Jadłospis na listopad poprawiający nastrój

Czy listopad w naszym klimacie to najtrudniejszy miesiąc roku? Wiele na to wskazuje: to zwiastun najzimniejszej pory roku, światła i słońca jak na lekarstwo, ściemnia się już w połowie dnia, a do świąt jeszcze sporo czasu… Jednak umartwianie się i biadolenie w niczym nie pomogą (taki mamy klimat ;-)), dlatego proponuję uprzyjemnić sobie listopad smacznym jedzeniem obfitującym w składniki poprawiające nastrój oraz kilkoma innymi rzeczami, które sprawią nam przyjemność. 

To, co jemy na niebagatelny wpływ na to, jak się czujemy, dlatego w momencie obniżenia nastroju warto jak najczęściej sięgać po produkty wymienione poniżej. Zaproponowany przeze mnie jadłospis opiera się w dużym stopniu właśnie na nich.

20 produktów najważniejszych dla poprawy nastroju i usprawnienia procesów poznawczych wg Haylie Pomroy, autorki diety przyspieszającej metabolizm to:

  1. brokuły
  2. brzoskwinie
  3. ciecierzyca
  4. dynia
  5. fasola lima
  6. indyk
  7. kapusta
  8. kiszonki (kapusta i ogórki kiszone, kimchi)
  9. łosoś
  10. makrela
  11. marchew
  12. melon
  13. morele
  14. orzechy nerkowca
  15. orzechy włoskie
  16. ostrygi
  17. pomarańcze
  18. sardynki
  19. szpinak
  20. wątroba wołowa (tylko ekologiczna)

Źródło: „Lecz się jedzeniem”, H. Pomroy, wyd. Burda 2016

Poniedziałek i  wtorek.  1 faza

Śniadanie: czekoladowa owsianka z pomarańczą
II śniadanie: gruszka
Obiad: chili z indykiem i dynią, kromka chleba 100% żyta, pomarańcza
Podwieczorek:  jabłko
Kolacja: sałatka z 1/2 szklanki cieciorki, szklanki ugotowanego ryżu brązowego, szpinaku, kapusty pekińskiej, ogórków kiszonych, i marchwi

Ćwiczenia: łagodne kardio. Ćwiczenia aerobowe najlepiej rozładowują stres i poprawiają samopoczucie. Polecam film z 15-minutowymi ćwiczeniami dla początkujących (w j. angielskim), zwłaszcza osobom, które nie ćwiczyły wcześniej lub ćwiczą mało. Ponieważ trening jest krótki, można go powtórzyć 2 razy dziennie. Poprawa samopoczucia gwarantowana.

Środa i czwartek. 2 faza

Śniadanie:120 g indyka w musztardzie, kapusta pekińska, papryka czerwona
II śniadanie: 90 łososia wędzonego, szpinak
Obiad: 120 g indyka w musztardzie, gotowane brokuły, ogórki kiszone
Podwieczorek: 90 g makreli wędzonej, kapusta pekińska
Kolacja: sałatka z 100 g łososia wędzonego, szpinaku, ogórka i rzodkiewki

Ćwiczenia: w fazie 2. powinny to być ćwiczenia siłowe – polecam 20-minutowy niezbyt obciążający trening do wykonania w domu:

Piątek, sobota i niedziela. 3 faza

Śniadanie: jajko sadzone, kromka chleba gryczanego 100% gryki lub esseńskiego, pomidor, grejpfrut
II śniadanie: 1/4 szklanki orzechów włoskich lub nerkowców, marchew
Obiad: 120 g indyka usmażonego na oleju z pestek winogron, ugotowany kalafior, grejpfrut
Podwieczorek: zupa dyniowa z curry na mleku kokosowym lub migdałowym
Kolacja: sałatka z puszki sardynek w oliwie w oliwek lub 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki, szpinaku, pomidorów, ogórków świeżych, ogórków kiszonych (jeśli używasz cieciorki – dodaj także 3 łyżki oliwy z oliwek)

Ćwiczenia: może to być joga, pilates lub medytacja, można też wybrać się na masaż lub zrobić sobie gorącą kąpiel z relaksującą muzyką w tle (gorąca woda sprzyja detoksowi, który jest jednym z celów fazy 3.), po kąpieli warto wykonać szczotkowanie ciała na sucho.

Propozycja relaksującej muzyki:

Pamiętaj – podaję minimalne ilości warzyw, można je jeść bez ograniczeń (im więcej, tym lepiej).

Zobacz także:

> Drukuj stronę w przyjaznym formacie 

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.