• Przepisy

    Sałatka z awokado, jajkiem i ogórkiem

    Jakoś tak się składa, że awokado idealnie komponuje się z jajami. Jeśli dodamy do nich ogórka, sałatę i sos majonezowo-musztardowy, wyjdzie nam przepyszna zdrowa sałatka.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na posiłek główny lub przekąskę. Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki: 2 ugotowane jajka eko, 1 dojrzałe awokado, 2-3 ogórki gruntowe, 2-3 garści miksu sałat lub sałaty, lub dowolnych zielonych listków, np. szpinaku, 5 czarnych oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku, na sos: 2 łyżeczki majonezu domowej roboty, 2 łyżeczki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ksylitolu. Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.…

  • Przepisy

    Filet z indyka z piekarnika

    Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi.  Składniki: 1 pierś z indyka, łyżka musztardy, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta majeranku, 4 łyżki oleju (tylko 3. faza), oraz rękaw do pieczenia. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników. Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy…

  • Przepisy

    Pesto marchewkowe na kanapki

    Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska.  Składniki: duża marchewka, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd., opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie). Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na sieczkę, z widocznymi kawałkami…

  • Przepisy

    Białe czekoladki kokosowe

    Tylko jeden składnik! Tak, z samych wiórków kokosowych można wyczarować takie małe, apetyczne cudeńka, które śmiało mogą ubiegać się o medal w kategorii najzdrowszych słodkości wszechczasów. Wielbiciele smaku kokosa oszaleją na ich punkcie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na ok. 28 czekoladek. Na jedną porcję diety: 2 czekoladki (lub innymi słowy: 1/14 wszystkich czekoladek, jakie Ci wyjdą, bo możesz mieć foremki o innej pojemności). Składniki: 2 paczki wiórków kokosowych, każda po 200 g, bez konserwantów (do kupienia np. w Lidlu), opcjonalnie: odrobina oleju kokosowego, ksylitol. Miksuj wiórki przez ok. 15 minut do płynnej konsystencji – czas zależy od miksera. Sprzęt nowszego typu upora się z tym raz dwa…

  • Przepisy

    Pasta z awokado i pietruszki

    Połączone siły awokado i natki pietruszki – świetna pasta podkręcająca metabolizm i spalająca tłuszcz. Na kanapki lub jedzona samodzielnie jako przekąska z dodatkiem warzyw.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 dojrzałe awokado, 2-3 garści posiekanej pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Można przechować w lodówce pod przykryciem przez dobę. Mój komentarz: Zielone awokado, zielona pietruszka – wiadomo, że wartości odżywcze tego danka są niemal kosmiczne. Można je nazwać wariacją na temat guacamole, sprawdzi się świetnie jako przekąska w…

  • Przepisy

    Kokosowe trufle z batatów

    Eksperymentów ze zdrowymi słodkościami ciąg dalszy. Spodziewałam się, że trufle z batatów będą miały intensywnie batatowy smak, a tymczasem – moim zdaniem – nie jest zbyt wyczuwalny. Smakują raczej kokosowo. I ten kolor! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje przekąskowe.  Składniki: szklanka pure z batata*, 3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego (rafinowany też ostatecznie może być), 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżeczka ksylitolu, szczypta soli, garść wiórków kokosowych do obtoczenia. * ugotowany/upieczony batat następnie zmiksowany na pure, na szklankę pure potrzebny jest jeden mały batat Do pure dodać wszystkie składniki z wyjątkiem wiórków i dokładnie wymieszać. Następnie formować małe kulki i obtaczać je w wiórkach. Można…

  • Przepisy

    Brukselka na surowo z orzechami

    Kto zna brukselkę tylko w wersji gotowanej, w zupie jarzynowej, ten nie zna jej wcale. Tak naprawdę najlepsza jest na surowo, choć ugotowana na półchrupko też daje radę. To skarbnica witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Chroni przed nowotworami i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji.  Składniki na 5 porcji: 300-400 g brukselki, szklanka orzechów włoskich (lub laskowych), 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka ksylitolu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku. Wariant: dodać pół papryki…

  • Przepisy

    Ryba po śródziemnomorsku

    Szybkie, łatwe, a przy tym niesamowicie smaczne danie. Ryba w gęstym pomidorowym sosie z czarnymi oliwkami i bazylią to strzał w dziesiątkę! Danie w klimacie kuchni śródziemnomorskiej budzi wakacyjne skojarzenia.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację. Składniki na 5 porcji: 900 g ryby dozwolonej w 3. fazie, np. halibuta, 2 puszki pomidorów krojonych lub w sezonie 800 g krojonych bez skórki, szklanka czarnych oliwek wydrylowanych, 3 łyżki kaparów (można pominąć), garść świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwki i oliwę, również będzie smacznie.…

  • Przepisy

    Czekoladowy mus z aquafaby

    Aquafaba to nic innego jak woda pozostała z gotowania cieciorki – magiczny składnik wielu wegańskich dań. Można ją ubijać na pianę tak samo jak białka jaj! Ten deser to dowód na to, że z 4 prostych składników można wyczarować zupełnie nową jakość: intensywnie czekoladowy mus o konsystencji pianki. Bez smaku cieciorki. Można go jeść w każdej (!) fazie Diety Przyspieszającej Metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 4 pucharki musu. Każda faza (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej, 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2-3 łyżki ksylitolu, 2-3 łyżki kakao, opcjonalnie: 2 szczypty chili…

  • Przepisy

    Brownie z buraków z nutką pomarańczy

    Nie ukrywam, że jest to kolejne ciasto z burakami, które upiekłam, ale pierwsze, które spełniło moje oczekiwania. Przede wszystkim smak buraka miał być niewyczuwalny – chodzi o to, żeby korzystać z jego zdrowotnych właściwości, ale udawać, że to zwyczajne, czekoladowe ciasto 😉 Udało się!  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji przekąskowych.  Składniki: 1/2 kg ugotowanych i obranych buraków (w Biedronce i Lidlu można kupić już gotowe, pakowane próżniowo), 3/4 szklanki mąki kokosowej, 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów), 3 jaja eko, 1 szklanka ksylitolu, 5-6 łyżek kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, skórka utrata z 1 pomarańczy, szczypta soli. Rozgrzać…