczki musztardy, opcjonalnie: natka pietruszki do posypania, można też dodać czerwoną cebulę. Paprykę pokroić w kostkę, selera w plasterki, ogórka w półplasterki. Warzywa wrzucić do miski, posolić i odstawić, aż lekko puszczą sok (na ok. 10 minut). Dodać pozostałe przyprawy…

  • Przepisy

    Kotleciki z indyka z szałwią i oregano

    Uniwersalny (pasujący do wszystkich faz) przepis na aromatyczne kotleciki o intensywnym ziołowym smaku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3., lecz najbardziej polecane w fazie 2. Składniki na 4 porcje na danie główne lub 8 porcji przekąskowych w fazie 2.  Składniki: 480 g mielonego chudego indyka bez konserwantów (może być też mięso z kurczaka), 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka oregano, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki – powinno wyjść 8 sztuk (po 2 na porcję). Smaż na nieprzywierającej…

  • Przepisy,  Zasady diety

    Kapusta z grzybami

    Tradycyjne danie wigilijne i nawet nie napiszę, że w wersji dietetycznej, bo również w oryginale jest powściągliwe, czyli… postne. Smakuje znakomicie.    Składniki: 40 g suszonych borowików, 800 g kapusty kiszonej, marchewka (tylko 1. i 3. faza), cebula, 2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Grzyby przepłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na godzinę albo nawet na całą noc. Gotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 20 minut, wystudzić, odcedzić – wywar zachować! – i jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę przepłukać chłodną wodą, odcisnąć, posiekać i gotować w wywarze z grzybów najpierw na dużym…

  • Przepisy

    Sos z pieczonej papryki

    Papryka po upieczeniu staje się niesamowicie słodka (co przełamujemy odpowiednimi przyprawami), z kolei jej mięsista, oleista konsystencja sprawia, że sos wydaje się… tłusty. Smakuje wspaniale!   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych. Szczególnie polecane w fazie 2. Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min. (może być z termoobiegiem) lub do momentu, aż papryka będzie miękka. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Dodać…

  • Przepisy

    Pieczeń rzymska z warzywami

    To jedno z tych uniwersalnych dań, które można jeść w każdej fazie diety, a na dodatek jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, ale najbardziej przydane w fazie 2. Składniki na 8 porcji do posiłku głównego lub 16 porcji przekąskowych. Składniki: 960 g chudego mięsa mielonego indyczego lub wołowego bez konserwantów (u mnie pół na pół mięso z indyka i mięso wołowe), jedna poszatkowana cebula, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szklanka poszatkowanej kapusty, papryka czerwona pokrojona w niewielką kostkę, 2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, ulubione przyprawy. Wariant: można kapustę czy paprykę zastąpić fasolką szparagową czy innymi warzywami lub w…

  • Zasady diety

    Jak przetrwać 2. fazę diety przyspieszającej metabolizm? (3)

    Tylko 2 dni jedzenia protein i dużych ilości warzyw da się przeżyć i nie ma co 2. fazy diety demonizować, jednak dobrych porad nigdy dość. Oddaję dziś głos czytelniczce, która dzieli się swoimi sprawdzonymi sposobami na umilenie 2. fazy.   Zobacz także: Jak przetrwać 2. fazę diety przyspieszającej metabolizm? (1) Jak przetrwać 2. fazę diety przyspieszającej metabolizm? (2) Autorką dzisiejszych porad jest Gosia, która podzieliła się swoimi doświadczeniami w grupie „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie”. Oddaję głos Gosi: Może ja jestem jakaś dziwna, bo wszyscy piszą o tym, jaka ta 2. faza jest straszna, ale… mnie mija kompletnie bezstresowo 🙂 Jeśli chodzi o przygotowanie, to przed rozpoczęciem 2. fazy…