• Przepisy

    Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym

    Nie oszukujmy się – takie klopsiki zanurzone w pomidorowym sosie każdy chętnie zje, dziecko czy dorosły. Smakują lepiej niż te w ikeowskich restauracjach i nie sposób się domyślić, że to danie dietetyczne, bez dodatku tłuszczu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje: 480 g mielonego chudego mięsa indyka lub kurczaka, ok. 500 g warzyw (np. 200 g marchewki, 200 g brokuła, 100 g cukinii, może też mrożonka warzywna mieszana), 1 mała cebula, pęczek natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, inne ulubione. Sos do klopsików pomidorowy: 800 g pomidorów krojonych (mogą być świeże lub z…

  • Przepisy

    Filet z indyka z piekarnika

    Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi.  Składniki: 1 pierś z indyka, łyżka musztardy, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta majeranku, 4 łyżki oleju (tylko 3. faza), oraz rękaw do pieczenia. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników. Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy…

  • Przepisy

    Chili z indykiem i fasolą

    Sycące i aromatycznie chili z indykiem oraz dodatkiem dwóch rodzajów fasoli i soczewicy. Porcja na duży garnek z myślą o zrobieniu zapasów do zamrożenia, co oznacza oszczędność czasu i wysiłku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 14 porcji.  Składniki: 480 g mielonego mięsa z indyka (chudego, bez konserwantów), 2 czerwone cebule, puszka fasoli czerwonej, puszka fasoli białej, puszka soczewicy, 2 małe cukinie lub opakowanie selera naciowego, 2 puszki pomidorów krojonych, opakowanie 400 g przecieru pomidorowego, przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki chili w proszku*, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka oregano, łyżeczka kuminu, pół łyżeczki cynamonu, opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania. * Jeśli lubisz pikantne…

  • Przepisy

    Burgery z indyka i kalafiora

    Kotlety mielone, jednak zupełnie nietradycyjne – z indykiem, kalafiorem, marchwią, porem i natką pietruszki. Dzięki dużej ilości warzyw są bardzo delikatne i soczyste.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.  Składniki: 48o g mielonego indyka (bez konserwantów), 1/2 pora, 1 marchewka 300 g kalafiora, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (można zastąpić curry), 1 szklanka wywaru z warzyw lub wody, 1/2 pęczka natki pietruszki, 6 łyżek oleju (np. z pestek winogron) do smażenia, opcjonalnie, jeśli jemy burgery na kolację, można zrobić do nich sałatkę z komosy: pół szklanki ugotowanej komosy wymieszać z pokrojonym pomidorem, łyżką…

  • Przepisy

    Kotleciki z indyka z szałwią i oregano

    Uniwersalny (pasujący do wszystkich faz) przepis na aromatyczne kotleciki o intensywnym ziołowym smaku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3., lecz najbardziej polecane w fazie 2. Składniki na 4 porcje na danie główne lub 8 porcji przekąskowych w fazie 2.  Składniki: 480 g mielonego chudego indyka bez konserwantów (może być też mięso z kurczaka), 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka oregano, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki – powinno wyjść 8 sztuk (po 2 na porcję). Smaż na nieprzywierającej…

  • Przepisy

    Pieczeń rzymska z warzywami

    To jedno z tych uniwersalnych dań, które można jeść w każdej fazie diety, a na dodatek jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, ale najbardziej przydane w fazie 2. Składniki na 8 porcji do posiłku głównego lub 16 porcji przekąskowych. Składniki: 960 g chudego mięsa mielonego indyczego lub wołowego bez konserwantów (u mnie pół na pół mięso z indyka i mięso wołowe), jedna poszatkowana cebula, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szklanka poszatkowanej kapusty, papryka czerwona pokrojona w niewielką kostkę, 2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, ulubione przyprawy. Wariant: można kapustę czy paprykę zastąpić fasolką szparagową czy innymi warzywami lub w…

  • Przepisy

    Hiciorskie kotlety na każdą fazę

    Bardzo dobry przepis czytelniczki bloga – smaczne, aromatyczne kotlety mięsno-warzywne pasujące do każdej fazy diety.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla każdej fazy, w zależności od dodatków (szczegóły poniżej). Składniki na 10 porcji. Jedna porcja odpowiada ilości białka na posiłek główny w każdej fazie, a połowa porcji może być przekąską w fazie 2.  Składniki: 1/2 kg chudego mięsa mielonego bez konserwantów z indyka, 1/2 kg chudej mielonej wołowiny bez konserwantów (np. takiej), 1 kg białej kapusty świeżej (można zastąpić w fazie 1. i 2. brokułem albo w fazie 3. kalafiorem),, duża cebula , 6 ząbków czosnku, 4 białka, zielenina do wyboru: duży pęczek natki pietruszki, pęczek kolendry, koperku i szczypiorku, może…

  • Przepisy

    Indyk w ziołach powoli pieczony

    Przepis czytelniczki bloga Gosi. Jeden z najbardziej pożądanych na diecie przepisów, ponieważ pasuje do każdej fazy jako danie główne obiadowe lub kolacyjne, a także może być przekąską w fazie 2.   Danie fazy 1., 2. i 3. na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów. Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram. Składniki: 2 kg filetu z piersi indyka, 5 ząbków czosnku, sól, mieszanka ziół: pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka lub gotowe „Zioła Małgorzatki”. Wymaga wcześniejszego marynowania, najlepiej zacząć przygotowania dzień wcześniej. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Indyka…

  • Przepisy

    Zupa z pulpcikami z indyka i jarmużu

    I znów propozycja dla fazy 2. uchodzącej za niewdzięczną – sycąca zupa jarzynowa, z pieczarkami i pulpetami z indyka.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, najbardziej przydatne w fazie 2., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje. Składniki: 480 gram mielonego chudego mięsa indyka, 2 szklanki posiekanego jarmużu (może być szpinak), 2 średnie lub małe cebule, 2 ząbki czosnku, 250 gram pieczarek, najlepiej małych, pół opakowanie mrożonych brokułów, pól opakowania mrożonej fasolki szparagowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, majeranek lub inne ulubione przyprawy. Nalać do garnka z ok. 2,5 l wody, wrzucić do niego listek laurowy, ziele angielskie, posolić, wstawić…

  • Chili z indykiem i dynią
    Przepisy

    Chili z indykiem i dynią

    Kolejne danie dietetyczne „na bogato”. Bardzo smakowita mieszanka składników (dynia, indyk, fasola, pomidory) i aromatycznych przypraw. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 6 porcji. Składniki: 500 g filetu z indyka, średnia cebula, papryka (czerwona lub zielona), 3 ząbki czosnku, puszka fasoli białej, puszka pomidorów, 420 g ugotowanej dyni pokrojonej w kostkę (odpowiada to ok. 500 gram świeżej), 4 szklanki liści szpinaku lub jarmużu bez łodyżek (wagowo wyjdzie ok. 150-200 gram), łyżeczka kuminu, łyżeczka oregano, łyżeczka chili w proszku (czyli pieprzu cayenne) – zalecam mniej, jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyzeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy, 3 ziela angielskie, sól morska…