Frytki z patatów

Dodatek do dań fazy 3.

Składniki:

  • jeden patat przeciętnej wielkości,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.

frytki11. Patat obrać i pokroić w kształt frytek o grubości ok. 1 cm.
2. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posypać przyprawami i skropić oliwą (inny wariant: pokrojone pataty wrzucić do miski, dodać przyprawy i oliwę, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na blachę).
4. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Przepis krąży po Internecie, widziałam go na wielu stronach, więc nie jestem w stanie podać autora.

Mój komentarz:
Kiedy wpadłam na pomysł zrobienia frytek z patatów, sądziłam, że jest on wyjątkowo oryginalny. Nic bardziej błędnego – wyszukiwarka podpowiedziała, że już istnieje wiele przepisów na to danie.
Ich smak oczywiście nie jest identyczny z frytkami z ziemniaków, ale i tak są pyszne. Słodki smak patatów ciekawie kontrastuje z pikantnymi przyprawami (w oryginalnym przepisie był jeszcze pieprz cayenne). Są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli nie dodamy oliwy – danie będzie dozwolone także w 1. fazie.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.