Jadłospis diety przyspieszającej metabolizm
Zasady diety

Jadłospis diety przyspieszającej metabolizm

Początkującym na diecie przyspieszającej metabolizm pomógłby być może przykładowy jadłospis na cały tydzień. Ten poniższy przygotowałam kierując się tym, aby był w miarę prosty wdrożenia w życie (choć na pewno da się jeszcze prościej, można w ogóle nie stosować żadnych przepisów tylko dozwolone produkty w dozwolonych ilościach). Oczywiście to tylko przykład, równie dobrze można skomponować własny kierując się zasadami diety. Warzywa nie są limitowane w żaden sposób (im więcej tym lepiej), proteiny, tłuszcze, owoce tak – przy przepisach są podane dozwolone porcje.

Poniedziałek – 1 faza

Śniadanie: Płatki owsiane z owocami, np. z jabłkiem
II śniadanie: Pomarańcza
Obiad: Polędwiczka wieprzowa z jabłkami, surówka z sałaty, pomidora, ogórka, bądź innych warzyw dozwolonych w 1. fazę  i octu balsamicznego jako sosu (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), szklanka kaszy gryczanej ugotowanej, szklanka borówki amerykańskiej lub truskawek na deser
Podwieczorek: Brzoskwinia
Kolacja: Sałatka z tuńczyka w wodzie (180 gram samego tuńczyka bez zalewy), szklanki pęczaku, pomidora, marchwi, i ugotowanej fasolki szparagowej (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)

Wtorek – 1 faza
Śniadanie: Koktajl truskawkowo-owsiany + 2 szklanki warzyw dozwolonych w 1. fazie
II śniadanie: Grejpfrut
Obiad: Polędwiczka wieprzowa z jabłkami, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, papryki i octu balsamicznego jako sosu (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), szklanka ugotowanego pęczaku, jabłko na deser
Podwieczorek: Gruszka
Kolacja: Filet z kurczaka pieczony w folii, sałatka z brokuła, pomidora i ogórka kiszonego (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), szklanka ryżu brązowego

Środa – 2 faza
Śniadanie: Łosoś z ogórkiem i selerem
II śniadanie: plaster indyka w musztardzie pieczony na soli, ogórek bez ograniczeń
Obiad: Zapiekanka z indyka i papryki, fasolka szparagowa, kapusta kiszona (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)
Podwieczorek: indyka w musztardzie pieczony na soli, papryka bez ograniczeń
Kolacja: Zapiekanka z indyka i papryki (ta sama co na obiad), 2 szklanki ugotowanych brokułów

Czwartek – 2 faza
Śniadanie: Łosoś na rukoli
II śniadanie: plaster indyka w musztardzie pieczony na soli, ogórek bez ograniczeń
Obiad: Filet z kurczaka pieczony w folii, kapusta kiszona, brokuły (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)
Podwieczorek: Łosoś na warzywnej kołderce
Kolacja: Sałatka z tuńczyka w wodzie (180 gram samego tuńczyka bez zalewy), ogórka, cebuli, rzodkiewki i brokułów, jako sos: sok z cytryny + ocet balsamiczyny + musztarda + przyprawy

Piątek – 3 faza
Śniadanie: płatki owsiane (pół szklanki ugotowanych) z brzoskwinią i 1/4 szklanki prażonych migdałów + 2 szklanki warzyw dozwolonych w 3. fazie
II śniadanie: 2 łyżki humusu, seler naciowy bez ograniczeń
Obiad: Curry kokosowe z kurczakiem (bardzo szybkie danie!), cukinia i papryka z grilla (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), grejpfrut
Podwieczorek: 1/4 szklanki orzechów włoskich, pomidor bez ograniczeń
Kolacja: Jajko na twardo, 2 łyżki humusu, ogórek, rzodkiewki, pomidor, papryka (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), 1/2 szklanki pęczaku (lub komosy czy dzikiego ryżu)

Sobota – 3 faza
Śniadanie: jajko sadzone na oliwie z oliwek lub innym dozwolonym oleju, kromka chleba esseńskiego, pomidory, seler naciowy (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)
II śniadanie:  2 łyżki humusu, ogórek bez ograniczeń
Obiad: pierś kurczaka 12o gram smażona na oliwie z oliwek, 2 szklanki ugotowanego kalafiora lub brukselki (warzyw ma być łącznie 2 szklanki), szklanka borówki amerykańskiej lub malin
Podwieczorek: 1/4 szklanki migdałów, marchewka bez ograniczeń
Kolacja: Curry kokosowe z kurczakiem, 1/2 szklanki pęczaku (lub komosy czy dzikiego ryżu), sałata z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret na bazie 3 łyżek  oliwy z oliwek (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)

Niedziela – 3 faza
Śniadanie: Owsianka z jagodami i kokosem, warzywa dozwolone w 3. fazie (warzyw ma być łącznie 2 szklanki)
II śniadanie: Guacamole z pomidorem
Obiad: Polędwiczka wieprzowa w kolorowym pieprzu, surówka z sałaty, awokado, ogórka z sosem vinegret,  grejpfrut
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek dyni, papryka bez ograniczeń
Kolacja: Pomidor z jajkiem à la caprese, 2 szklanki ugotowanego kalafiora lub brukselki, 1/2 szklanki pęczaku (lub komosy czy dzikiego ryżu)

Przed rozpoczęciem diety koniecznie przeczytaj: Zasady diety

Zobacz także:




Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.