• Przepisy

    Indyk w ziołach powoli pieczony

    Przepis czytelniczki bloga Gosi. Jeden z najbardziej pożądanych na diecie przepisów, ponieważ pasuje do każdej fazy jako danie główne obiadowe lub kolacyjne, a także może być przekąską w fazie 2.   Danie fazy 1., 2. i 3. na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram. Składniki: 2 kg filetu z piersi indyka, 5 ząbków czosnku, sól, mieszanka ziół: pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka lub gotowe „Zioła Małgorzatki”. Wymaga wcześniejszego marynowania, najlepiej zacząć przygotowania dzień wcześniej. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Indyka…

  • Przepisy

    Woda smakowa

    Prosty i genialny patent na upalne dni – woda smakowa dozwolona w każdej fazie diety przyspieszającej metabolizm. Można ją przygotować w wielu różnych wariantach smakowych.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych. Składniki: szklanka wody, 3 listki mięty, plasterek cytryny lub limonki, kilka plasterków ogórka. Miętę, cytrynę i ogórek włożyć do szklanki. Zalać wodą. Można uzupełnić kostkami lodu. Mój komentarz: To przepis z cyklu „mała rzecz, a cieszy”, zwłaszcza tych, którzy mają problem z piciem dużych ilości wody. „Obowiązkowo” występuje tylko woda, cytryna i mięta, z pozostałymi składnikami można poszaleć. Można dodać owoce np. truskawki, maliny, jagody, pokrojone morele. Owoców nie jemy, one jedynie oddają aromat,…

  • Przepisy

    Szaszłyki z marynowanego kurczaka

    Każdy przepis, który urozmaici 2. fazę jest w cenie, a ten uważam za warty wypróbowania – mięso kurczaka dzięki marynowaniu jest kruche i aromatyczne, a papryka i cebula dzięki pieczeniu nabierają przyjemnej słodyczy.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na jedną porcję. Pasuje do każdej fazy, jednak najbardziej przydatne będzie w fazie 2. Na obiad lub kolację, połowa porcji na przekąskę. Składniki: 120 gramów piersi kurczaka, cebula, 1/4 szklanki octu balsamicznego lub sosu tamari, papryka czerwona, 6 małych pieczarek, szklanka szpinaku ugotowanego na parze (może być też z mrożonki), sól morska, pieprz, ksylitol, czosnek granulowany do smaku. Kurczaka pokrój na kawałki ok. 3 cm. Cebulę pokrój na 6 mniejszych cząstek.…

  • Przepisy

    Kompot z rabarbaru

    Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu w czasie diety może stanowić wielką atrakcję zwłaszcza w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolony  w 2. i 3. fazie bez ograniczeń. Składniki: 2 litry wody, 0,5 kg rabarbaru, 3-4 łyżki ksylitolu, opcjonalnie: kilka goździków, łyżeczka cynamonu lub kawałek kory cynamonowej. Zagotuj wodę. Umyty rabarbar pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuć do gotującej się wody. Ewentualnie dodaj także goździki i cynamon. Gotuj całość 15-20 minut do miękkości rabarbaru. Posłodź ksylitol do smaku. Mój komentarz: Smak rabarbaru to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Wypicie pysznego, słodkiego kompotu z rabarbaru w czasie…

  • Zasady diety

    50 pomysłów na przekąski proteinowe w fazie 2.

    Faza 2. diety przyspieszającej metabolizm uchodzi za dość trudną. Jednak nawet w ramach niewielkiego wyboru produktów można pokusić się o urozmaicenia.    Zobacz także: Jedz przekąski, jest w nim moc! 30 pomysłów na przekąski  w fazie 3. Przypominam, że porcja przekąski w fazie 2. to: 60 gramów mięsa lub 80 gramów ryby, lub jedno białko jaja. Prostym sposobem przygotowania przekąsek jest zrobienie większego obiadu – mniejsza porcja obiadowego dania może służyć za przekąskę. I odwrotnie, zwiększając porcję białka w przekąskach zamieszczonych poniżej, otrzymamy porcję obiadową. Sałatka z tuńczyka w sosie własnym (dalej zwany tuńczykiem) z ogórkiem świeżym oraz kiszonym – ogórki zetrzeć na tarce i wymieszać z tuńczykiem. Doprawić pieprzem, posypać koperkiem.…

  • Przepisy

    Beza z rabarbarem

    Czegoś takiego jeszcze nie było! Słodkie, pyszne śniadanie w 2. fazie diety przyspieszającej metabolizm – rabarbar zapieczony pod słodką bezą.    Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 2. Na śniadanie, ale może też być na obiad lub kolację. Jeśli zrobimy bezę z połowy podanej porcji (ilość rabarbaru może pozostać ta sama), to może być przekąską. Do takiego dania warto, a nawet trzeba zjeść także warzywa.  Składniki: szklanka posiekanego w dość cienkie plasterki rabarbaru, 1/4 szklanki ksylitolu, szczypta cynamonu, 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć), 2 białka, płaska łyżeczka startej skórki z cytryny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż do rondla rabarbar, 3 łyżki wody, 2/3 ksylitolu i cynamon. Doprowadź…

  • Przepisy

    Zupa z pulpcikami z indyka i jarmużu

    I znów propozycja dla fazy 2. uchodzącej za niewdzięczną – sycąca zupa jarzynowa, z pieczarkami i pulpetami z indyka.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, najbardziej przydatne w fazie 2., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 gram mielonego chudego mięsa indyka, 2 szklanki posiekanego jarmużu (może być szpinak), 2 średnie lub małe cebule, 2 ząbki czosnku, 250 gram pieczarek, najlepiej małych, pół opakowanie mrożonych brokułów, pól opakowania mrożonej fasolki szparagowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, majeranek lub inne ulubione przyprawy. Nalać do garnka z ok. 2,5 l wody, wrzucić do niego listek laurowy, ziele angielskie, posolić, wstawić…

  • kulki miesne metabolizm
    Przepisy

    Włoskie kulki mięsne

    To danie ma szansę stać się hitem fazy 2. Kulki są pyszne, a do tego uniwersalne. W 1. fazie można je podać z sosem pomidorowym, a w 3. wrzucić do mieszanki sałat i polać sosem na bazie winegret. Co ważne, mogą stanowić wygodną przekąskę w fazie 2.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, a najbardziej przydatne w fazie 2. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji. Składniki: 500 gram mielonej chudej wołowiny, np. takiej, 220 gram mielonej piersi indyka, 1 i 1/3 szklanki drobno posiekanych liści szpinaku, 1/2 szklanki drobno posiekanych pieczarek, 1/4 szklanki drobno posiekanej natki, cebula dymka drobno posiekana (białe i zielone części), papryka…

  • Jaja faszerowane warzywami
    Przepisy

    Jaja faszerowane warzywami

    Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Kolejna propozycja urozmaicenia fazy 2. diety przyspieszającej metabolizm – przepis z „Książki kucharskiej” H. Pomroy.   Danie diety przyspieszającej metabolizm, faza 2. Na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję. Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo, pół szklanki warzyw dozwolonych w 2. fazie, u mnie papryka i fasolka szparagowa, autorka poleca pieczarki, cebulę, kapustę, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Jaja obrać, przekroić na połówki, usunąć żółtka. Jaja nadziać zmielonymi i doprawionymi warzywami. Mój komentarz: Jakoś do tej pory unikałam przepisów dla 2. fazy, w których wykorzystuje się tylko białka, bo nieco irytuje mnie fakt, że nie można w tej fazie jeść całych jaj i przyznam, że w…

  • Schab z suszonymi grzybami
    Przepisy

    Schab z suszonymi grzybami

    Kolejna smaczna przekąska – wędlina bez azotanów – dla urozmaicenia 2. fazy diety, choć można ją jeść w każdej fazie. Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji. Składniki: 1 kg schabu, 8 gram suszonych grzybów, białko jednego jaja, cebula drobno posiekana, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, kminek mielony   1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 2. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić i posiekać dość drobno. 3. Posiekane grzyby wrzucić…