Zasady diety

Jadłospis czytelniczki Magdy

Po raz pierwszy prezentuję jadłospis ułożony przez czytelniczkę bloga. Kilka słów na temat Magdy:

  • pracująca mama 2 dwóch dziewczynek (8 i 11 lat),
  • w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy była na diecie 1500 kcal + bardzo intensywnie ćwiczyła 4 x w tygodniu (basen i bieganie), co niestety nie uchroniło od przyrostu wagi o 10 kg,
  • na diecie przyspieszającej metabolizm od ponad tygodnia z efektem – 2,5 kg,
  • lubi gotować, a że na diecie przyspieszającej metabolizm spędza dużo mniej czasu w kuchni niż w czasie poprzednich diet, ma teraz ochotę zaszaleć kulinarnie i wypróbować sporo przepisów z bloga, dlatego też jej menu jest bardzo urozmaicone i smakowite.

FAZA 1. PONIEDZIAŁEK I WTOREK

ŚNIADANIE: Kasza jaglana z gruszką lub kiwi

– szklankę ugotowanej kaszy jaglanej wyłożyć do miseczki, posypać jedną średnią gruszką pokrojoną w kostkę (lub szklanką kiwi pokrojonego w kostkę), oprószyć cynamonem; dosładzanie stewią nie jest już moim zdaniem konieczne, bo gruszka sama w sobie jest bardzo słodka

II ŚNIADANIE:  gruszka

OBIAD: Potrawka z kurczaka, batata, cukinii i marchewki, szklanka ryżu brązowego, jabłko

PRZEKĄSKA: pomarańcza

KOLACJA: : makaron z sosem bolognese (można użyć świeżych pomidorów zamiast pomidorów z puszki), 2 ogórki

FAZA 2. ŚRODA I CZWARTEK

ŚNIADANIE:  łosoś na warzywnej kołderce, a że nie lubię suchych liści to zamierzam wypróbować któryś z tych sosów

II ŚNIADANIE: 60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, ogórki kiszone bez ograniczeń

OBIAD: Zapiekanka z indyka i papryki, fasolka szparagowa, kapusta kiszona (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)

PODWIECZOREK:  60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, papryka bez ograniczeń

KOLACJA: Kurczak w cebuli z curry, szklanka ugotowanych brokułów

FAZA 3. PIĄTEK, SOBOTA i NIEDZIELA

ŚNIADANIE:
OPCJA 1: płatki owsiane (pół szklanki ugotowanych) ze szklanką owoców sezonowych i 1/4 szklanki pestek słonecznika + 2 szklanki warzyw sezonowych
OPCJA 2: Szakszuka – jaja sadzone na pomidorach, pół szklanki  ryżu dzikiego lub kaszy pęczak  (lub chleb esseński – kromka), grejpfrut.

II ŚNIADANIE:
OPCJA 1: Pasta z fasoli ziołowo-cytrynowa (2 łyżki), pomidor bez ograniczeń
OPCJA 2: pasta z pieczonego kalafiora
OPCJA 3: Guacamole z pomidorem

OBIAD: kurczak z patatem w sosie balsamicznym, nektarynka

PODWIECZOREK: 1/4 szklanki migdałów, marchewka bez ograniczeń

KOLACJA:  Pomidor z jajkiem à la caprese, 2 szklanki ugotowanego kalafiora lub brukselki, 1/2 szklanki pęczaku (lub komosy czy dzikiego ryżu)

Zobacz także:

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

11 komentarzy

Skomentuj Ewa - SzybkaPrzemiana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *