• Przepisy

    Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem

    To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…

  • Przepisy

    Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym

    Bardzo szybka i prosta do zrobienia zupa krem. Aromatyczna dzięki warzywom i treściwa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Delikatna w smaku i lubiana przez dzieci (przynajmniej moje). Zawiera potas, żelazo i magnez, mangan, selen, trochę witamin oraz beta karoten. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad, kolację lub przekąskę. Składniki na kilka-kilkanaście miseczek zupy (w zależności od wielkości porcji).  Składniki: 1 kg cukinii, 300 g bakłażana (lub innego warzywa – zobacz komentarz poniżej), szklanka posiekanej włoszczyzny (świeże warzywa lub z mrożonki „włoszczyzna krojona w paski”), 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (przykłady), przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu, do…

  • Przepisy

    Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

    Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa).  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej.  Składniki: 2 bakłażany, 4 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny), 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami), przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku, zielenina do posypania: natka, kolendra…

  • Przepisy

    Gulasz z bakłażana

    Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu.  Składniki: 2 bakłażany, 800 g pomidorów lub puszka krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak), 1 łyżka…

  • Przepisy

    Owsianka „Kokosowa śliwka”

    Czekają nas jeszcze upały, ale za rogiem czai się jesień.  I jest już bardziej jesienna wersja owsianki – na ciepło, ze śliwką podduszoną na oleju kokosowym. Świetne śniadanie dla amatorów owsianek, śliwek i smaku kokosa.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję, na śniadanie.  Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka pokrojonych śliwek, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego, 1 łyżka wiórków kokosowych, opcjonalnie: ksylitol do smaku. Płatki wyspać do miseczki, zalać niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Olej kokosowy rozgrzać w małym rondelku, wrzucić śliwki, ewentualnie ksylitol. Dusić na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie przełożyć je na płatki w miseczce. Posypać…

  • Przepisy

    Indyk smażony z warzywami

    Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację.  Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…

  • Przepisy

    Ciasto migdałowe z brzoskwinią

    Letnie ciasto z brzoskwiniami w zdrowej wersji: bez cukru i mąki pszennej. Świetne śniadanie na Diecie Przyspieszającej Metabolizm i nie tylko. A pieczone brzoskwinie pachną wręcz obłędnie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje śniadaniowe.  Składniki: 4 jaja eko, 3 łyżki ksylitolu, 40 g zmielonych migdałów (lub zmielonych pestek słonecznika – wtedy ciasto będzie słonecznikowe, a nie migdałowe ;-)), 30 g mąki kokosowej, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 niewielkie brzoskwinie. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę kokosową, migdały i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół i…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej

    Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki.  Składniki na 6 mini jagodzianek: 3 jajka eko, 2 łyżki ksylitolu, 45 g mąki kokosowej, 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki, 60 g roztopionego oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny). Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy…

  • Przepisy

    Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco i szparagami

    Sałatka ta zrobiła furorę na przyjęciu komunijnym córki (tak, jestem na tyle szalona, że zrobiłam je w domu, zamiast jak większość świata w restauracji). Co ważne – można zrobić tę sałatkę w 2 wersjach: dietetycznej (2. faza) i na bogato (3. faza), a jedyna różnica to SOS. Obie wersje pyszne.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3 – różnią się sosem. Składniki na 2 porcje na posiłek główny. W 2. fazie pół porcji sałatki = przekąska.  Składniki na 2 porcje: 4 garści sałaty roszponki (lub zwykłej sałaty bądź miksu sałat), 200 g łososia wędzonego na gorąco, 8 zielonych szparagów (poza sezonem 2 szklanki fasolki szparagowej), 8 rzodkiewek, 2 cebulki…