• Przepisy

    Dynia z jabłkiem i papryką

    Kwintesencja jesieni: dynia + jabłko + papryka. Sycące danko, które może być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii.  Zobacz także: owsianka dyniowa, makaron z sosem dyniowym i fasolką  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego (patrz komentarz poniżej).  Składniki na 1 porcję (zwielokrotnić wg potrzeb): szklanka pokrojonej dyni hokkaido (lub innej, ale wtedy trzeba ją obrać), papryka czerwona, cebula czerwona, jabłko, 2 łyżki soku z cytryny (lub dobrego octu jabłkowego), przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka ksylitolu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki kuminu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Do miski wsypać dynię, dodać do niej…

  • Przepisy

    Krem z dyni z jabłkiem

    Co prawda jeszcze jest ciepło, ale chłodne wieczory i ranki przywołują chętkę na coś ciepłego, rozgrzewającego, z nutką imbiru i cynamonu. Ten przepis wykorzystuje dwa główne dobra tego sezonu – dynię i jabłka. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na kilka miseczek zupy. Faza nr 1. Bez ograniczeń ilościowych pomimo jabłka (więcej informacji w komentarzu poniżej).  Składniki: 1 kg dyni (bez pestek i jeśli skóra jest gruba i zdrewniała – również bez skóry ), 2 średnie cebule, 1 łyżka ksylitolu, 2 ząbki czosnku, 1 duże jabłko, 1 łyżeczka imbiru, 1 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka soli (lub więcej do smaku), szczypta chili. W dużym garnku…

  • Kasza owsiana z jabłkiem
    Przepisy

    Kasza owsiana z jabłkiem

    Kasza owsiana to jedno z moich największych odkryć na diecie przyspieszającej metabolizm. Takie śniadanie można z przyjemnością jeść codziennie, bez względu na pozostawanie na diecie bądź nie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Na śniadanie. 2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: szklanka kaszy owsianej, 3 szklanki wody, 2 średnie jabłka, szczytpa soli, cynamon do smaku, ewentualnie stewia lub ksylitol do smaku. 1. Zagotować 3 szklanki wody ze szczyptą soli. 2. Do gotującej się wody wsypać kaszę i gotować prawie do miękkości (ok. 20 minut). 3. Około 10 minut przed końcem gotowania dodać jabłka obrane i pokrojone…