Inspiracje dla fazy 4. diety przyspieszającej metabolizm
Po diecie

Inspiracje dla fazy 4. diety przyspieszającej metabolizm (8)

Po raz pierwszy na blogu przepisy na zdrowe ciasta! Dla osób, które już zakończyły odchudzanie, ale chcą odżywiać się zdrowo i smacznie. Pewnie Was zaskoczę, ale oba przepisy pochodzą z blogu Mojewypieki.com słynącego z kulinarnej rozpusty. Oczywiście dokonałam w tych recepturach  pewnych zmian, tak aby były przyjazne dla metabolizmu. To naprawdę fajne uczucie zjeść kawałek dobrego ciasta, z czystym sumieniem, wiedząc, że nie zawiera mąki i cukru.

Brownie z kaszy jaglanej z orzechami

28sierpnia1W tym przepisie zmieniłam śmietanę kremówkę na mleczko kokosowe, cukier na ksylitol, a orzechy pekan – na włoskie, bo są tańsze, łatwiej dostępne i świetnie tu pasują. W zasadzie brownie ma taki skład, że można zjeść kawałek do posiłku w 3. fazie (pilnując żeby nie przekroczyć ilości ziaren) albo jako śniadanie, dorzucając owoc i warzywa.
Ciasto ma bardzo przyjemny czekoladowy smak, moim zdaniem czuć trochę kaszę jaglaną (mąż uważa, że nie :-)), ale jeśli ktoś ją lubi, to nie ma problemu. Ciekawym urozmaiceniem smakowym są przypieczone na wierzchu orzechy – pyszne. Najlepsze drugiego dnia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-1 i 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki orzechów włoskich

1. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól.
2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Ja dolałam jeszcze trochę wody, bo szybko się wchłonęła, a kasza nie była jeszcze miękka, poza tym gotowałam dłużej niż 15 minut – do miękkości kaszy.
3. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej konsystencji.
4. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować do połączenia się składników.
5. Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. To jest taka naprawdę mała forma, można ją zastąpić okrągłą o średnicy 20 cm. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podawać pokrojone na kwadraty.

Ciasto migdałowe z ricottą pachnące cytryną

29sierpnia1Ten przepis nie jest już tak „koszerny” jak poprzedni – zawiera nabiał, a dokładnie masło i ricottę. Na dietę więc się nie nadaje, bo jak wiadomo nie jemy na niej nabiału, ale jeśli ktoś zdecydował się wprowadzić go do menu po zakończeniu odchudzania – polecam ten przepis. Ja wyroby mleczne już teraz, po zakończeniu diety jem, ale dużo mniej niż wcześniej (moje nawyki jednak uległy zmianie).
Już sam fakt, że ciasto nie zawiera mąki i cukru czyni go o niebo zdrowszym i korzystniejszym dla przemiany materii od tradycyjnych wypieków. Akurat w tym przypadku nikt nie wpadnie na to, że jest to ciasto dietetyczne – jest po prostu przepyszne. Ma ciekawą konsystencję, coś pomiędzy ciastem i sernikiem, oraz przyjemny cytrynowy aromat. Tak jak poprzednie, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 200 g ksylitolu
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 240 g zmielonych migdałów
  • 300 g ricotty
  • 60 g migdałów w płatkach, do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. W misie miksera umieścić masło i 100 g ksylitolu. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy.
2. Dodawać żółka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając.
3. Dodać migdały i ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.
4. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g ksylitolu, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać.
(Moja wersja wykonania ciasta – ubić jajka z ksylitolem, dodać rozpuszczone masło, a następnie resztę składników. Lubię upraszczać sobie życie :-))
5. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.
6. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku – tak głosi oryginał. Ale ja mam patent, co zrobić by ciasto czy sernik nie opadły: trzeba wyłączyć piekarnik 10 minut przed czasem i zostawić tam ciasto do wystygnięcia. Dzięki temu nigdy nic mi nie opada 😉

I jeszcze pytanie do osób, które zakończyły dietę – czy zdarza Wam się robić sobie jakieś zdrowe słodkości?

]




Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.