Frytki z patatów

Dodatek do dań fazy 3.

Składniki:

  • jeden patat przeciętnej wielkości,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.

frytki11. Patat obrać i pokroić w kształt frytek o grubości ok. 1 cm.
2. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posypać przyprawami i skropić oliwą (inny wariant: pokrojone pataty wrzucić do miski, dodać przyprawy i oliwę, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na blachę).
4. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Przepis krąży po Internecie, widziałam go na wielu stronach, więc nie jestem w stanie podać autora.

Mój komentarz:
Kiedy wpadłam na pomysł zrobienia frytek z patatów, sądziłam, że jest on wyjątkowo oryginalny. Nic bardziej błędnego – wyszukiwarka podpowiedziała, że już istnieje wiele przepisów na to danie.
Ich smak oczywiście nie jest identyczny z frytkami z ziemniaków, ale i tak są pyszne. Słodki smak patatów ciekawie kontrastuje z pikantnymi przyprawami (w oryginalnym przepisie był jeszcze pieprz cayenne). Są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli nie dodamy oliwy – danie będzie dozwolone także w 1. fazie.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Joanna

    Zrobie w najblizszy weekend! 🙂

  • AsiaR

    Czy te frytki, na faze pierwsza sie nadaja na obiad, czy na kolacje, czy na przekaske?? Miesza mi sie to wszystko i ciezko mi komponowac posilki na razie, znaim nie ogarne wszystkiego.

    • Jeśli na fazę 1., to pieczemy bez tłuszczu (nie będą chrupkie, ale będą dobre ;-)) Wtedy mogą być dodatkiem do każdego posiłku. Generalnie warzywa zawsze są dodatkiem, do obojętnie jakiego posiłku.

  • AsiaR

    Zrobilam sobie wczoraj te frytki, na pierwsza faze, a w sumie na 3, choc sa bez tluszczu.

    I tak mnie natchnelo. Takie frytki mozna robic z takich warzyw jak: korzenie selera, pietruszki, pasternak, marchewka. I zastanawiam sie, dlaczego nie ma tych warzyw w dozwolonych. Czy to celowe? Seler czy pasternak wydaja sie miec wlasciwosci podobne jak mrchew czy pataty 🙂 Frytki z pasternaka mowie Wam, sa przepyszne.
    Co myslisz Ewa o tym?

    • Jeśli jakieś warzywa nie są wymienione na liście Pomroy, to nie należy ich włączać do diety 🙂 Pomroy dokładnie to wszystko przemyślała pod kątem metabolizmu. Widzę, że pataty mają IG 50, a seler gotowany i pasternak 85. I zapewne o to chodzi. Nie ryzykowałabym 🙂

  • AsiaR

    Aaaaa no to jasne 🙂

  • Magda

    Czasem jeśli jakiegoś warzywa nie ma na liście, można wpisać w wyszukiwarkę nazwę warzywa po angielsku+fast metabolism diet. Wyskakują wtedy pytania z facebooka i strony HP zadane przez innych ludzi i jest tam podpowiedź czy coś można jeść czy nie. Np kalarepy nie ma na licie, ale HP pozwoliła ją zjeść:)

  • Anna

    Witam, na początek wyrazy uznania dla autorki tej strony! Chyba nie dałabym sobie rady tylko z książką. Ewo, jestem od dziś Twoją fanką!
    A teraz ad rem: czy coś wiadomo o cykorii? Dobrze by się ją chrupało np. z humusem czy innymi dipami.Ale czy można i w jakiej fazie?Pozdrawiam.Anna

    • Cykoria – tylko 3. faza. Taka do picia jako kawa zbożowa – we wszystkich fazach.
      Dzięki za miłe słowa.

  • Gosia

    Czy ilość patatów jest limitowana ? 🙂 czy jako warzywo można jeść do woli ?