Gwiazdki cynamonowo-migdałowe

Zmielone migdały, ksylitol i białko – oto cała filozofia, a powstaną pyszne, rozpływające się w ustach i zdrowe łakocie. 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 12 porcji przekąskowych. 

Składniki:

  • 400 g zmielonych migdałów, mogą być obrane lub nie (lub orzechów laskowych),
  • 100 g ksylitolu,
  • 2 białka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: ksylitol do posypania.
  1. W misce wymieszać migdały z cynamonem.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g ksylitolu.
  3. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. Ciasto ma bardziej konsystencję plasteliny, niż tradycyjnego ciasta.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ponieważ jest dość kleiste, wałkowałam na stolnicy silikonowej przez folię aluminiową.
  5. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki (małą, o średnicy ok. 4 cm) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, przez ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (z termoobiegiem 140°C).
  7. Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce. Można zamrażać.

Mój komentarz:
Przepis jest inspirowany niemiecką recepturą na Zimtsterne – gwiazdki cynamonowe z jedną różnicą: są bez bezy na wierzchu. Można ją zrobić: ubić białko z 100 g ksylitolu i smarować powstałą pianą gwiazdki przed włożeniem do piekarnika, trzeba jednak pamiętać, że beza z ksylitolu ma inne właściwości niż tradycyjna – po wyjęciu z piekarnika będzie miękka, ale wyschnie. gdy pozostawimy ciasteczka na jeden dzień na wierzchu, bez przykrycia. Wygląda też ciut gorzej niż beza z cukrem, dlatego zdecydowałam się pokazać wersję ciastek bez niej.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.