Inspiracje dla fazy 4. diety przyspieszającej metabolizm (8)

Po raz pierwszy na blogu przepisy na zdrowe ciasta! Dla osób, które już zakończyły odchudzanie, ale chcą odżywiać się zdrowo i smacznie. Pewnie Was zaskoczę, ale oba przepisy pochodzą z blogu Mojewypieki.com słynącego z kulinarnej rozpusty. Oczywiście dokonałam w tych recepturach  pewnych zmian, tak aby były przyjazne dla metabolizmu. To naprawdę fajne uczucie zjeść kawałek dobrego ciasta, z czystym sumieniem, wiedząc, że nie zawiera mąki i cukru.

Brownie z kaszy jaglanej z orzechami

28sierpnia1W tym przepisie zmieniłam śmietanę kremówkę na mleczko kokosowe, cukier na ksylitol, a orzechy pekan – na włoskie, bo są tańsze, łatwiej dostępne i świetnie tu pasują. W zasadzie brownie ma taki skład, że można zjeść kawałek do posiłku w 3. fazie (pilnując żeby nie przekroczyć ilości ziaren) albo jako śniadanie, dorzucając owoc i warzywa.
Ciasto ma bardzo przyjemny czekoladowy smak, moim zdaniem czuć trochę kaszę jaglaną (mąż uważa, że nie :-)), ale jeśli ktoś ją lubi, to nie ma problemu. Ciekawym urozmaiceniem smakowym są przypieczone na wierzchu orzechy – pyszne. Najlepsze drugiego dnia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-1 i 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki orzechów włoskich

1. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól.
2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Ja dolałam jeszcze trochę wody, bo szybko się wchłonęła, a kasza nie była jeszcze miękka, poza tym gotowałam dłużej niż 15 minut – do miękkości kaszy.
3. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej konsystencji.
4. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować do połączenia się składników.
5. Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. To jest taka naprawdę mała forma, można ją zastąpić okrągłą o średnicy 20 cm. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Podawać pokrojone na kwadraty.

Ciasto migdałowe z ricottą pachnące cytryną

29sierpnia1Ten przepis nie jest już tak „koszerny” jak poprzedni – zawiera nabiał, a dokładnie masło i ricottę. Na dietę więc się nie nadaje, bo jak wiadomo nie jemy na niej nabiału, ale jeśli ktoś zdecydował się wprowadzić go do menu po zakończeniu odchudzania – polecam ten przepis. Ja wyroby mleczne już teraz, po zakończeniu diety jem, ale dużo mniej niż wcześniej (moje nawyki jednak uległy zmianie).
Już sam fakt, że ciasto nie zawiera mąki i cukru czyni go o niebo zdrowszym i korzystniejszym dla przemiany materii od tradycyjnych wypieków. Akurat w tym przypadku nikt nie wpadnie na to, że jest to ciasto dietetyczne – jest po prostu przepyszne. Ma ciekawą konsystencję, coś pomiędzy ciastem i sernikiem, oraz przyjemny cytrynowy aromat. Tak jak poprzednie, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 200 g ksylitolu
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 240 g zmielonych migdałów
  • 300 g ricotty
  • 60 g migdałów w płatkach, do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. W misie miksera umieścić masło i 100 g ksylitolu. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy.
2. Dodawać żółka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając.
3. Dodać migdały i ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.
4. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g ksylitolu, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać.
(Moja wersja wykonania ciasta – ubić jajka z ksylitolem, dodać rozpuszczone masło, a następnie resztę składników. Lubię upraszczać sobie życie :-))
5. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.
6. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku – tak głosi oryginał. Ale ja mam patent, co zrobić by ciasto czy sernik nie opadły: trzeba wyłączyć piekarnik 10 minut przed czasem i zostawić tam ciasto do wystygnięcia. Dzięki temu nigdy nic mi nie opada 😉

I jeszcze pytanie do osób, które zakończyły dietę – czy zdarza Wam się robić sobie jakieś zdrowe słodkości?

Ewa




Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • kysza

    Ewo, dzięki za smakowite przepisy :). Juz sie nie mogę doczekać fazy czwartej! A tak a pro po, właśnie znalazłam na interii jeszcze jeden przepis i pozwole sobie go tutaj skopiować. Nie wiem, czy będzie wymagał poprawek, ale sprawia wrażenie pysznego 🙂
    „CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI:
    Składniki:
    białka jaj: 2 szt
    kasza jaglana: 1 szklanka
    borówki: 150g
    nerkowce: 1 łyżka
    stevia: 1 łyżeczka
    banan: 1 szt
    Kaszę jaglaną opłukać i ugotować ze stevią.
    Ugotowaną kaszę (i najlepiej ostudzoną) zblendować z bananem i białkami, a następnie wyłożyć do blaszki/formy.
    Na wierzchu posypać borówkami (lekko je wciskając w ciasto).
    Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni”

    • Faktycznie fajny, jeśli na fazę 3. to można dać całe jaja, a jeśli na 1-szą – pominąć nerkowce.

  • Marta-Sara

    Kysza
    nistety my nie jadamy bananów, chyba że w fazie 4
    Raz czy 2 piłam smoothie z Biedronki i w nich jest banan – jest OK (oczywiście faza 4)

    • Nie zauważyłam tego banana 🙂 Proponuję zastąpić go innym owocem stosownie do fazy.

  • kysza

    Pisząc przepis myslałam o fazie czwartej, ale ponieważ daleko mi jeszcze do niej, to spróbuje w trzeciej. Dwa jajka zamiast białek i brzoskwinie zamiast banana, to może być to 🙂

  • Marzena

    Jaką porcję tego ciasta można zjeść na jeden raz? Biorąc pod uwagę ilość kaszy to w 3 fazie musiałam bym zjeść całe na śniadanie (mam do zrzucenia ponad 20 kg), patrząc na jajka musiała bum podzielić na 3 części, + owoce. Proszę o poradę jak je podzielić lub połączyć z innymi posiłkami bo mam ogromną ochotę je upiec a nie chcę zawalić diety:-)Chodzi mi o 3 fazę.

  • andeerworld

    czy do jaglanego brownie ma być pół szklanki surowej czy ugotowanej kaszy?

    • Surowej, w 1. punkcie instrukcji przygotowania jest informacja o tym, że kaszę gotujemy.