Zasady diety

Jadłospis na kwiecień

Idzie nowe! Zima poszła precz, a wraz z nadejściem wiosny pojawiają się pierwsze sezonowe świeżynki. Dlatego w menu na kwiecień uwzględniłam młodą kapustę, pory, cebula, buraki, marchew, orzechy, jabłka, gruszki… Ten jadłospis na jeszcze jedną cechę: mięso pojawia się tylko w 2. fazie. Wiem, że są osoby wpadające od czasu do czasu w nastrój „antymięsny” i to jest ukłon w ich stronę. Wegetarianie również mogą skorzystać z inspiracji na 1. i 3. fazę. 

Zobacz także: 

FAZA 1. – poniedziałek i wtorek

Śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy owsianej, jabłko
II śniadanie: gruszka
Obiad: burgery z cieciorki cytrynowe, szklanka ugotowanego ryżu brązowego, surówka z czerwonej kapusty
Podwieczorek: sałatka z buraka i pomarańczy
Kolacja: kojąca zupa kapuściana, kromka chleba żytniego, pół szklanki ugotowanej fasoli czerwonej

FAZA 2. – środa i czwartek

Śniadanie: 3 ugotowane białka jaj, gotowane brokuły, rzodkiewki
II śniadanie: 90 wędzonej makreli, ogórek
Obiad: zupa krem z selera, pieczeń rzymska z warzywami, młoda kapusta
Podwieczorek: 90 wędzonej makreli, sałata
Kolacja: kurczak w cebuli z curry, młoda kapusta lub fasolka szparagowa

FAZA 3. – piątek, sobota, niedziela

Śniadanie: rozgrzewająca owsianka ze śliwkami i imbirem*
II śniadanie: 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, marchewki
Obiad: kokosowy dal z botwinką, grejpfrut
Podwieczorek: 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, rzodkiewki
Kolacja: sałatka jajeczna z porem, kromka chleba żytniego

* śliwki (są dostępne np. w Lidlu czy Biedronce) można zastąpić innymi owocami fazy 3.

Zobacz także:

> Drukuj stronę w przyjaznym formacie <



Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *